Az utolsó percekben meghosszabbították a tűzszünetet, újabb túszok szabadulhatnak

Események

Gázai, övezet, Izrael, Palesztina, háború, konfliktus, 2023.11.28., Hamász,
Gázai övezet, 2023. november 28. Palesztin férfiak az ingóságaikat szedik össze a romok közül a Gázai övezetben 2023. november 28-án, az Izrael és a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet közötti tűzsszünet ötödik napján. MTI/AP/Adel Hana
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az izraeli háború 55. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül30 bejegyzés
05:48
november 30, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt szerdán

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

05:52
november 30, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb 30 palesztin fogoly lett szabad

Izrael újabb 30 palesztint engedtek szabadon az Izrael és a Hamász közötti hatnapos tűzszünet részeként - írta a BBC. 

A Hamász részéről egyelőre nem érkezett megerősítés.

Korábban további 10 izraeli túszt és négy thaiföldi állampolgárt engedett el a Hamász. 

05:53
november 30, 2023
Vágólapra másolva!

Jemeni drónt lőtt le az amerikai haditengerészet

Jemenből indított katonai drónt semmisített meg az amerikai haditengerészet hajója az Arab-öbölben - közölték szerdán amerikai katonai tisztségviselők.

A beszámoló szerint a USS Carney romboló egy iráni gyártmányú, pilóta nélküli légi eszközt lőtt le, amelyet a húti lázadók indítottak. Az eset nem járt károkkal vagy sérülésekkel.
A USS Carney októberben egyetlen napon belül 15 drónt és 4 irányítható rakétát semmisített meg, amelyet a jemeni iszlamista fegyveresek dél-izraeli célpontok felé lőttek ki. (MTI)

06:52
november 30, 2023
Vágólapra másolva!

Ismét Tel-Avivban az amerikai külügyminiszter

Antony Blinken amerikai külügyminiszter Tel-Avivba érkezett, ahol a tűzszünet meghosszabbításáról tárgyal. Kevesebb mint két hónap alatt ez a harmadik látogatása a térségben - írta a BBC.

07:36
november 30, 2023
Vágólapra másolva!

Ismét meghosszabbították a tűzszünetet

További egy nappal meghosszabbították az Izrael és a Hamász iszlamista terrorszervezet között a múlt héten megkötött tűzszünetet - jelentette be az izraeli hadsereg és a terrorszervezet csütörtök hajnalban.

A megállapodás létrehozásában közreműködő katari közvetítők tájékoztatása szerint a fegyvernyugvás meghosszabbításáról mindössze néhány perccel az egyezség lejárta előtt sikerült megállapodniuk a feleknek, és az utolsó pillanatokig nézeteltérés volt arról, hogy Hamász milyen további túszokat engedjen szabadon.

A hosszabbítás értelmében újabb, Gázába hurcolt túszok és izraeli börtönökben fogva tartott palesztinok nyerhetik vissza szabadságukat, és további humanitárius segítség érkezhet az ostromlott Gázai övezetbe. (MTI)

08:44
november 30, 2023
Vágólapra másolva!

Terrortámadás Jeruzsálemben

Izrael arról számolt be, hogy terrortámadás történt Jeruzsálemben, a lövöldözésben nyolcan megsérültek, közülük öten súlyos állapotban vannak - írja a The Times of Israel.

Az izraeli Magen David Adom mentőszolgálat szerint egy 24 éves nő meghalt a lövöldözés során.

A kiadvány szerint a lövöldözés a város szélén egy buszmegállóban történt. A sebesülteket jelenleg orvosok kezelik.

Az izraeli külügyminiszter közölte, hogy a két felfegyverzett támadót elfogták.

09:58
november 30, 2023
Vágólapra másolva!

A civilek visszatérhetnek a Gázai övezet északi részébe

Az Egyesült Államok és Izrael engedélyezi a civilek visszatérését a Gázai övezet északi részébe, ha Tel-Aviv hadműveletet indít az enklávé déli részén.

Amint azt újságírók tisztázták, izraeli és amerikai politikusok a Gázai övezet déli részén a menekült civilek védelmének kérdéséről tárgyalnak. „A sok lehetőség között szerepel a civilek visszaköltöztetése északra az ottani katonai műveletek befejezése után" – mondta az amerikai forrás.

12:39
november 30, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a férfi túszok szabadon bocsátásának feltétele

A radikális Hamász mozgalom kész férfi túszokat kicserélni magas rangú
palesztin foglyokra – írta a The Wall Street Journal (WSJ)  forrásokra hivatkozva.

A kiadvány szerint a tárgyaló felek megvitatták a Hamásszal a Gázai övezetben fogva tartott férfiak szabadon bocsátásának és az ellenségeskedés szünetelésének lehetőségét Egyiptom, Izrael és Katar képviselőinek dohai találkozója előtt.

Ezenkívül a Hamász képviselői megígérték, hogy megkeresik az enklávéban lévő többi csoport által fogságban tartott összes túszt, és elengedik őket – áll az anyagban. Ugyanakkor Izrael nem hajlandó megvitatni a tárgyalások új fordulóját, amíg az összes nőt és gyermeket vissza nem küldik.

13:14
november 30, 2023
Vágólapra másolva!

Több ezer Hamász fegyverest utasíthatnak ki a Gázai övezetből

Izraeli és amerikai tisztviselők több ezer fegyveres kiutasításáról tárgyalnak – számolt be a The Wall Street Journal (WSJ) számolt be forrásokra hivatkozva.

A kiadvány beszélgetőpartnerei szerint ez a megbeszélés része volt annak a tárgyalásnak, hogy a harcok befejeztével ki kormányozza majd a Gázai övezetet, és mit lehet tenni annak érdekében, hogy a terület soha ne legyen kitéve egy újabb támadásnak.

Ezenkívül a mozgalom harcosainak és családtagjaiknak az enklávéból való kivonásáról szóló külön amerikai-izraeli megbeszélések célja, hogy néhányuknak kilépési stratégiát biztosítsanak, és elősegítsék Gáza újjáépítését a harcok befejezése után.

Egy magas rangú izraeli tisztviselő azt mondta, nem világos, hogy a Hamász fegyveresei a kiutasítás lehetőségét választják-e, ha felajánlják nekik.

13:35
november 30, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael megkapta a túszok listáját

Az izraeli kormány közölte, hogy megkapta a Gázai övezetben túszul ejtett nők és gyermekek új listáját, amelyet a Hamász csütörtökön bocsát ki a fegyverszünet egynapos meghosszabbításáért cserébe.

"Röviddel ezelőtt Izrael megkapta a nők és a gyermekek listáját a megállapodás feltételeinek megfelelően, ezért a fegyverszünet folytatódni fog" - áll az izraeli miniszterelnöki hivatal közleményében, amely nem részletezte a túszok számát – írja az Agence France-Presse.

13:56
november 30, 2023
Vágólapra másolva!

Hárman meghaltak, 13 ember megsebesült a jeruzsálami lövöldözésben

Az izraeli rendőrség szerint egy hetvenes éveiben járó férfi és egy időskorú nő meghalt a kórházban, így a jeruzsálemi lövöldözés áldozatainak száma háromra emelkedett. Azt is közölték, hogy a sebesültek száma 13-ra nőtt - írja a The Telegraph.

Korábban beszámoltunk arról, hogy egy 24 éves nő meghalt. Hét másik sérültet kórházba szállítottak.

A rendőrség tájékoztatása szerint két támadó tüzet nyitott Jeruzsálem külvárosában egy buszpályaudvaron a reggeli csúcsforgalomban. Az első bejelentéseket helyi idő szerint 7:40-kor kapták meg (05:40 GMT).

A két gyanúsítottat később "a biztonsági erők és egy közeli civil semlegesítették" - közölte a rendőrség.

A rendőrség lezárta a támadás helyszínét.

14:15
november 30, 2023
Vágólapra másolva!

