Még hónapokig tarthat a háború, növekszik a feszültség Ciszjordániában

Események

Izrael, Palesztina, háború, izraeli háború, konfliktus, palesztin, izraeli-palesztin konfliktus, 2023.12.13.,
Izraeli harci helikopter palesztin célpontra tüzel rakétával a Gázai övezetben
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az izraeli háború 71. napjáról
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül26 bejegyzés
07:33
december 16, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt pénteken

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

07:38
december 16, 2023
Vágólapra másolva!

Növekszik a feszültség Ciszjordániában

Az Orvosok Határok Nélkül nevű független humanitárius szervezet megnőtt a civilek elleni izraeli támadások száma a megszállt ciszjordániai Dzsenín városában.

A jótékonysági szervezet állítása szerint az izraeli erők korlátozzák a mentők mozgását, és páncélozott járművekkel elzárják a főutakat a kórházba. A szervezet szerint az idei volt a leghalálosabb év a ciszjordániai palesztinok számára.

07:45
december 16, 2023
Vágólapra másolva!

Fehér Ház: Még hónapokig tarthat a háború

A Fehér Ház elismerte, hogy még "hónapokig tarthat" hogy Izrael befejezze a Hamász elleni háborúját. A széles körben elterjedt jelentések ellenére Washington azt akarja, hogy a konfliktus gyorsan és minimális polgári áldozatokkal záruljon le.

"Lesz átmenet a háborúnak egy másik szakaszába, amely a Hamász-vezetés pontosabb megcélzására és a hírszerzés által vezérelt műveletekre összpontosít. Hogy ez pontosan mikor és milyen feltételek mellett történik, intenzív vita lesz az Egyesült Államok és Izrael között" - mondta Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó.

08:45
december 16, 2023
Vágólapra másolva!

Új iránymutatást kaptak az izraeli katonák

Az izraeli hadsereg teljes körű nyomozást ígért a pénteken tévedésből lelőtt három túsz ügyében, egyben bejelentették, hogy új iránymutatást kaptak a katonák, hogy minimálisra csökkentsék az eset megismétlődésének kockázatát Gáza bármely más részén.

A Hamász emberei gyakran vegyülnek el a civilek között rejtőzködés vagy menekülés közben, amit nagyon nehéz kiszűrni - mondta az izraeli hadsereg egyik szóvivője.

09:21
december 16, 2023
Vágólapra másolva!

Katarba utazott a Moszad főnöke

Egy jelentés szerint az izraeli Moszad hírszerző ügynökség vezetője Katarba utazott, hogy folytassa a tárgyalásokat a közvetítőkkel a túsztárgyalásokról.

A hétnapos tűzszünet e hónap eleji összeomlása óta ez lehet az első kapcsolatfelvétel Izrael és a Hamász között. A tárgyalások esetleges újrakezdéséhez köze lehet annak, hogy az izraeli védelmi erők három túszt lőttek le, mert összetévesztették őket a Hamász harcosaival.

10:10
december 16, 2023
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok továbbra is kétállami megoldást akar

Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó Ramallahban találkozott Mahmúd Abbásszal, a Palesztin Hatóság elnökével. Hangsúlyozta, hogy a Washington a kétállami megoldásra törekszik.
Izrael egyesült királyságbeli nagykövete a hét elején azt mondta a Sky Newsnak, hogy nincs esély arra, hogy kormánya visszatérjen a kétállami megoldáshoz, miután a háború véget ér.

10:34
december 16, 2023
Vágólapra másolva!

Meghalt az Al Jazeera egyik operatőre

Az Al Jazeera hírcsatorna operatőrje, Samer Abu Daqqa belehalt egy légicsapás során szerzett sérüléseibe. Munkatársával polgári védelmi mentőket kísért egy család evakuálására, amikor találat érte őket. Mindketten súlyos sérüléseket szenvedtek.

11:43
december 16, 2023
Vágólapra másolva!

Az izraeli hadsereg azt állítja, hogy rajtaütött két iskolán Gázavárosban

Az izraeli hadsereg közölte, hogy rajtaütött két iskolán Gáza városában, az övezet északi részén, miután információi szerint a Hamász harcosai a létesítményekben rejtőzködtek.

Forrás: AFP/Jack Guez
12:12
december 16, 2023
Vágólapra másolva!

Sullivan befejezte a találkozót Abbásszal

Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó Mahmúd Abbász palesztin elnökkel találkozott a megszállt ciszjordániai Rámalláhban.

