Kovács Gergely Kutyapárt-vezető: „Suzival együtt vagyunk hét éve” – Exkluzív interjú

2023. dec 16. 8:15
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Kovács Gergő új barátját, Toroczkai Lászlót olykor meccsre is kiviszi /Fotó: Zsolnai Péter

Kovács Gergő új barátját, Toroczkai Lászlót olykor meccsre is kiviszi /Fotó: Zsolnai Péter

Állítólagos NER-es kapcsolatairól, drogbotrányáról, szürreális képviselői tapasztalatairól és politikai terveiről is őszintén vallott Kovács Gergely, a Kétfarkú Kutya Párt társelnöke lapunknak adott interjújában. A mára az egyik legerősebb ellenzéki erővé vált viccpárt vezetője hozzá méltó humorral válaszolt a kérdéseinkre, sikerült ugyanakkor néhány komoly témát is érintenünk.

A BVSC stadionja mögött megbújó Kutyapárt-főhadiszálláson beszélgetünk, ami inkább tűnik egy műhelynek, mintsem egy komoly pártközpontnak. Nem dukálna már valami puccosabb hely?

— Egy jó székházbotrány már nekünk is kéne. Ez csak átmeneti állapot, a végső cél, hogy végre elkészüljön a 20 méteres szobrom a Széchenyi-hegyen, annak a fejében laknék én, alatta lenne a székház meg a pártiroda és egy óriási iratmegsemmisítő.

Három helyen biztosan indít polgármesterjelöltet a Kétfarkú Kutya Párt

Három helyen biztosan indít polgármesterjelöltet a Kétfarkú Kutya Párt

Ez volt a legfontosabb kampányígérete még 2019-ben, de lassan vége az önkormányzati ciklusnak, szobor meg nincs sehol.

— A 180 millió forintot, ami kell az építésére, már előteremtettük. Hiányzik még nagyjából 3500 forint, ebben van benne a klaviatúra kopásköltsége, egy doboz cigi, kávé. Pályáztam rá a XII. kerületi önkormányzatnál, de nem nyertem, szóval Pokorni Zoltán polgármester hibája és felelőssége, hogy nincs szobrom. Ezzel szerintem hatalmas károkat okoz a kerületnek, az országnak és Európának is.

A Kutyapárt vezetője az életnagyságú szobrának fejében szeretne lakni, ha végre egyszer megépül /Fotó: Zsolnai Péter

A Kutyapárt vezetője az életnagyságú szobrának fejében szeretne lakni, ha végre egyszer megépül / Fotó: Zsolnai Péter

Így már érthető, mi motiválta, amikor bejelentette, hogy jövőre elindul ellene a polgármesteri székért.

— Csak a szobor miatt. A többi ígéretem megvalósult, a házam előtti utat is sikerült felújítani. A legnagyobb gond most, hogy a testületi ülések reggel kilenckor vannak. Ezeket mind áttenném délutánra. Meg az is zavar, hogy azt az 1-2 milliárd forintot, amit ingatlaneladásokból és közbeszerzésekből lehet szerezni, nem én tudom ellopni, hanem a fideszes vezetés. Ez azért elég bosszantó.

De ha csak 3500 forint kell a szoborhoz, mi lenne a többi pénz sorsa?

— Végre tudnék családot alapítani. Gyerekekre bármit el lehet költeni, hogy saját lábra tudjanak állni.

Képes lenne ezért mindennap öltönyben bejárni dolgozni?

— Soproni Tamás terézvárosi polgármesterként is pólóban jár.

Az lehet, de ott elég komoly bicepsz is van.

— Ez igaz, ahhoz tényleg kicsit gyúrnom kellene.

Miért nem fizeti ki a bírságukat Soros György? A Kétfarkú Kutyapártot kérdeztük

Miért nem fizeti ki a bírságukat Soros György? A Kétfarkú Kutyapártot kérdeztük

Nem gondolja, hogy sokat elmond a magyar politika állapotáról, hogy a saját szobráról szóló kampánnyal képviselő lett az egyik legelitebb környéken?

— 13 százalékot kaptunk, én is meglepődtem ezen. A többi jelöltről egy szót nem mondtunk. Ha a semmivel ilyen eredményt értünk el, kicsit félek, hogy jövőre megnyerjük a választást. Ijesztő volt látni, milyen felkészültsége van az ellenzéki képviselőknek, a fideszesek meg úgy működnek, mint a szavazógépek. Régen, Mitnyan György polgármestersége alatt ez sokkal viccesebben ment. Volt egy zöld és egy piros békája az asztalon, és mindig azt helyezte előrébb, ahogy szavaznia kellett a Fidesz-KDNP-nek. Most már nincs ez a béka, így a szavazás kicsit nagyobb figyelmet igényel, van, hogy el is rontják.

Tehát komolyabb polgármesteri kampánnyal készül?

— Ez elég kockázatos, de ha már közpénzes helyről kapom a fizum, talán nem örülnének az emberek, ha csak az ingyen sörről beszélnék. Csináltattunk például egy kérdőívet, az eredmény szerint csaknem mindenkit zavarnak az újabb és újabb építkezések, amiket az önkormányzat jelenleg aktívan segít. Ez például nagy problémája a kerületnek.

A viccpárt elnöke olykor komoly témákat is feszeget /Fotó: Zsolnai Péter

A viccpárt elnöke olykor komoly témákat is feszeget /Fotó: Zsolnai Péter

Messzire jutott a Kutyapárt azóta, hogy 2006-ban megalapította. Honnan jött az ötlet?

— Nem mentem be dolgozni, mert fájt a fogam, ezért kirúgtak. Emiatt annyira ráértem, hogy elkezdtem egy párt nevében “street art” cuccokat csinálni Szegeden. Árultunk sérvet, gázkészülék-elrontást, Botka László nevében marihuánát és úgy láttam, a politikai témák tetszenek legjobban az embereknek. 2016-ig a barátaimmal csináltam, akkor jegyeztettük be a pártot és nyitottuk ki bárki felé.

A Medián korábbi felmérése szerint bejutnának a parlamentbe, ugyanis 6 százalékon áll a Kutyapárt, ami több, mint a Jobbik és az MSZP támogatottsága együttvéve. Ezt hogy sikerült összehozni?

— Ebben azért nagyon sok munkája van az MSZP-nek és Jobbiknak is. A parlamentben egy hónapig bosszantottuk volna Kövér Lászlót, akinek a haragját mint megújuló energiaforrást valóban lehetne használni, de aztán kitiltott volna minket évekre. Amúgy sem tudom, mit csinálnánk egy ilyen összetételű parlamentben négy évig.

Szétverték a Kutyapárt által felújított padokat Gyöngyösön – Az önkormányzat egészen elképesztő dologgal indokolta

Szétverték a Kutyapárt által felújított padokat Gyöngyösön – Az önkormányzat egészen elképesztő dologgal indokolta

Kopogtatnak már kutyáknál, hogy fogjanak össze velük?

— Persze. A kedvencem, amikor azzal jönnek, működjünk együtt, ami azt jelenti, hogy mi ne induljunk egy körzetben. Amikor megalakul egy párt, mindig egyesével kell elküldeni őket Vonáéktól Márki-Zayig. Borzasztóan fárasztó ez. Külön fogunk indulni, de nem sok, körülbelül 30-40 helyen, fele budapesti kerület lesz, a többi random vidéki város.

Az EP-választáson szintén?

— Igen, körülbelül 15-20 országban indulunk, hogy meglegyen a többségünk az Európai Parlamentben. A jelöltekről még nem döntöttünk, lehet, hogy egy humoristát küldünk, tök jó lenne kutyapártosítani Európát. De olyan vad ötlet is szóba került, hogy vezesse olyan a listát, aki ne adj isten, ért is bizonyos szakmai dolgokhoz. 2019-ben olyanokat ígértünk, hogy kötelezővé tesszük a sziesztát és a külföldre távozó orvosok viszik magukkal a betegeket is, de a többi párt ránk ígért. Az európai minimálbér és minimálnyugdíj egyszerűen jóval merészebb hazugság volt.