A tűzszünet meghosszabbítása egyre nehezebb

A tűzszünet meghosszabbítása minden alkalommal egyre nehezebb lesz. Ma este ismét 10 izraeli túszt fognak kicserélni 30 palesztin fogolyra - mondta Alistair Bunkall közel-keleti tudósító.

A megállapodás időzítése azonban azt jelzi, hogy egyre nehezebb lesz tárgyalni a hosszabbításról - mondta.

"Olyan közel kerültünk a lejárat pillanatához, hogy az al-Kasszam Brigádok, a Hamász katonai szárnya riadókészültségbe helyezte harcosait, és azt mondta nekik, hogy készüljenek fel a harcok folytatására" - mondta Bunkall.

"Sok minden folyik a színfalak mögött, ..., de nagyon-nagyon közel került a háború a folytatáshoz. Ez a második meghosszabbítása az ideiglenes tűzszünetnek, amely négynapos megállapodásként indult, majd hat, és most hét naposra változott.

14:35
november 30, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael biztonsági minisztere: csak a háború segít a Hamász elleni küzdelemben

Izrael biztonsági minisztere, Itamar Ben-Gvir megtekintette a jeruzsálemi lövöldözés helyszínét, majd közölte, hogy a támadás azt mutatja, hogy az ország csak "háborúval" tud harcolni a Hamász ellen – írja a The Telegraph.

"Ez a fajta incidens ismét bizonyítja, hogy mennyire nem mutathatunk gyengeséget, mennyire nem lehet tárgyalni a Hamásszal csak szavakban, hanem kizárólag a háborúval küzdhetünk a Hamasz ellen"

– mondta a Times of Israel szerint.

Azt is közölte, hogy a lövöldözés megmutatta, hogy több izraeli civilnek kell fegyvert hordania. Ben-Gvir az izraeli kormánykoalíció tagja, de az Otzma Jehudit szélsőjobboldali pártot is vezeti, korábban a jelenlegi fegyverszünet megszüntetésére szólított fel.

15:02
november 30, 2023
Vágólapra másolva!

A Hamász alapítójának fia saját apját is kivégeztetné

A Hamász alapítójának fia sürgeti Izraelt, hogy öljék meg apját, ha nem engedik szabadon az összes túszt – tudtuk meg a Breitbart oldaláról.

Mosab Hassan Yousef – akit a Hamász fiának is neveznek – felszólította Izraelt, hogy ölje meg apját, a Hamász társalapítóját, Sheikh Hassan Yousef-et, ha a palesztin terrorszervezet nem hajlandó szabadon engedni a Gázai övezetben maradt túszokat.

"Izrael nem folytathatja így... A Hamásznak rendelkeznie kell egy időkerettel – egy-két vagy hat hónappal –, hogy visszaadja a túszokat, és ha nem adják vissza a túszokat az időkereten belül, Izraelnek ki kell végeznie a Hamász magas rangú vezetőit a börtönben, különösen a tömeggyilkosokat" – mondta Yousef egy közösségi média bejegyzésben a New York Post szerint.

15:25
november 30, 2023
Vágólapra másolva!

Benny Gantz csak a megfelelő pillanatot várja, hogy leváltsa Netanjahut – írja a Politico

A volt védelmi miniszter tűnik a legvalószínűbb jelöltnek, aki megszakíthatja Netanjahu hosszú politikai karrierjét. Mindenki azt várja, hogy Benny Gantz nyugalmazott tábornok mikor és milyen lépéseket tesz Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök ellen - Politico

A Hamász október 7-i gyilkos támadásai óta az izraeliek nagyrészt félretették a pártpolitikát, azonban most újra előtérbe kerülhet. A gázai akció első szakaszának végéhez közeledve úgy tűnik, hogy az előttünk álló hetek Netanjahu számára potenciális végjátékká válhatnak, mivel sok izraeli őt hibáztatja a múlt havi katasztrofális biztonsági baklövésért.

15:46
november 30, 2023
Vágólapra másolva!

