DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
Retro

Retro – A kölyök Vettel menti meg a németek büszkeségét

A nagy Michael Schumacher az egyéni döntőben, majd a csapatversenyben is hibázott– aztán jött a Bajnokok Tornáján debütáló Sebastian Vettel, hogy elhódítsa a Nemzetek Kupáját. 2007-ben történt.

A Wembley Stadion adott otthon a Race of Champions 20. kiadásának 2007. december 16-án, amely a gálaverseny szellemiségének megfelelően tele volt a nemzetközi motorsport mindenféle kategóriájának legismertebb szereplőivel: eljött három F1-es sztár, David Coulthard, Jenson Button és Heikki Kovalainen, a Champ Car-ász Sebastien Bourdais, a WTCC két akkori húzóneve, Andy Priaulx és Yvan Muller, a DTM-bajnok Mattias Ekström, két ralivilágbajnok, Petter Solberg és Marcus Grönholm, az Egyesült Államok két hőse, Jimmie Johnson és Travis Pastrana, a 16 résztvevő közül az elsődleges figyelem azonban Michael Schumachert kísérte, aki másodszor szerepelt a Bajnokok Tornáján, ekkor már első visszavonulása után.



Favoritként Schumacher annak rendje szerint Henning Solberget, Buttont és Bourdais-t is kiütötte a fordulók során, így a hárommenetes döntőben Ekströmmel került össze. A Solution F túraautó a svédnek kedvezett, a RoC Car elnevezésű buggyval azonban Schumacher visszavágott. Az utolsó, döntő menetben újra túraautókat kaptak: Schumacher kiforgott az utolsó kanyarban, a bajnokok bajnoka így nem ő, hanem Ekström lett.

A Nemzetek Kupáját néhány órával korábban tartották, melynek döntőjében Németország és Finnország kétfős csapata feszült egymásnak. Az addig itt is veretlen Schumacher Kovalainennel került össze az első körben, és a legendás F1-es újra elbukta a lehetőséget: a rajtvonalon lefulladt autója, így a McLarenhez tartó finn könnyű győzelmet szerzett. Németország trófeájának sorsa Sebastian Vettel kezébe került, mivel a 20 éves gyerekképű Toro Rossó-s volt Schumacher csapattársa, aki akkoriban még csak nyolc nagydíjon állt rajthoz.

Nem mondható el, hogy Vettel ígéretes formában kezdte első RoC-át, az egyéni küzdelem első körében kiesett Kovalainennel szemben, a nyolc csapat versenyét nyitó negyeddöntőben szintén kikapott Pastranától. Priaulx-t viszont már megverte a Ford Focus WRC-vel, és ugyanezzel az autóval kellett bizonyítania a döntő második menetében – csakhogy a ralivilágbajnok Marcus Grönholm ellen, aki ráadásul a Forddal versenyzett a WRC-ben!

Ahogy Vettel, úgy Londonban senki sem gondolta, hogy ezt a lehetetlen küldetést a német ifjonc végrehajtja: a pilóta azonban fél másodperc különbséggel legyőzte Grönholmot. Következhetett a kritikus harmadik menet Kovalainen ellen a RoC Carral, amely ismét Vettel sikerét hozta, ezúttal csaknem két másodperccel a finn előtt. Habár Schumacher bukdácsolt a döntőkben, Vettelnek hála Németország elhozta a Nemzetek Kupáját.

Vettelből később a Bajnokok Tornája legsikeresebb résztvevője lett: összesen hétszer nyerte meg a Nemzetek Kupáját – ebből hatszor Schumacherrel – bár az egyéni győzelmet csak egyszer szerezte meg az autósport bajnokait felvonultató különleges versenyen.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: