Szijjártó Péter: A magyar emberek biztonságával (is) szórakozott Bulgária - videó

Szijjártó Péter, interjú, háború, külügy, Izrael, infláció
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter évértékelő interjút ad az Origónak 2023. december 15-én a Külügyminisztériumban.
Vágólapra másolva!
Bulgária a közelmúltban ellenséges lépést tett Észak-Macedóniával, Szerbiával és Magyarországgal szemben azzal, hogy adót vetett ki a három országnak szállított földgáz tranzitjára. Ennek kapcsán beszélt legújabb videójában a külügyminiszter.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter kifejtette, hogy veszélyeztették több ország biztonságát is, mert leállhatott volna a földgázszállítás Magyarországra is.

Korábban a miniszter a lapunknak adott évértékelő interjúban ezzel kapcsolatban is leszögezte, hogy ez a tranzitadónak nevezett pénzügyi teher rendkívül ellenséges lépés Bulgária részéről. Mindhárom ország Bulgárián keresztül, Oroszországból szerzi be a földgáz ellátásához szükséges mennyiség nagy részét. Az észak-macedónok a száz százalékát, a szerbek is nagy részét, és mi, magyarok az ellátásunk 85 százalékát.

SZÓRAKOZNI MÁS ORSZÁGOK ENERGIABIZTONSÁGÁVAL NEM HELYES, MERT AZ ENERGIAELLÁTÁS BIZTONSÁGA EGY NEMZETBIZTONSÁGI KÉRDÉS. ELŐZETES EGYEZTETÉS ÉS JELZÉS NÉLKÜL BAJBA SODORNI, VESZÉLYEZTETNI MÁS ORSZÁGOK ENERGIABIZTONSÁGÁT ELFOGADHATATLAN. EZ A NEMZETKÖZI POLITIKA LEGALJA.

Jómagam világossá tettem a bolgár külügyminiszter kollégának, hogy amennyiben ez a jogszabály érvényben marad, Magyarország meg fogja vétózni Bulgária schengeni csatlakozását, amely rendkívül fontos a bolgároknak, nekünk viszont fontos, hogy el tudjuk látni az országot. A kolléga világosan megkérdezte, hogy ha ők eltörlik ezt a Magyarország energiaellátás-biztonságát veszélyeztető törvényt, mi visszalépünk-e a vétótól. Egyértelműen igennel válaszoltam neki. Nemrégiben azt a jelzést kaptuk, hogy a bolgár parlament előtt már ott is van az a törvény, amely megsemmisíti ezt a döntést. Ha ez hatályba lép, akkor fogjuk elhinni, hogy ezt valóban meglépték a bolgárok, és akkor természetesen mi is vissza fogjuk vonni a vétónkat Bulgária schengeni tagsága kapcsán - mondta el a miniszter.

Ukrajna uniós csatlakozása olyan drámai lenne, amit még felmérni sem lehethttps://www.origo.hu/itthon/20231215-brusszel-politikai-dontese-ukrajna-kapcsan-belathatatlan-kovetkezmenyekkel-fog-jarni-szijjarto-peter.html?pIdx=1