Autós hajtott egy katonai ellenőrzőpontba Ciszjordániában

Két izraeli tartalékos kisebb sérüléseket szenvedett, miután egy autó nekiütközött egy katonai ellenőrzőpontnak Ciszjordániában – írja a The Telegraph.

Az izraeli hadsereg szóvivője elmondta, hogy "járműtámadás" történt nem sokkal helyi idő szerint 13:10 előtt (GMT 11:10) a Jordán-völgyben lévő Beka'ot település közelében. 

Azt mondta, hogy a tartalékos katonák a helyszínen "lelőtték és semlegesítették" az elkövetőt, és a két sérültet kórházba szállították kezelésre, hozzátette, hogy további gyanúsítottak után kutatnak. 

16:05
november 30, 2023
Vágólapra másolva!

Palesztinbarát csőcselék ostromol egy ausztrál szállodát

Palesztinbarát csőcselék ostromolt egy ausztrál szállodát, ostrom alatt tartja a Hamász-túszok izraeli rokonait – írja a Breitbart.

Palesztinbarát tüntetők vad csőcseléke szerda este megrohamozta egy ausztrál szálloda előcsarnokát, és ostrom alá vette a Hamász túszainak izraeli rokonait.

Az aktivisták zászlókkal és Izrael-ellenes üzenetekkel ellátott táblákkal felfegyverkezve követték az izraelieket Melbourne-ben lévő szállodájukba 22:00 óra körül.

Az izraeli csoport korábban beszélt tapasztalatairól a helyi Mount Scopus Emlékiskolában. Amikor vissza akartak térni a szállásukra az őket kísérő tisztviselőkkel, köztük Izrael helyettes nagykövetével, találkoztak a tüntetőkkel, jelentette a Herald-Sun.

16:26
november 30, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael addig folytatja a harcot, amíg az összes túszt ki nem szabadítják, a Hamászt el nem pusztítják

Izrael addig folytatja a harcot, amíg az összes túszt ki nem szabadítják, a Hamászt el nem pusztítják – mondta a vezető diplomata, Eli Cohen – írja a TASSZ.

Eli Cohen szerint a világnak egységesnek kell lennie, hogy felszabadítsa Gázát a Hamásztól. Izrael addig folytatja tevékenységét a Gázai övezetben, amíg ki nem szabadítja túszait, és amíg el nem pusztítja a Hamász palesztin radikális mozgalmat, mondta Eli Cohen külügyminiszter, amikor megérkezett az EBESZ kétnapos miniszteri találkozójára Szkopjéba.

"Addig folytatjuk a harcot, amíg vissza nem hozzuk az összes túszunkat, és amíg meg nem semmisítjük a Hamászt. A világnak egységesnek kell lennie, hogy megszabadítsa Gázát a Hamásztól <... > annak biztosítása érdekében, hogy ilyen atrocitások ne fordulhassanak elő a világ egyetlen más pontján sem" - fogalmazott a vezető diplomata újságíróknak.

16:47
november 30, 2023
Vágólapra másolva!

Egyiptom a tűzszünet mellett

Diplomáciai erőfeszítésekre van szükség a tűzszünet biztosításához a Gázai övezetben, mondta Nazih Nagari, Egyiptom oroszországi nagykövete a TASZSZ orosz hírügynökségnek.

"A cél a tűzszünet elérése, a humanitárius segítségnyújtás a diplomácia nagyobb vívmányának egy része. A humanitárius segítségnyújtás önmagában nem cél" – mutatott rá.

A küldött megjegyezte, hogy a harcok átmeneti szüneteltetése megkönnyítette a humanitárius segélyek eljuttatását az enklávéba. "De nem a humanitárius segítségnyújtás az egyetlen cél. A humanitárius segítségnyújtás csak arra való, hogy enyhítse az emberek szenvedését. De ha humanitárius segélyt juttatunk el azoknak az embereknek, akiket másnap reggel megölnek, ez nem lehet cél" – mondta.

17:06
november 30, 2023
Vágólapra másolva!

A pápa Herzognak: Izraelnek nem szabad "terrorral válaszolnia a terrorra"

Ferenc pápa feszült telefonbeszélgetést folytatott Isaac Herzog elnökkel a múlt hónapban, amelyben úgy tűnik, hogy Izrael akkoriban folyamatban lévő katonai műveleteit a Hamász terrorszervezet ellen Gázában "terrorizmusnak" minősítette, jelentette a Washington Post egy meg nem nevezett magas rangú izraeli tisztviselőre hivatkozva – írja a The Times of Israel.

"Tilos terrorral válaszolni a terrorra" – mondta Ferenc pápa Herzognak, aki tiltakozott ez ellen a besorolás ellen. Hozzáteszi, hogy Izrael úgy érezte, hogy a beszélgetés olyannyira annyira rosszul sült el, hogy tisztviselői nem hozták nyilvánosságra. A Vatikán megerősítette a hívás megtörténtét, de nem részletezi annak tartalmát. Herzog hivatala nem hajlandó kommentálni a történteket.

17:26
november 30, 2023
Vágólapra másolva!

A rendőrség razziázik a jeruzsálemi terroristák otthonában, kihallgatásra viszi a családtagokat

A rendőrség szerint a rendőrök razziát tartottak annak a két Hamász terroristának az otthonában, akik ma reggel halálos terrortámadást hajtottak végre Jeruzsálem bejáratánál, ahogy korábban írtuk. 

A támadást a 38 éves Murad Nemer és a 30 éves Ibrahim Nemer hajtotta végre Kelet-Jeruzsálem Sur Baher negyedéből. A rendőrség szerint hat családtagot vettek őrizetbe kihallgatásra, köztük a szüleiket. A rendőrség és a Shin Bet kihallgatja őket a három ember halálát okozó támadásban való részvételük gyanúja miatt, vagy a támadással kapcsolatos tudomásuk gyanúja miatt - The Times of Israel

18:01
november 30, 2023
Vágólapra másolva!

Két izraeli nőt is szabadon engedtek a Hamász fegyveresei - videó

Az Izraeli Védelmi Erők szerint a Hamász által a Vöröskeresztnek kiadott két túszt átadták a különleges erőknek és a Shin Bet biztonsági ügynökség tagjainak Észak-Gázában, a biztonsági sorompó közelében. A párost a 21 éves Mia Schem és a 40 éves Amit Soussana néven azonosították – írja a The Times of Israel.

Izraeli területre kísérik őket, és a dél-izraeli Hatzerim légibázisra viszik őket. Schem apja üdvözli a szabadon bocsátást, és megjegyzi, hogy lánya francia-izraeli kettős állampolgársággal rendelkezik. Az elkövetkező órákban még több túszt engednek szabadon.

"A túszok családjait az IDF képviselői tájékoztatják a legfrissebb rendelkezésre álló információkról," – közölte az IDF.

A Gázai övezetből származó videó azt mutatja, hogy a Hamász terroristái átadják Schemet és Soussanát a Vöröskeresztnek, mielőtt izraeli őrizetbe adták volna őket.

18:24
november 30, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael visszahívja madridi nagykövetét a spanyol miniszterelnök kritikus mondatai miatt

Eli Cohen külügyminiszter bejelentette, hogy konzultációra visszahívja Izrael madridi nagykövetét, miután Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök azt mondta, "komoly kétségei vannak" afelől, hogy Izrael betartja-e a nemzetközi humanitárius jogot a Hamász elleni akciói során.

"Izrael a nemzetközi joggal összhangban cselekszik és továbbra is így tesz és folytatni fogjuk a háborút a túszok szabadon bocsátásáig és a Hamász likvidálásáig Gázában," - mondta Cohen nyilatkozatában. 

A nyilatkozat azután hangzott el, hogy Benjamin Netanjahu miniszterelnök hivatala közölte, utasította Cohent, hogy hívja vissza a spanyol nagykövetet Izraelbe – The Times of Israel

18:26
november 30, 2023
Vágólapra másolva!

