Több mint tizedével növekedett a hajléktalanok száma az Egyesült Államokban egy év alatt

LOS ANGELES, USA - JAN 02, 2017. Poverty in Los Angeles Skid Row and Downtown districts, poor homeless people living on the streets
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államokban egy év alatt 12 százalékkal ugrott meg a hajléktalanok száma - derül ki egy kormányzati jelentésből, amelyet helyi idő szerint pénteken hoztak nyilvánosságra Washingtonban.
Vágólapra másolva!

Az amerikai lakásügyi és városfejlesztési minisztériumnak a kongresszus számára készített éves jelentése szerint 2023-ban mintegy 653 ezer ember volt hajléktalan, ami több mint 70 ezerrel haladja meg az egy évvel korábbit, és a legmagasabb érték az elmúlt 16 évben.

A szakmai összegzés szerint a hajléktalanok 60 százaléka a szociális ellátórendszer által biztosított szálláson, fedél alatt tölti az éjszakáit, ugyanakkor négytizedük utcán, városokban felvert sátorban, településekhez közeli erdőkben és egyéb helyeken húzza meg magát.

A hajléktalanok számáról szóló éves statisztika 2007 óta jelenik meg, és azt mutatja, hogy a 2010-es évek jó részét csökkenés jellemezte, és 2017-ben 554 ezerre mérséklődött az otthonnal nem rendelkezők száma. 2020-ra számuk mérsékelten, 580 ezerre emelkedett, és a koronavírus-járvány idején is megmaradt ezen a szinten.

Több mint tizedével növekedett a hajléktalanok száma az Egyesült Államokban egy év alatt. Forrás: Shutterstock

A 2022 és 2023 közötti drámai emelkedést a szakértők a járvány idején bevezetett lakhatási támogatások megszűnésével hozzák összefüggésbe.

A lakhatási kérdésekért felelős minisztérium illetékese, Marcia Fudge közleményében úgy fogalmazott, hogy a friss adatok alátámasztják a korábban működő megoldások ismételt bevezetésének sürgősségét, mert ezzel meg lehet előzni annak a helyzetnek a kialakulását, hogy emberek elveszítsék a fedelet a fejük felől.

A részletes adatokból az is kiderül, hogy az egyedülálló felnőttek körében a hajléktalanság 11 százalékkal növekedett, a katonaveteránok között több mint 7 százalékkal bővült, miközben a gyerekes családok hajléktalansága több mint 15 százalékkal ugrott meg.

Az amerikai fedél nélküliek több mint negyede 54 éven felüli, bő harmaduk afroamerikai és egyharmaduk latin ajkú. A származást tekintve a legnagyobb arányban, mintegy 40 százalékkal az ázsiai származásúak hajléktalansága növekedett egy év alatt a kormányzati jelentés alapján.

A hajléktalanok jórészt a nagyvárosokban élnek, köztük New York, Los Angeles és San Francisco utcáin nagy számban.