Dömötör Csaba: A vita az ukrán uniós tagságról még nincs lezárva

Dömötör Csaba, interjú, államtitkár, háború, infláció, béke, nemzeti konzultáció
Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára interjút ad az Origónak 2023. január 26-án, Budapesten
Vágólapra másolva!
Megindult a politikai gőzhenger, minden létező eszközt bevetettek, hogy Magyarország adja be a derekát – értékelte Dömötör Csaba az Európai Unió által megkezdett csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával a Magyar Nemzetnek adott interjúban. A Miniszterelnöki Kabinetiroda miniszterhelyettese közölte, a tagországoknak hetvenezermilliárdot kellene összedobniuk az ukrán tagságra, ilyen körülmények között pedig jogos igény, hogy legalább kérdezzék meg a döntés előtt az embereket, ahogy a magyar kormány is teszi a nemzeti konzultációval.
Vágólapra másolva!

Dömötör Csaba a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy 2022 nehéz és sűrű, míg 2023 sűrű és nehéz év volt.

Valószínűleg ilyen lesz 2024 is, de minden reményük megvan arra, hogy a sokrétű nehézségek után a magyar gazdaság újra magasabb fokozatba kapcsoljon – tette hozzá.

Két választás is lesz jövőre

Dömötör Csaba szerint soha ennyire nem függtek még össze az önkormányzati és az európai uniós kérdések. Az önkormányzatok mozgásterét is alapvetően befolyásolja az, hogy miként alakul az Európai Unió (EU) viszonya a háborúhoz, a gazdasági szuverenitáshoz, a versenyképességhez, valamint Ukrajna uniós csatlakozásához. Mindegyiknek sok ezer milliárdos tétje van. Az Európa jövőjéről szóló viták kimenetelének minden szinten meglesz a hatása. Leszögezte:

A dollárbaloldal tovább ügyeskedik

Dömötör Csaba szerint fontos, hogy

Dömötör Csaba államtitkár Forrás: Földházi Árpád

Sokkal inkább egy munkamegosztás lesz köztük, mint bármiféle vita. Tizenhárom év alatt tényleg csak annyi változás történt odaát, hogy Gyurcsány Ferenc helyett Dobrev Klára férje a baloldal vezetője. Ami az ellenzék teljesítményét illeti:

sosem az az irányadó, hogy milyen teljesítményt mutatnak látszólag, hanem hogy mekkora az a nemzetközi hálózat, amelyre soros kapcsolással rácsatlakoztak.

Hozzátette: ennek a hálózatnak nagyon láthatóan nagyon intenzív érdeke, hogy másféle kormány legyen Magyarországon. Egy behódolóbb fajta.

Most különösen fontos a nemzeti konzultáció

Dömötör Csaba szerint

megindult a politikai gőzhenger, minden létező eszközt bevetettek, hogy Magyarország adja be a derekát az ügyben.

A héten végül döntés született a csatlakozási tárgyalások elindításáról. Az államtitkár szerint

A jelenlegi szabályok alapján valószínűleg

a legtöbb mostani tagország nettó befizetővé válna, miközben ötödével csökkennének az agrártámogatások is. A tagországoknak hetvenezermilliárdot kellene összedobniuk az ukrán tagságra. Ilyen körülmények között jogos igény, hogy legalább kérdezzék meg a döntés előtt az embereket.

Ők nem tették meg, talán nem is fogják, a magyar kormány viszont megteszi. Ez a konzultáció lényege.

Beláthatatlan következmények

Ukrajna uniós csatlakozása kapcsán elmondta Dömötör, hogy

egy hadviselő országról van szó, amelynek jogilag, elvben ismerjük a határait, de a gyakorlatban a területe jelentős részén orosz csapatok állomásoznak. Nagyon sok uniós döntéshez és program megindításához stabil lakosságszám és terület szükséges.

Továbbra is égető probléma a migráció

Az államtitkár úgy látja, hogy nem az a kérdés, hogy mióta foglalkozunk a migráció ügyével, hanem mi lenne a következménye annak, ha nem állnánk ki az eddigi álláspontunk mellett. Azért aktuális ez megint, mert a másfelé irányuló figyelmet kihasználva szélsebesen elfogadtak egy új migrációs csomagot. Ebben benne van a jól ismert elosztási kvóta, de felülírnák az eddigi menekültügyi eljárásokat is.

– tette hozzá.

A baloldal semmit sem változott. Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

A baloldal nem változott semmit

– mondta el az államtitkár, aki szerint

a parlamenti vita során elmondták a gazdasági aggályaikat. Erre semmilyen válasz nem érkezett a részükről. Azt viszont elmondták, hogy nem kellene konzultáció.

Vadai Ágnes Fotó: Csudai Sándor - Origo

Kiemelten fontos a szuverenitásunk

A szuverenitásvédelmi törvényről az államtitkár elmondta, hogy mostantól büntethetővé válik a külföldi kampányfinanszírozás, és feláll egy új szuverenitást védő hivatal is.

Történelmünk során megszokhattuk a külföldi beavatkozásokat, de attól még köszönjük, nem kérünk belőlük. Ha egyes baloldali csoportokat meg is lehet venni, Magyarország attól még nem eladó.

– szögezte le.

A parlament a héten szavazott az idegenrendészeti törvény módosításáról is

Dömötör Csaba arról is beszélt, hogy egyértelműen külön kell választani a külföldiek ideiglenes munkavállalását és a tartós migrációt. Nyugat-Európa jelenlegi problémáit nagymértékben az okozza, hogy ezek a kérdések összekeveredtek. Munkaerőpiaci szempontokra hivatkozva tömegeket engedtek be Nyugat-Európába. A vendégmunkás szó viszont elvesztette eredeti jelentését, a vendégek ott maradtak. Hangsúlyozta:

Mikor juthat hozzá hazánk a további uniós pénzekhez?

– szögezte le. Dömötör úgy látja, hogy

a mézesmadzag még nem elég, a teljes összeg jár Magyarországnak. A családoknak, a vállalkozóknak, a pedagógusoknak.

A tét Magyarország biztonsága, és egyre inkább Európa jövője is.