Ezernél több segélyszállító teherautó érkezett a Gázai övezetbe a humanitárius szünet kezdete óta

Az Izrael és a Hamász iszlamista szervezet között létrejött humanitárius szünet múlt heti kezdete óta szerdáig 1132 humanitárius segélyt szállító teherautó érkezett az egyiptomi Rafah átkelőn keresztül a Gázai övezetbe - közölte a palesztin vörös félhold (PRCS) csütörtökön.

A Hamász és Izrael csütörtök hajnalban jelentette be, hogy megállapodtak a hat napja érvényben lévő szünet további egy nappal történő meghosszabbításáról. A bejelentést a közvetítésben döntően fontos szerepet játszó Katar is megerősítette.

A humanitárius szünet fejében, amely lehetővé teszi az alapvető fontosságú segélyszállítmányok eljuttatását a sűrűn lakott Gázai övezetbe, Izrael a Hamász Izrael elleni október 7-i támadása során elhurcolt izraeli túszok szabadon engedését követelte. Izrael cserébe több, izraeli fogságban tartott palesztint bocsátott szabadon.

18:51
november 30, 2023
Vágólapra másolva!

Antony Blinken, amerikai külügyminiszter óva intette Izraelt

Antony Blinken amerikai külügyminiszter azt mondta Izraelnek, hogy számolnia kell a palesztin civilek biztonsági és humanitárius szükségleteivel, mielőtt bármilyen katonai műveletet folytatna Gázában - írja a The Guardian.

"A külügyminiszter hangsúlyozta, hogy minden katonai művelet előtt számolni kell a dél-gázai humanitárius és polgári védelmi szükségletekkel," – mondta Matthew Miller szóvivő.

Amerikai tisztviselők szerdán azt közölték, hogy Washington sürgeti Izraelt, hogy szűkítse le a konfliktuszónát és biztosítsa, hogy Gázában legyenek olyan területek, ahol a civilek biztonságos helyet találhatnak maguknak, a Reuters szerint.

Miller hozzátette, hogy Blinken azt is jelezte, hogy azonnali lépéseket kell tenni a Ciszjordániában, palesztinok elleni erőszakért felelős szélsőséges izraeli telepesek felelősségre vonásának érdekében.

19:20
november 30, 2023
Vágólapra másolva!

Az Izraelre helyezett nyomás növelését sürgeti a jordániai király a segélyszállítmányok érdekében

Az Izraelre helyezett nyomás növelésére szólította fel az ENSZ segélyszervezeteit és nemzetközi civil szervezeteket II. Abdalláh jordániai király a segélyszállítmányok Gázai övezetbe eljuttatásának érdekében.

Az ENSZ-tisztviselők, nyugati civil szervezetek vezetői és az arab világ pénzügyi adományozói számára Ammánban összehívott rendkívüli találkozón II. Abdalláh résztvevők szerint elfogadhatatlannak nevezte, hogy Izrael továbbra is visszatartja a segélyek beáramlását a 2,3 milliós lakosú Gázai övezetbe.

Az uralkodó felszólította a nemzetközi közösséget: vegyék ki a részüket a gázai palesztinok megmentésében, akiknek lakóhelye "élhetetlenné vált a brutális háború miatt".

A találkozót a királyi palotában tartották, a nyilvánosságot kizárva.

Az uralkodó környezete nem reagált az ülésről megjelent hírekre.

20:58
november 30, 2023
Vágólapra másolva!

Francia állampolgár szabadult ki a Hamász fogságából

A francia-izraeli kettős állampolgár Mia Schem "szabad" - közölte Emmanuel Macron francia elnök az X-en.

"Ez nagy öröm, amelyben osztozom a családjával és az egész francia néppel" - mondta Macron, továbbá közölte, hogy Franciaország továbbra is azon dolgozik, hogy minden gázai foglyot szabadon engedjenek.

