Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 662. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül17 bejegyzés
07:17
december 17, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt szombaton

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

07:22
december 17, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. december 16-án az ukrán-magyar határszakaszon 6311 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4047 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 41 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

07:28
december 17, 2023
Vágólapra másolva!

112-ből 104

Szombaton egyetlen éjszaka alatt 30 Shahed drónt semmisített meg az ukrán légvédelem. Összességében az Oroszország által használt 112 drónból 104 Shahed semmisült meg ezen a héten.

"Minden megsemmisült drón életek megmentését és megőrzött infrastruktúrát jelent. Köszönetemet fejezem ki a légvédelem minden harcosának, pilótájának, a légierő mérnökeinek és minden légelhárító tüzérünknek. Szép munkát végeztek! Ezen a héten rakétaelfogások is voltak, köztük ballisztikus is. Az olyan rendszerek, mint a Patriot, NASAMS, Gepard és más, partnereink által biztosított légvédelmi rendszerek kiválóan működnek. Köszönöm mindenkinek, aki segít világszerte!" - mondta napzáró videójában az ukrán elnök.

08:29
december 17, 2023
Vágólapra másolva!

Két nő megsérült a Herszon elleni támadásban

Olekszandr Prokudin, Herson kormányzója szerint egy 78 éves nő robbanás okozta sérüléseket, egy 63 éves nő pedig töréseket és zúzódásokat szenvedett, miután Oroszország helyi idő szerint szombaton 12:50 körül támadást indított Herszon ellen. Mindkét sebesültet kórházba szállították.

A támadás következtében több lakóépület is jelentősen megrongálódott.

09:32
december 17, 2023
Vágólapra másolva!

Macron hajlandó beszélni Putyinnal

Emmanuel Macron francia elnök azt mondta, továbbra is fontolóra venné, hogy Vlagyimir Putyinnal beszéljen, ha ez segít egy fenntartható béke megteremtésében Ukrajna és Oroszország között.
Ő és Putyin elnök jó munkakapcsolatot ápoltak 2022 februárja előtt, de kapcsolatuk a konfliktus előrehaladtával tovább romlott.

A francia elnök most azt mondta: "Ha Putyin elnök hajlandó párbeszédet folytatni és komoly javaslatokat tenni a konfliktusból való kilábalás, valamint a tartós béke megteremtése érdekében, vagyis olyan békét, amely tiszteletben tartja a nemzetközi jogot, és ezáltal az ukrán érdekeket és szuverenitást, fogadom a hívását."

Csütörtökön egy sajtótájékoztatón Putyint egy francia újságíró kérdezte a Franciaországgal és Macronnal kapcsolatos nézeteiről. Az orosz vezető így válaszolt: „Valamikor a francia elnök leállította a kapcsolatot velünk. Nem mi csináltuk, Ő tette. Ha van érdeklődés, készen állunk. Ha nem, akkor megbirkózunk."

10:15
december 17, 2023
Vágólapra másolva!

200 menedékkérő lépte át a finn-orosz határt

Finnország szerint több mint 200 menedékkérő érkezett Oroszországból, mióta újranyitott néhány határátkelőt csütörtökön, hogy lehetővé tegyék az utazást a két ország között kéthetes zárva tartás után. A finn kormány most egy hónapra ismét lezárta a határt. Helsinki szerint a kenyai, marokkói, pakisztáni, szomáliai, szíriai és jemeni menedékkérők beáramlása Moszkva megtorló lépése Finnország NATO-csatlakozási döntése miatt. A Kreml ezt tagadja.

10:43
december 17, 2023
Vágólapra másolva!

Aknamentesítés

Törökország, Románia és Bulgária januárban megállapodást kíván kötni az ukrajnai háború következtében Fekete-tengeren úszó aknák felszámolására irányuló közös tervről - mondta Jasar Güler török védelmi miniszter. Güler egy ankarai találkozón újságíróknak azt mondta, a „háromoldalú kezdeményezés" egyelőre csak Törökországot, Romániát és Bulgáriát foglalja magában, védelmi minisztereik pedig január 11-én Isztambulba tervezik az aláírási ceremóniát.

11:54
december 17, 2023
Vágólapra másolva!

Már a harmadik ukrán kamionsofőr halt meg

Meghalt egy ukrán kamionsofőr a lengyel kamionosok részéről blokád alatt tartott lengyel határon – közölte az ukrán Suspilne közszolgálati műsorszolgáltató. A sofőr rosszul lett a Krakivets-Korczowa átkelőnél – a tiltakozásokban érintett négy pont egyikén. Kórházba szállítás közben halt meg. Nem ő az első, két másik kamionos is meghalt a múlt hónapban, miután a blokádok csapdájába estek.