Átküzdik a brüsszeli bürokratákon az ingyen sörről és örök életről szóló évtizedes javaslatukat?

— Természetesen. Engem már most nagyon sokszor meghívnak egy sörre, egy ilyen fajsúlyos kérdést először magamon tesztelek, mielőtt rászabadítanám a társadalomra. Az örök életet is kipróbáltuk már, rövidebb, negyedórás időtávban 10 fős reprezentatív mintán és működött, mindegyik túlélte. Azt hiszem, ez hosszabb ideig, akár 25-30 percig is működhet.

Már készítik a kétfarkú kutyák a jövő évi választási stratégiát /Fotó: Zsolnai Péter

Már készítik a kétfarkú kutyák a jövő évi választási stratégiát /Fotó: Zsolnai Péter

Kik szokták meghívni egy sörre? Rajongók, nők?

— Ja, jó csajok és gazdag emberek. De fontos, hogy nem mondtuk, kinek lesz ingyenes, ezt lehet eddig félreértették. Alapvetően arról szól a javaslatunk, hogy nekem legyen ingyenes.

De ha minden igaz, nem szingli.

— Ja, Suzival együtt vagyunk… huh ezt most tudnom kéne… hét éve. Még Szegedről ismerjük egymást, véletlenül egy albérletbe kerültünk 2003 környékén. Először a street artos cuccokat csináltuk együtt, aztán meg a pártot.

Suzi, azaz Döme Zsuzsanna alpolgármester Ferencvárosban, sőt már a Kutyapártot is együtt vezetik. Ez nem veti fel a nepotizmus gyanúját?

— Ez súlyos probléma. Nagyon lecsúsztam. Korábban pártelnök voltam, most meg egy sz*ros társelnök. Gondolhatja, hogy érzem magam…

Feminista lett a kutyapárt.

— Az egész azért van, mert a Párbeszédnél annyira bevált. Meg az MSZP-nél is.

Az LMP-nél is.

— És tényleg! Átvettük a jól működő struktúrákat és lám, egyre népszerűbbek vagyunk!

A Kutyapárt főhadiszállásán Yoda mester figyeli a munkát /Fotó: Zsolnai Péter

A Kutyapárt főhadiszállásán Yoda mester figyeli a munkát /Fotó: Zsolnai Péter

Nemrég nagy botrány kerekedett abból, hogy hangfelvétel bizonyította: egy azóta lemondott fideszes politikus, Lévai István ötmillió forintot akart fizetni egy kutyapártosnak cserébe azért, ha elindul jövőre a választáson. Egyedülálló sztori volt ez a párt életében?

— Olyan, hogy pénzzel akartak lefizetni minket, nem történt. Nálam egyszer volt egy ismert fideszes, aki kérdezgetett, miben tudna segíteni, de azt nem vettem fel. A korábbi választásokon volt szörnyű, amikor hozták vadidegenek az 500, zömében halottak aláírását. Ezt nagyon nehéz volt kiszűrni.

Hogy működik a "segítségnyújtás" a gyakorlatban?

— Volt olyan Debrecenben, hogy a helyi fidelitasos megkereste a jelöltünket, felajánlotta a segítségét, de ő visszautasította. Másnap a standunknál megállt négy kisbusz, majd egymás után szálltak le roma honfitársaink kezükben a lakcímkártyájukkal, hogy jöttek aláírni nekünk. Teljesen szürreális volt.

Jelzésértékű lehet, hogy a Fidesz azt gondolja, jó neki, ha beszáll a versenybe a Kutyapárt.

— Nyilván ez van mögötte. Lehet olyan választási eredmény, amikor jó neki, és olyan is, amikor nem, ez teljesen lutri. Amikor viszonylag jól szerepeltünk a XII. kerületben, Pokorni Zoltánék is biztosan örültek, most már ez aligha van így. Azon dolgozunk, hogy ne akarjon támogatni minket a Fidesz.

