DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 15. szerda
F1

Stella: Sem túl-, sem alábecsülnünk nem szabad magunkat

A szezon egyik meglepetéscsapata egyértelműen a McLaren volt, akik a kezdeti nehézségek után a szezon végére a Red Bull egyik legnagyobb kihívójává léptek elő.

A szezonnyitó Bahreini Nagydíjon Lando Norris kis túlzással többször látogatta meg a bokszutcát, mint a mellékhelyiséget aznap, s a szezon első fele abszolút nem a McLaren tervei szerint alakult.

Feltámadás

Elmondták, hogy Ausztriában érkezhet majd az első komolyabb fejlesztési csomag az MCL36-hoz, s onnantól nem volt megállás. Előbb a középmezőny élére ugrottak, majd a további fejlesztésekkel már a Red Bullt üldözőkhöz csatlakoztak – olykor a legkomolyabb kihívóként.



A szezon második felében temérdek dobogós helyet gyűjtöttek a wokingiak, Piastri még egy sprintet is nyert, Lando Norris pedig a hatodik helyen zárta a vb-t, egyetlen ponttal lemaradva a negyedik Alonsótól és az ötödik Leclerc-től.

Az ígéretesen alakuló szezon és a beváló fejlesztések azonban továbbra sem garantálják, hogy 2024-ben is hasonlóan versenyképes lesz az istálló, így csapatfőnökük, Andrea Stella óvatosan állt a jóslatokhoz.

Csak reálisan

„Nagy előnye a Formula-1-nek, hogy a számok kiváló referenciát adnak. Ha reálisan nézzük a dolgokat, a következő szezonnak úgy kell nekivágnunk, hogy legalább fél másodpercet gyorsultunk az előző év végéhez képest” – idézi a Motorsport Week a csapatfőnököt.

„Mi már pontosan tudjuk, mekkora ez a szám nálunk, de ezt nyilván nem fogom elmondani. Ez alapján nagyjából be tudjuk majd lőni, hogy hol helyezkedhetünk majd el a következő év elején a mezőnyben. Arra ugyanakkor nagyon oda kell figyelnünk, hogy még véletlenül se helyezzünk magunk elé szürreális célokat, mert a valóság kegyetlen tud lenni, és nem szeretnénk ebben a kellemetlen helyzetbe kerülni.”

Andrea Stella azért azt is elismerte, hogy eközben nem szeretnék saját maguk számára sem azt a benyomást kelteni, hogy esélytelenek, mert akkor hozhatnak olyan döntéseket, amelyek amiatt születnek, mert nem hiszik el magukról, hogy képesek lennének az elején harcolni.

„Ha volt egy pontja az idei évnek, amit a leginkább élveztünk, akkor azt mondanám, hogy a szezon utolsó harmada volt, Szingapúr után. Még egy nagyot előre kell lépnünk a következő szezonban.”

Megjelent a Száguldás és cirkusz F1-es szezonösszefoglaló album és falinaptárunk, amelyek webshopunkban most nagy kedvezménnyel megvásárolhatóak!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: