Még hónapokig tarthat a háború, növekszik a feszültség Ciszjordániában

Események

conflict TOPSHOTS Horizontal Gáza
Füst gomolyog fel Gáza északi részén, Izrael és a Hamász palesztin fegyveres csoport között zajló csaták közepette
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az izraeli háború 72. napjáról
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül27 bejegyzés
07:34
december 17, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt szombaton

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

07:45
december 17, 2023
Vágólapra másolva!

Egy izraeli mesterlövész gyilkolhatott egy kolostor közelében

A jeruzsálemi latin patriarchátus azt állította, hogy egy izraeli mesterlövész két nőt, anyát és lányát ölte meg egy gázai katolikus templomnál. További hét ember megsebesült – áll a közleményben.

Azt írták, hogy a lövöldözés előtt három izraeli harckocsi "lakhatatlanná" lőtte Teréz anya nővéreinek kolostorát, ahol 54 mozgássérült élt.

Gázában van egy körülbelül 1000 emberből álló keresztény közösség.

07:52
december 17, 2023
Vágólapra másolva!

Tűzszünetet és tárgyalás követelnek a rokonok

Tüntetésen követelték az október 7-én elrabolt emberek családjai, hogy az izraeli kormány tegye félre a szerintük sikertelen katonai megoldást, atrtson tűzszünetet és üljön tárgyalóasztalhoz a túszok kiszabadítása érdekében. Szerintük a túszok életveszélyben vannak, és minél tovább hullanak a bombák, annál nagyobb az esélye annak, hogy többen meghalnak.

A tüntetők egy része homokórát vitt magával, hogy az idő múlását jellezze. A még fogva tartottak hozzátartozói azt mondják, hogy egy lassított rémálom csapdájában érzik magukat.

08:28
december 17, 2023
Vágólapra másolva!

Kiderült, milyen körülmények között haltak meg a túszok

És új részletek derülnek ki arról, hogyan ölték meg véletlenül izraeli katonák a három túszt. A hadsereg elsődleges vizsgálata megállapította, hogy a férfiak fehér zászlót lengetve, félmeztelenül jelentek meg, amikor a katonák tüzet nyitottak rájuk Gáza északi részén.

09:05
december 17, 2023
Vágólapra másolva!

A védelmi miniszter vállalta a felelősséget

Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter szerint egész Izrael érzi a tévedésből megölt túszok rokonainak fájdalmát. Azt mondta, hogy beszélt a családjukkal, és „felelősséget visel mindenért, ami ebben a háborúban történik".

"Olyan közel voltunk egy csodálatos sikerhez, olyan közel voltunk ahhoz, hogy hazahozzuk őket!" - mondta, de szerinte nincs más választás, mint a háború árát megfizetni. „Csapataink minden egyes nap harcolnak... az eredmények példátlanok, de igen, a kockázatok óriásiak."

09:32
december 17, 2023
Vágólapra másolva!

Netanjahu kikerülte a tárgyalások kérdését

Szombat esti sajtótájékoztatóján Benjámin Netanjahu, izraeli miniszterelnök azt mondta, hogy szerinte a katonai nyomás és a nemzetközi nyomás együttesen törheti meg a Hamászt.

Azt mondta, nem áll szándékában a Hamásszal folytatott tárgyalásokról beszélni, de emlékeztetett, hogy 110 túsz szabadon bocsátását érték el úgy, hogy erről nagyon kevés szó esett a nyilvánosság előtt.

10:12
december 17, 2023
Vágólapra másolva!

Nemzetközi bírósághoz fordul az Al Jazeera

Az Al Jazeera jogi aktát készít, amelyet elküld a Nemzetközi Büntetőbíróságnak (ICC) az egyik operatőrének gázai halála miatt – közölte a katari székhelyű hírcsatorna.
Samer Abu Dakka operatőr épp beszámolót készített egy iskola előtti robbantásról, amikor izraeli drónok rakétákat lőttek ki az épületre. A dróncsapásban a férfi halálos sebesüléseket szerzett.

10:50
december 17, 2023
Vágólapra másolva!

Meghalt újabb két izraeli katona

Az izrali hadsereg bejelentette további két izraeli katona halálát. A 26 éves Joseph Avner Duran őrmester a Gázai övezet északi részén vívott csatában halt meg, 24 éves társa, Shalev Zaltsman pedig az övezet déli részén. Ezzel 121-re nőtt a konfliktus során elesett katonák száma.

11:40
december 17, 2023
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Királyság és Németország tűzszünetre szólít fel

David Cameron brit külügyminiszter és német kollégája, Annalena Baerbock „fenntartható tűzszünetre" szólított fel Gázában, mondván, hogy „sürgős szükség van rá". A The Sunday Times és a német Welt am Sonntag közös cikkében a páros azt mondta, hogy „túl sok civilt öltek meg" a régióban, és a tűzszünet "fenntartható békéhez vezet".

A hangnemváltás ellenére a brit kormány nem követelt „azonnali tűzszünetet", megismételve, hogy Izraelnek joga van megvédeni magát a Hamász október 7-i brutális támadásai után.

12:19
december 17, 2023
Vágólapra másolva!

Gázában csütörtök óta nincs internet

A Gázai övezetben csütörtök óta nincs internet- és mobilhálózat, ez a leghosszabb időszak, amikor a gázaiak a háború kezdete óta el voltak vágva a szolgáltatásoktól - írja a Haaretz.

A Fehér Ház egyik tisztviselője a Washington Postnak elmondta, hogy az Egyesült Államok úgy véli, hogy a kommunikációs hálózatok helyreállítása az övezetben "rendkívül fontos", különösen annak fényében, hogy Izrael igyekszik csökkenteni a háború civil áldozatait.

Izrael a közösségi médiát és az SMS-eket használja arra, hogy üzeneteket küldjön a gázai lakosoknak, és most, hogy a kommunikációs vonalakat megszüntették, nem tudják elérni őket.

12:57
december 17, 2023
Vágólapra másolva!

Netanjahu: Megakadályoztam a palesztin állam létrejöttét

Az izraeli kormányfő megismételte, hogy a harcok lezárultával demilitarizálni fogja Gázát, és az izraeli hadsereget fogja felelőssé tenni annak biztonságáért, mert „senki más nem tudja biztosítani, hogy békés rezsim legyen".

Az 1990-es években Izrael és a Palesztin Felszabadítási Szervezet között aláírt Oslói Megállapodás bírálatáról Netanjahu úr azt mondta: "Amikor miniszterelnöknek választottak, azt mondtam a választási kampányomban, hogy kölcsönös kapcsolatoknak kell lenniük.

Mivel ez nem történt meg, ezért nagyon büszke vagyok arra, hogy megakadályoztam egy palesztin állam létrejöttét, mert tudjuk, hogyan nézett volna ki. Láttuk kicsiben Gázában, el tudjuk képzelni, mi történt volna, ha Jeruzsálem körül és mindenhol máshol is jártak volna, akkor mit csináltak volna október 7-én."

13:28
december 17, 2023
Vágólapra másolva!

Hamász: Két palesztint öltek meg az izraeli erők Ciszjordániában

A Hamász által vezetett gázai egészségügyi minisztérium szerint izraeli erők agyonlőttek két palesztint a ciszjordániai Tulkarm városában. Egy harmadik ember meghalt Dzsenínben néhány nappal ezelőtt szerzett sérülések következtében.

Az állítás két nappal azután érkezett, hogy Izrael bejelentette, hogy katonai rendőrségi vizsgálatot indított két palesztin ciszjordániai meggyilkolása miatt, miután olyan felvételek jelentek meg, amelyek állítólag azt mutatják, hogy izraeli katonák közelről lövik a férfiakat.

14:10
december 17, 2023
Vágólapra másolva!

Közel két tucat palesztin halt meg izraeli támadásban Dzsabáliában

Legalább 20 ember meghalt és mintegy 100 másik megsebesült a Gázai övezet északi részén fekvő Dzsabalia menekülttábor egyik lakótömbjét ért izraeli légitámadás következtében.

A támadás a Shehab család házát vette célba, és jelentős károkat okozott a szomszédos házakban.

14:40
december 17, 2023
Vágólapra másolva!

Három palesztin halt meg Tulkarmban

A ciszjordániai Tulkarmban három palesztin halt meg az izraeli erőkkel való összecsapásokban - közölte a palesztin egészségügyi minisztérium.

Közölték , hogy vasárnap halálos lövéseket adtak le az izraeli erők, egy negyedik palesztin pedig vasárnap belehalt a ciszjordániai Dzsenín városát néhány nappal ezelőtt ért izraeli támadást követő sérüléseibe - írja a The Guardian.

15:20
december 17, 2023
Vágólapra másolva!

Először érkezik segély a Kerem Shalom átkelőn keresztül a Gázai övezetbe

Az Izrael és a Gázai övezet közötti Kerem Shalom határátkelőt a háború kitörése óta először nyitották meg szombaton a segélyszállító teherautók előtt - közölte a miniszterelnöki hivatal szóvivője.

Az átkelőt a Hamász fegyveresei által a déli izraeli települések ellen október 7-én indított támadás óta lezárták a segélyszállító teherautók előtt. Izrael a múlt héten egyezett bele, hogy újra megnyitja az átkelőt a segélyszállító teherautók előtt.

15:58
december 17, 2023
Vágólapra másolva!

Rakétát lőttek ki a terroristák

Rakétaszirénák szóltak Észak-Izraelben

16:21
december 17, 2023
Vágólapra másolva!

Az al-Shifa kórház sürgősségi osztálya vérfürdő

Az észak-gázai al-Shifa kórház sürgősségi osztálya "vérfürdő", és az intézmény "újraélesztésre szorul" - figyelmeztetett az Egészségügyi Világszervezet, írja az arab média.

A WHO szerint kitelepítettek tízezrei használják a kórház épületét és területét menedékként, hiány van ivóvízből és élelmiszerből.

16:49
december 17, 2023
Vágólapra másolva!

Francia tisztviselőt öltek meg Gázában

A francia külügyminisztérium tisztázást követel az izraeli hatóságoktól egy rafahi lakóépület elleni légitámadás körülményeivel kapcsolatban, amelyben mintegy 10 civil halt meg, köztük az egyik tisztviselő - számol be minderről az Al Jazeera.

17:03
december 17, 2023
Vágólapra másolva!

Rakétaszirénák szólnak a gázai határ közelében lévő településeken

Korábban mintegy tizenkét órás szünet után megszólaltak a szirénák Sufában és Holitban - jelentette az izraeli média.

A gázai határhoz közeli településeken az október 7-i pusztító Hamász-támadás óta nagyrészt kiürítették a civileket.

17:38
december 17, 2023
Vágólapra másolva!

Hezbollah dél-libanoni telephelyére mértek csapást az izraeli erők

A hadsereg azt állítja, hogy csapást mért a Hezbollah egyik dél-libanoni telephelyére az Izrael északi része elleni támadásokat követően - írja a The Times of Israel.

Libanonból rakétákatlőttek ki Arab al-Aramshe és Sasa településekre, kárt okozva az utóbbi településen. Néhány rakéta nem jutott át a határon. Az izraeli hadsereg közölte, hogy tüzérségi lövésekkel válaszol a tűzforrásokra.

17:59
december 17, 2023
Vágólapra másolva!

Franciaország tűzszünetet követel

Az Associated Press teljes egészében idézi Catherine Colonna francia külügyminisztert, aki izraeli kollégájával tartott sajtótájékoztatóján nyilatkozott Tel-Avivban.

Colonna elmondta: Azonnali tűzszünetre van szükség, amely lehetővé teszi, hogy előrelépés történjen, hogy elérjük a túszok szabadon bocsátását, hogy lehetővé tegyük a hozzáférést és több humanitárius segély eljuttatását a Gázai övezet szenvedő civil lakosságához, és hogy valójában a humanitárius tűzszünet és a politikai megoldás kezdete felé haladjunk.

18:10
december 17, 2023
Vágólapra másolva!

Fenntartható tűzszünetet szorgalmaz a brit és a német külügyminiszter

Izrael nem nyerheti meg a Hamász iszlamista terrorszervezet ellen vívott háborúját, ha hadműveletei lerombolják a békés együttélés esélyét is a palesztinokkal - írta vasárnap megjelent, fenntartható tűzszünetet szorgalmazó közös cikkében a brit és a német külügyminiszter. Megállapítják ugyanakkor, hogy a Hamászt nem lehet békepartnernek tekinteni.