Íme néhány pont, amelyről a találkozón szó esett:

Az USA azt szeretné, ha a Gázai övezetet egy palesztin vezetésű hatóság venné át, amelyhez arab országok is hozzájárulnának erőikkel, többek között Jordánia és Egyiptom.

Sullivan elmondta, hogy azt szeretné, ha 3000-5000 embert átképeznének a megszállt Ciszjordániában, és a Gázai övezetbe küldenének.

A Palesztin Hatóságot egyértelmű felhatalmazással kellene megújítani.

"De, van egy probléma" - mondta Imran Khan, az Al Jazeera riportere Rámalláhból. "Izrael szerepet akar, miután elhagyják a Gázai övezetet, két kilométeres pufferzónát akarnak a Gázai övezeten belül" - amiről azt mondták, hogy nem fognak tárgyalni.

"Ez megnehezíti majd a Palesztin Hatóság számára, hogy bemenjen és uralja Gáza egy részét, míg egy másik részét Izrael uralja."

13:00
december 16, 2023
Vágólapra másolva!

Az izraeli hadsereg rádiója szerint 25 harcost megöltek, 50-et kihallgatásra szállítottak át

Újabb információkat kapott az AlJazeera az izraeli erők két gázai északi iskola elleni rajtaütéseiről. Az izraeli média GLZ rádiója arról számolt be, hogy 25 harcost megöltek, és "több mint 50 terrorista megadta magát, és kihallgatásra Izraelbe szállították őket".

13:21
december 16, 2023
Vágólapra másolva!

Folyamatban vannak a tárgyalások az új tűzszünetről

A katari külügyminisztérium közleményben erősítette meg, hogy diplomáciai erőfeszítések folynak egy új gázai tűzszünet elérése érdekében.

"Katar megerősítette a humanitárius szünet megújítására irányuló, folyamatban lévő diplomáciai erőfeszítéseit, és reményét fejezte ki, hogy az elért eredményekre építve olyan átfogó és fenntartható megállapodást érhetünk el, amely véget vet a háborúnak, véget vet palesztin testvéreink vérontásának, és komoly tárgyalásokhoz és egy olyan politikai folyamat elindításához vezet, amely átfogó, tartós és igazságos békét eredményez a nemzetközi határozatokkal és az arab békekezdeményezéssel összhangban" - áll a közleményben.

Forrás: AFP/Mahmud Hams

Az Izrael és a Hamász közötti hétnapos tűzszünet - Katar közvetítésével - december 1-jén omlott össze.

13:54
december 16, 2023
Vágólapra másolva!

Egy halálos izraeli támadás következményei Khan Younisban

Egy palesztin újságíró megosztott felvételeket a Gáza déli részén fekvő Khan Júnisz al-Manara negyedében lévő házakat leromboló izraeli csapások utóhatásairól. A jelentések szerint több tucat ember meghalt és megsebesült.

14:17
december 16, 2023
Vágólapra másolva!

Kommunikációs áramszünet akadályozza a segélymunkát Gázában

A NetBlocks.org internet-hozzáférési csoport megerősítette, hogy csütörtök este óta fennakadások vannak a telefon- és internetkapcsolatokban Gázában, amelyek szombat reggel is folytatódtak, és akadályozzák a segély- és mentési munkálatokat.

- mondta Fikr Shalltoot, a Gázában működő Medical Aid for Palestinians csoport igazgatója az AP hírügynökségnek Egyiptomból, ahol tartózkodik.

Füst tör a magasba az izraeli hadsereg terrorellenes művelete során a ciszjordániai Dzsenínben levő palesztin menekülttáborban 2023. december 14-én. Forrás: MTI/EPA/Alaa Badarneh
14:49
december 16, 2023
Vágólapra másolva!

Két Hezbollah-drónt fogott el az izraeli hadsereg

Az egyik a Qiryat Shemona közelében lévő Margaliot nevű helyen zuhant le. Ez az egyik legfontosabb határ menti város, ahol körülbelül 20 000 ember él - írja az AlJazeera.

A jelentések szerint négy izraeli katona megsérült, de ezt az izraeliek nem erősítették meg. A Hezbollah számos támadást indított az északi határon, míg Izrael ma reggel azt mondta, hogy tüzérségi tűzzel válaszol.

15:09
december 16, 2023
Vágólapra másolva!

Iránban kivégeztek egy férfit, mert együttműködött az izraeli hírszerző szervezettel

Iránban szombaton kivégeztek egy férfit, mert együttműködött az izraeli hírszerző szervezettel - jelentette be az igazságügyi hatóság.