12:33
december 17, 2023
Vágólapra másolva!

Új moldovai stratégia

Maia Sandu moldovai elnök üdvözölte, hogy a parlament új védelmi stratégiát fogadott el, amely Moldovát nyugati szövetségesei mellé sorolja, Oroszországot pedig a volt szovjet államra nézve fenyegetésként azonosítja. Sandu ezt két nappal azután tette közzé a Facebookon, hogy az Európai Unió beleegyezett, hogy tárgyalásokat kezdjen tagságának kibővítéséről Moldovával és a szomszédos Ukrajnával.

14:25
december 17, 2023
Vágólapra másolva!

Szabotázsakciókra készülnek

Egy ukrán katonai hírszerző tiszt olyan szabotázs akciókat tervez Oroszországba, amelyekhez nem rendelkezik felettesei jóváhagyásával a Sunday Times délkelet-ukrajnai informátorai szerint. A nagy tél beköszönte után vállalkozik ilyen küldetésekre, amikor a frontvonalak beállnak és a hadviselés alternatív formáinak jelentősége megnő.

15:42
december 17, 2023
Vágólapra másolva!

Folytatódik a drónháború Ukrajnában

Oroszország és Ukrajna vasárnap is kölcsönösen drónokkal támadta egymást az orosz védelmi minisztérium és az ukrán légierő legutóbbi jelentései alapján. Legalább 35 ukrán drónt lőttek le éjjel Lipecki, Rosztovi és Volgográdi régió felett az orosz védelmi minisztérium tájékoztatása szerint. Az ukrán légierő pedig szombaton közölte, hogy péntek éjjel Oroszország 11 ukrán terület ellen indított 31 drónjából harmincat lelőttek.

16:10
december 17, 2023
Vágólapra másolva!

Folytatódik az orosz támadás ukrán célpontok ellen

Közép-Ukrajnában Dnyipropetrovszkot, északon Szumit, délkeleten Zaporizzsját tüzérséggel támadják az oroszok – írja az Ukrinform, a helyi média. Zaporizzsjában az orosz erők 174 támadást indítottak 21 település ellen – közölte Jurij Malasko, a zaporizzsjai regionális katonai közigazgatás vezetője a Telegramon. Legkevesebb két ember került kórházba.

18:14
december 17, 2023
Vágólapra másolva!

Herszont támadták az oroszok

Az orosz hadsereg Ukrajna herszoni régióját támadta, egy ember meghalt, hat megsebesült. Egy 81 éves férfi is meghalt a Herszon városát ért legújabb orosz támadásban - jelentették a helyi hatóságok december 17-én.

19:02
december 17, 2023
Vágólapra másolva!

Majdnem ezer aknát semlegesítettek az ukrán tűzszerészek

Az ukrán tűzszerészek 650 aknát semlegesítettek az ország harkovi, 169-et a herszoni és 109-et a mykolaivi régióban az elmúlt héten - jelentette az ukrán hadsereg vezérkara december 17-én.

19:58
december 17, 2023
Vágólapra másolva!

Heves orosz támadások értek több ukrán régiót

A Donyeck megyei kormányzói hivatal a Telegramon közölte, hogy szombaton egy civil meghalt és három megsebesült a régióban az orosz hadsereg támadásai következtében.

A Zaporizzsja megyei kormányzói hivatal közlése szerint az orosz erők a hétvégén 21 települést támadtak a régióban, eddig két helyi lakos sérülését erősítették meg.

A Telegramon nyilvánosságra hozott közlemény szerint szombaton és vasárnap 174 csapást mértek az oroszok a megyére, míg az előző napokban átlag 60-75 támadást hajtottak végre.

21:00
december 17, 2023
Vágólapra másolva!

Szumi régiót lőtte az orosz hadsereg

Egy nő meghalt az otthonában, amikor az orosz erők tüzérségi támadást intéztek az ukrajnai Szumi régió ellen december 17-én - közölték az ukrán hatóságok.

21:48
december 17, 2023
Vágólapra másolva!

Harcok folytak az oroszországi Belgorod régióban

Katonai összecsapásokról számoltak be az ukrán határon fekvő oroszországi Terebreno falu közelében - írta az ukrán hírszerzés főigazgatósága december 17-én.

Az ukrán katonai hírszerzés megerősítette az oroszországi Belgorod régió területére való behatolást.