Egy kongói férfi támadást tervezett végrehajtani egy koncerten Brüsszelben

rendőrségi sziréna, forrás: pixabay.com
rendőrségi sziréna
Vágólapra másolva!
Brüsszelben letartóztattak egy kongói származású férfit, mert lakossági bejelentés szerint támadást tervezett végrehajtani egy kongói előadó koncertjén a Palais 12 sportarénában - tájékoztatott ügyészségi forrásokra hivatkozva a La Libre Belgique című francia lap.
Vágólapra másolva!

Willemien Baert, a belga szövetségi ügyészség szóvivője közölte, hogy a férfit a sportaréna bejáratánál fogták el, épp azután, hogy belépett a helyszínre.

A férfi gyújtogatni tervezett, ugyanis négy darab 50 centiliteres benzinnel töltött palackot, két öngyújtót és gyufákat találtak nála.

- fogalmazott a szóvivő.

A kép illusztráció! Forrás: pixabay.com

A gyanúsított indítéka feltehetően politikai ihletésű.

A napilap úgy tudja, hogy a férfi olyan egykori kongói harcosok közé tartozhat, akik a Kongói Demokratikus Köztársaság korábbi elnöke, Joseph Kabila politikájával szembeni fellépés érdekében hoztak létre mozgalmat.

A kongói alkotmány szerint Joseph Kabila elnök mintegy 17 éve tartó mandátuma 2016. december 20-án lejárt, de az államfő továbbra is hivatalban maradt, ami miatt tüntetések kezdődtek. Végül 2018. december 30-án tartottak elnökválasztást, amelyen Félix Tshisekedi ellenzéki jelölt győzött.

Tshisekedi az első elnök a hatvanegy éve független ország történetében, aki békés hatalomváltással került Kongó élére.

(A címlapi kép illusztráció!)