A Mizan hivatalos igazságügyi honlap anélkül, hogy felfedte volna az elítélt személyazonosságát, azt írta, hogy a halálos ítéletet reggel hajtották végre Szisztán-Beludzsisztán tartomány fővárosa, Záhedán börtönében".

A bíróság azzal vádolta a férfit, hogy "együttműködött Izrael javára folytatott hírszerzésben és kémkedésben", "titkos információkat gyűjtött" és "propagandát folytatott az Iráni Iszlám Köztársasággal szemben álló csoportok és szervezetek javára".

Irán már többször jelentette, hogy letartóztatott külföldi országoknak, köztük ellensége, Izrael hírszerző szolgálatainak dolgozó ügynököket. Az Iszlám Köztársaság már korábban is azzal vádolta Izraelt, hogy szabotálta néhány nukleáris létesítményét és meggyilkolt több iráni tudóst.

Pénteken 11 rendőrt öltek meg fegyveresek. A támadásért a régióban tevékenykedő Dzsais-al-Adl (Az igazság hadserege) nevű beludzsisztáni dzsihadista csoport vállalta a felelősséget.
Egy éve, 2022 decemberében négy férfit akasztottak fel, miután halálra ítélték őket Izraellel való "együttműködés" miatt.

15:49
december 16, 2023
Vágólapra másolva!

Franciaország parlamenti képviselője elítéli, hogy franciák harcolnak az izraeli hadseregben

Thomas Portes francia törvényhozó szerint "elfogadhatatlan", hogy francia állampolgárok részt vesznek a gázai háborúban. Portes, aki a baloldali La France Insoumise párt tagja, az Europe 1 rádiócsatorna jelentésére hivatkozott, amely szerint több mint 4000 francia állampolgár vesz részt az izraeli hadseregben Gázában.

"Miközben az ENSZ több különmegbízottja révén népirtási kockázatokra figyelmeztet... a francia állampolgárságú állampolgárok jelenléte szégyent hoz Franciaországra" - tette közzé az X-en. Hozzátette:

"arra kérem az igazságügyi minisztert, hogy a háborús bűnökben bűnös francia állampolgárságú személyeket (beleértve a kettős állampolgárokat is) állítsák a francia igazságszolgáltatás elé".

16:24
december 16, 2023
Vágólapra másolva!

Az USA nem tudja megállítani a Houthi támadásokat a Vörös-tengeren

Nem fog működni az a kilátásba helyezett munkacsoport, amelyet az Egyesült Államok és mások állítanak fel a jemeni Houthi lázadók Vörös-tengeri támadásainak megállítására - mondta Husszein al-Bukhaiti elemző.

"Nem tudják megállítani a hajók elleni támadásokat, és ha az USA megpróbál bármilyen támadást indítani ellenük, azt nem tudja a Vörös-tengerről végrehajtani, mert az egy szűk terület" - mondta a politikai kommentátor és újságíró az Al Jazeerának.

16:55
december 16, 2023
Vágólapra másolva!

Légiriadó van érvényben több izraeli városban

Rakétatámadásra figyelmeztető szirénák szólnak több észak-izraeli határ menti városban.

Tel Hai, Misgav Am, Kiryat Shmona, Kfar Giladi, Margaliot és Manara településeken légiriadó van érvényben.

A nap folyamán korábban rakétákat lőttek ki Izraelre - írja a The Times of Izrael.

Sérültekről vagy károkról egyelőre nem érkezett jelentés.

17:38
december 16, 2023
Vágólapra másolva!

Folytatódnak a Hezbollah és Izrael közötti összecsapások

Az izraeli hadsereg közölte, hogy újabb csapást mértek a Hezbollah több dél-libanoni állására, mert az elmúlt órákban több rakétát lőttek ki Libanonból Észak-Izraelre. Korábban a Hezbollah dróntámadást hajtott végre.

Az IDF közölte, hogy tüzérségi lövésekkel válaszoltak a támadásokra.

Emellett az IDF szerint csapást mértek két Hezbollah terroristára is - írja a The Times of Izrael.

18:15
december 16, 2023
Vágólapra másolva!

Több drónt is lelőtt egy amerikai hadihajó a Vörös-tengeren

Az amerikai hadsereg szerint az egyik hadihajója a Vörös-tengeren 14 drónt lőtt le, amelyeket az Irán által támogatott jemeni húszi lázadók lőttek ki.