Kovács Gergőt sokszor mulattatja a képviselő-testületi ülések abszurd működése /Fotó: Zsolnai Péter

Kovács Gergőt sokszor mulattatja a képviselő-testületi ülések abszurd működése /Fotó: Zsolnai Péter

Toroczkai László Mi Hazánk-elnök szerint a Fidesz zsebében vannak. Azt állítja, ön csak kirakatember, a pártot valójában egy tagtársuk, Nánásiné Abonyi Gyöngyi irányítja, aki be van kötve a NER-be, ráadásul Pintér Sándor is ajándékozott neki egy festményt születésnapjára. Mit szól ehhez?

— Nagyon jó, hogy elkészült ez az oknyomozó dolgozat. Mi is évek óta próbáljuk kideríteni, hogy ki áll mögöttünk, rengeteg munkát beletettünk. Van egy nyolcméteres néger csávó New Yorkban, ő volt sokáig az esélyes, meg az űrzsidók, de nem tudtuk felfejteni a szálakat. Toroczkainak viszont sikerült, ha jól értem, szerinte Rogán Antal irányítja a kutyapártot. Azóta hívogatom Rogánt, de nem veszi fel a telefont. Itt van 19 alkalmazott, bejönnek, kérdezik, mit csináljanak, várjuk a parancsokat, de Gyöngyi sem mond semmit, szóval leállt a működésünk.

Komolyra fordítva a szót?

— Toroczkaiék egy cégbíróságos papírt nem tudtak értelmezni az oknyomozó műfaj keretein belül. Azt állítják, Gyöngyinek közös cége volt Oszkóval, ez szimplán nem igaz. Azt meg, hogy ő irányítja a pártot, "hallották valahonnan".

És a Pintértől kapott festmény?

— Az már Rogánnál van. Pintér valójában neki adta, csak Gyöngyin keresztül. Nehéz téma.

Még ennél is nagyobb botrány kerekedett abból, hogy tavaly nyáron marihuánát találtak önnél a rendőrök egy tüntetésen. Hol tart az ügy?

— Jaj, az nagyon durva volt! Járok elterelésre, rövid e-maileket kell írnom egy szakembernek, mit csináltam az elmúlt két hétben, válaszként mindig buddhista idézeteket és életbölcsességeket kapok. Kaptam egy pártfogót is, akivel találkoztam egyszer, majd megegyeztünk az elektronikus kapcsolattartásban és azóta sem írtunk egymásnak. Ennek az egésznek a lényege, hogy fel tudjam dolgozni a marihuána fogyasztását és visszavezessenek a társadalomba. Ezen most röhögök, mert nem hiszem, hogy erre szükségem van, de ha valaki tényleg bajban van, azon nem biztos, hogy segít a jelenlegi rendszer.

Kovács fontos tanulságokat vont le a drogbotrányából /Fotó: Zsolnai Péter

Kovács fontos tanulságokat vont le a drogbotrányából /Fotó: Zsolnai Péter

Politikusként marihuánával tüntetni, ez azért elég amatőr húzás.

— Ja, ja, nem is szoktam, nem tudom, akkor miért volt nálam. De sikerült utána egy negatív drogtesztet produkálnom, hiába szívok mindennap 20 éve.

Lett bármi következménye a történteknek?

— Meg kellett változtatunk a párt alapszabályát, mert volt olyan kitétel, hogy nem lehet párttag, aki ellen büntetőeljárás van folyamatban. Beleírtunk, hogy kivéve a fű miatt. A saját életemre is jelentős hatása volt az ügynek, mert azóta tüntetésekre nem viszek magammal marihuánát.

BLIKK DOSSZIÉ mappa mappa

Magyar Kétfarkú Kutyapárt

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget
Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 15,43 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

Kétfarkú Kutya Párt Kovács Gergely interjú Fidesz választás