Az Aljazeera korábban beszámolt arról, hogy a Hamász két foglyot adott át a Vöröskeresztnek, majd végül az izraeli erőknek.

21:53
november 30, 2023
Vágólapra másolva!

Lassan érkezik a humanitárius segítség a Gázai övezetbe

A gázai kormány médiahivatala "értetlenül áll az Izrael és a Hamász közötti tűzszünet életbe lépése óta az övezetbe érkező segélyszállító teherautók kis száma" előtt.

A hivatal közleményében azt írta, hogy a teherautók érkezésének módja "lassú, bonyolult és hatástalan" az emberek hatalmas szükségleteihez képest.

A hivatal szerint naponta legalább 1000 segélyszállító teherautónak kellene érkeznie Gázába.

A palesztinok "éheznek", a pékségek és a szupermarketek nagyrészt üresek, és a tiszta víz továbbra is kevés - írja az Aljazeera.

22:49
november 30, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael minden bizonnyal folytatni fogja a gázai hadművelet

Benny Gantz, izraeli miniszter és a háborús kabinet tagja az X-en közzétett bejegyzése szerint közölte az amerikai külügyminiszterrel, hogy a gázai hadművelet folytatni kell.

"Izrael állam biztonsága és az egész térség stabilitása érdekében - Izraelnek be kell fejeznie a hadművelet és meg kell szüntetnie a Hamász uralmát az övezetben" - mondta Gantz Blinken-nek.

Gantz egyúttal megköszönte az Egyesült Államok támogatását is - írja az Aljazeera.

02:01
december 01, 2023
Vágólapra másolva!

Washington: az Egyesült Államok mindent megtesz az átmeneti tűzszünet meghosszabbítása érdekében

Az Egyesült Államok mindent elkövet az Izrael és a Hamász közötti tűzszünet meghosszabbítása érdekében - jelentette ki a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője csütörtökön. John Kirby az elnöki hivatal sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: Washington folytatja az erőfeszítéseket Izraellel, Katarral és Egyiptommal közösen, hogy a harcokban hetedik napja tartó szünet a lehető legtovább tartson. Úgy fogalmazott, minden órában azon dolgoznak, hogy a "hetedik napból nyolcadik, kilencedik és tizedik nap legyen, és így tovább". Az amerikai külügyi szóvivő csütörtökön közleményben számolt be Antony Blinken külügyminiszter csütörtöki tárgyalásáról Mahmúd Abbásszal, a Palesztin Hatóság elnökével, amelyen elsősorban a gázai lakosok számára szállított humanitárius segélyek kiszélesítéséről beszéltek. Matthew Miller szóvivő tájékoztatása szerint a miniszterelítélte a szélsőséges erőszakot palesztinokkal szemben Ciszjordániában, és ragaszkodik a tettesek teljes mértékű felelősségre vonásához. A beszámoló szerint az amerikai külügyminiszter és a Palesztin Hatóság elnökének Ramalláhban tartott megbeszélésén szó volt a Ciszjordániában élő palesztinok "biztonságának és szabadságának" bővítéséről is. Ezt megelőzően Jeruzsálemben, az amerikai nagykövetségen tartott sajtótájékoztatóján Antony Blinken a többi között arról beszélt: a Biden-adminisztráció felhívta Izrael figyelmét arra, hogy a gyakorlatban is léptesse életbe a terveket, amelyekkel mérsékelhetők a civileket ért sérelmek a katonai művelet során."Az a mód, ahogy Izrael megvédi magát, számít" - fogalmazott Antony Blinken, aki azt is megjegyezte, hogy a Hamász azonnal véget vethetne a harcoknak, ha elengedné minden, október 7-én elhurcolt foglyát, és átadná az Izrael ellen végrehajtott támadás kitervelőit. Az amerikai külügyminiszter korábban egyeztetést folytatott Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnökkel és Isaac Herzog államfővel. Antony Blinken egyben elítélte a Jeruzsálemben izraeliek ellen elkövetett támadást, amit úgy kommentált, hogy az világossá teszi a Hamász valódi szándékait.