Az Egyesült Államok Központi Parancsnokságának (CENTCOM) közleménye szerint a Vörös-tengeren tevékenykedő USS Carney romboló "sikeresen semlegesített 14 pilóta nélküli légi járművet, amelyeket a húszik által ellenőrzött jemeni területekről indítottak" - írja a The Times of Izrael.

18:55
december 16, 2023
Vágólapra másolva!

Három rakétát lőttek ki Libanonból Izraelre

Az izraeli hadsereg szerint három rakétát lőttek ki Libanonból Észak-Izraelre, emiatt légiriadó lépett érvénybe Kiryat Shmona-ban és a közeli településeken.

Sérültekről vagy károkról egyelőre nem érkezett jelentés.

Az IDF tüzérségi tűzzel válaszolt a rakétakilövésekre - írja a The Times of Izrael.

19:49
december 16, 2023
Vágólapra másolva!

Lelőtt egy drónt az egyiptomi hadsereg az izraeli határ közelében

Az egyiptomi légierő lelőtt egy drónt a Sínai-félszigetnél, az izraeli határtól nem messze - jelentette az egyiptomi állami média.

Az Irán által támogatott jemeni húszi lázadók közölték, hogy több drónt lőttek ki Dél-Izraelre.

Az egyiptomi Al-Qahera televíziós csatorna arról számol be, hogy "egy azonosítatlan repülő tárgy zuhant le egyiptomi felségvizeken Dahab város közelében".

Szemtanúk szerint "a légvédelem észlelte azt, és azonnal elintézte" - írja a The Times of Izrael.

20:32
december 16, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael folytatta csapásait a Gázai övezetben

Az izraeli hadsereg szombaton közölte, hogy folytatta csapásait a palesztin lakosságú Gázai övezetben, palesztin hivatalos jelentések szerint a legutóbbi támadásokban sokan meghaltak, illetve megsebesültek.

Az izraeli hadsereg közlése szerint légitámadást intéztek az övezet északi részén fekvő Dzsabalíja egyik épülete ellen, ahonnan előzőleg rálőttek a katonáikra, és palesztin fegyvereseket is láttak a tetőkön.

A palesztin egészségügyi tárca közlése szerint az övezet déli részén fekvő Hán-Júnisz Naszír nevű kórházába húsz palesztin holttestét szállítottak be, akik az éjszakai légitámadásokban haltak meg, valamint sebesültek tucatjait, akik között nők és gyermekek is voltak.

Az egészségügyi illetékesek szerint izraeli légicsapások érték az övezet északi részén fekvő Gázavárosban a Fiatalok Keresztény Egyesületének (YMCA) székházát is, ahol több száz, otthonukból elmenekült embert helyeztek el.

21:11
december 16, 2023
Vágólapra másolva!

Támadó drónt lőtt le a Vörös-tengeren egy brit hadihajó

Feltehetően támadási céllal indított drónt lőtt le a brit királyi haditengerészet egyik rombolója a Vörös-tengeren.

Grant Shapps brit védelmi miniszter szombati tájékoztatása szerint a Diamond nevű hadihajó egy Sea Viper típusú rakétát vetett be a drón ellen, amelyet sikeresen megsemmisített.

Shapps közleménye szerint a drón a Vörös-tengeren közlekedő kereskedelmi hajókat vette célba.
A miniszter ugyanakkor nem részletezte, hogy a támadó légijármű pontosan melyik hajót fenyegette, és azt sem, hogy a támadási kísérletért ki a felelős.

Az utóbbi időben azonban a jemeni húszi lázadók többször is támadást intéztek a Vörös-tengeren közlekedő kereskedelmi hajók ellen, amelyek közül nem egyet el is találtak.

21:39
december 16, 2023
Vágólapra másolva!

Hamász terroristákat tartóztatott le Izrael

Az izraeli hadsereg szerint az izraeli erők az elmúlt napokban mintegy 90 terroristát tartóztattak le a Gáza északi részén található Kamal Adwan kórházban, és számos fegyvert foglaltak le.

A közlemény szerint a kórházban - amely állítólag a Hamász bázisául szolgált - őrizetbe vett terroristák közül néhányan részt vettek az október 7-i dél-izraeli mészárlásban - írja a The Times of Izrael.

Az izraeli katonai hírszerzés tagjai kihallgatták a kórház dolgozóit, akik elismerték, hogy a szülészeti osztályon lévő inkubátorokba fegyvereket rejtettek.

07:56
december 17, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.