David Cameron és Annalena Baerbock a The Sunday Times című konzervatív vasárnapi brit lapban közölt írásban leszögezi, hogy Izraelnek joga van az önvédelemhez és a Hamász jelentette fenyegetés felszámolásához, de tiszteletben kell tartania a nemzetközi humanitárius jogot, és különbséget kell tennie terroristák és civilek között.

Cameron és Baerbock szerint a kétállami megoldáshoz arra van szükség, hogy mindkét fél biztonságban érezhesse magát egymás szomszédságában. 

18:53
december 17, 2023
Vágólapra másolva!

A Hamász csak a harcok leállítása után hajlandó tárgyalni a túszokról

A Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet csak az ellene folytatott izraeli háború teljes leállítása után tárgyal az Izraelből a Gázai övezetbe hurcolt túszokról - jelentette be a szervezet vasárnap.

A Hamász vasárnapi közleményében megismételte, hogy csak akkor folytat tárgyalásokat fogolycseréről, ha teljesen leállítják a Gázai övezetben ellene folytatott háborút és teljesítik minden feltételét.

19:30
december 17, 2023
Vágólapra másolva!

Részlegesen helyreállt a telefon és az internetszolgáltatás Gázában

Gáza fő távközlési vállalata közölte, hogy az ostromlott palesztin terület központjában és déli részén fokozatosan helyreállt a mobil- és internetszolgáltatás a legutóbbi szolgáltatási zavar után - írja az Aljazeera.

Legutóbb csütörtökön váltak elérhetetlenné a telekommunikációs szolgáltatások a térségben, október 7-e óta ez volt már a hatodik alkalom.

20:10
december 17, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb izraeli katona esett el a harcokban

Az izraeli hadsereg bejelentette egy újabb izraeli katona halálát, aki a Gázai övezetben zajló harcok során esett el, ezzel 122-re emelkedett a Hamász elleni szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

Boris Dunavetski törzsőrmester 21 éves volt - írja a The Times of Izrael.

Az izraeli 46. zászlóalj egy másik katonája súlyosan megsebesült - közölte az IDF.

20:46
december 17, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael beenged segélyszállítmányokat a Gázai övezetbe Kerem Salomnál

A háború kezdete óta első alkalommal nyílt meg vasárnap az Izrael és a Gázai övezet közötti áruforgalmi átkelőhely Kerem Salomnál az ENSZ segélyszállítmányai előtt - jelentette be közleményben az izraeli hadseregnek a palesztin megszállt területeken a civil közigazgatást szolgáló egysége (COGAT).

Izraeli tisztviselők szerint az átkelő megnyitásával a kétszeresére nőhet a Gázai övezetbe jutó élelmiszer- és gyógyszersegély mennyisége.

Az Egyiptom, Izrael és a Gázai övezet határán fekvő átkelőt a Hamász palesztin terrorszervezet október 7-i támadása után lezárták. Eddig a segélyeket a térségben kizárólag az onnan néhány kilométerre, Egyiptom irányából, a rafahi átkelőn keresztül szállították, amelyen keresztül napi száz teherautó léphetett be a Gázai övezetbe.

A Kerem Salom-i átkelő viszont sokkal gyorsabb tranzitot tesz lehetővé, mint a rafahi. Izrael a múlt héten jóváhagyta a segélyszállítmányok belépését.

21:34
december 17, 2023
Vágólapra másolva!

Egyiptom szerint folynak a tárgyalások egy tűzszünetről

Egyiptomi biztonsági források szerint Izrael és a Hamász egyaránt nyitott a tűzszünet megújítására és a túszok szabadon bocsátására, bár továbbra is vannak nézeteltérések a végrehajtás módját illetően.

A Hamász ragaszkodik ahhoz, hogy egyoldalúan határozza meg a szabadon engedendő túszok listáját, és követelik, hogy az izraeli erők vonuljanak vissza az előre meghatározott vonalak mögé - mondták a források a Reuters hírügynökségnek.

Izrael egyetértett ugyan azzal, hogy a Hamász állítsa össze a listát, de azt előre látni akarják, emellett egy pontos időhöz és menetrendhez is ragaszkodnak a tűzszünettel kapcsolatban - írja az Aljazeera.

Izrael viszont elutasítja a visszavonulást - tették hozzá a források.