DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 11. szombat
Formula+

Öt F1-es rekord, amit a Red Bull megdöntött 2023-ban

A Mercedes és a McLaren legendás F1-es szezonjaira tett rá egy lapáttal idén a Red Bull: öt csúcs, amit magához ragadott 2023-ban Milton Keynes.

SI202309010586_resize



Minden idők legdominánsabb szezonját teljesítette Max Verstappen és a Red Bull, a pilóta rengeteg ponton írta újra az F1 történelmét – most viszont nézzünk öt csúcsot, amelyet a csapat állított fel 2023-ban.

 

Legtöbb győzelem egy F1-es szezonban

Ugyan minden pályán, minden helyzetben a Red Bull volt az uralkodó erő idén, és minden korábbinál nagyobb fölényben volt a többiekhez képest, ha a rugalmasságot, és sokoldalúságot nézzük, de egy hiba még ennek a csapatnak, ennek az autónak is becsúszott: Szingapúr miatt nem lett meg a tökéletes szezon.

A 21 megnyert futam viszont így is új rekord: eddig a 2016-os Mercedes tartotta a csúcsot, amikor Nico Rosberg és Lewis Hamilton 19 versenyt húzott be a szezon során – akkor 21 hétvégét rendeztek.

 

Legmagasabb győzelmi mutató egy F1-es szezonban

95,4% - ennyit nyert meg az idei F1-es futamokból az istálló. A fent említett 21/22 siker magával hozott egy másik rekordot, vagyis hogy soha senki nem nyerte még meg az adott szezon futamainak ilyen nagy százalékát – az eddigi csúcsot 1988 hozta, amikor a McLaren két klasszisa, Ayrton Senna és Alain Prost 16-ból 15-öt nyert meg, de a kevesebb verseny miatt ez „csak” 93,75%-os mutatót eredményezett.

 

Legtöbb győzelem egymás után

Ezt a sorozatot még a 2022-es Abu Dhabi Nagydíjon indította el a Red Bull, majd 2023-ban az első 14 versenyt zsinórban behúzta Milton Keynes, mielőtt a 15. hétvégén kikapott a Ferraritól és Carlos Sainztól Szingapúrban.

Az így összesen 15 futamosra rúgó sikerszéria azonban így is új rekord, hiszen az előző ilyen sorozat 11 versenyig tartott, és szintén a McLaren tartotta.

 

A legtöbb konstruktőri pont

Itt azért erősen közrejátszik a sok futam, a sok sprint és a leggyorsabb körökért járó pluszpontok is, de tény: 860 megszerzett ponttal új rekordot állított fel idén a Red Bull. Az előző csúcsot a Mercedes 2016-os szezonja tartotta 765-tel, a tavalyi Red Bull 759-ig jutott.

 

Legnagyobb pontelőny a konstruktőri bajnokságban

Ezt is a 2016-os Mercedestől vette el a 2023-as Red Bull, ráadásul itt most éppen egymás ellen alakították ki ezeket a különbségeket. 2016-ban az Ezüst Nyilak 297 ponttal vezettek a szezon során éppen a Red Bull előtt, míg az energiaitalosok 451 egységgel bizonyultak jobbnak pont a Mercedesnél ebben a szezonban.

 

Max Verstappen rengeteg idén megdöntött rekordjáról ebben a cikkben számoltunk be!

 

Megjelent a Száguldás és cirkusz F1-es szezonösszefoglaló album és falinaptárunk, amelyek webshopunkban most nagy kedvezménnyel megvásárolhatóak!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: