DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 15. szerda
F1

Bármikor ellenőrizné az F1-es gyárakat az FIA

A Szövetség célja, hogy olyan rendszert alakítsanak ki, hogy előzetes értesítés nélkül, gyakorlatilag bármikor azonnal ellenőrizhessék a csapatok központjait.

A jelenlegi Formula-1-es szabályrendszer számos dologban köti a csapatok kezét annak kapcsán is, hogy miként végzik a munkájukat a gyárban és a központban. Korlátozzák többek között a szélcsatornás és a CFD-tesztek mennyiségét, a csapatok közötti együttműködéseket – ez utóbbit épp mostanság igyekeznek még inkább szigorítani, miután felmerültek aggályok a Red Bull és az AlphaTauri összedolgozása kapcsán –, emellett a költségsapkával kapcsolatos bizonyos előírásoknak is meg kell felelniük.

Annak érdekében, hogy a Nemzetközi Automobil Szövetség ellenőrizni tudja, hogy az istállók betartják-e a szabályokat – például akár azt a friss előírást is, hogy egészen 2025. január 1-jében nem fejleszthetnek és tesztelhetnek a 2026-ban érkező új technikai szabálycsomagnak megfelelő autókat és alkatrészeket –, az FIA embereinek egy ideje már bejárása van az alakulatok gyáraiba.

Csakhogy eddig az ilyen látogatások rendszerint több értesítés is megelőzte, ami értelemszerűen nem ideális a felügyelő szervezet szempontjából, hiszen ha a csapatok tudnak az FIA érkezéséről, nyilván nehezebb is rajtakapni őket, ha valamivel trükköznek.

f1-redbull-gyar



Éppen ezért az FIA feltett szándéka kialakítani egy olyan rendszert, amely révén az ellenőrző embereik gyakorlatilag bármiféle előzetes jelzés nélkül, bármikor kérhetnek belépési engedélyt az F1-es alakulatok központjaiba. Minderről Nikolas Tombazis, a Szövetség együléses sorozatokért felelős vezetője beszélt a Motorsport.com hasábjain:

„Szeretnénk eljutni oda, hogy alapvetően zéró értesítést adunk előtte. Nem gondoljuk persze azt, hogy csak be kellene mennünk az ajtón, de úgy véljük, megfelelő lenne egy olyan folyamat, hogy csak odatelefonálunk nekik, aztán valaki kijön az embereinkért, akik mondhatják, hogy meg akarják nézni a szélcsatornát vagy bármit.”

Tombazis szerint az lenne a cél, hogy az FIA embereinek ne kelljen a csapatok központja előtt várakozniuk, amikor ellenőrzésre érkeznek: „Nagyjából 10-15 percről lenne szó, tényleg el szeretnénk jutni arra a pontra, hogy gyakorlatilag rögtön bemehetünk. Ne kelljen még egy órát várnunk a kapunál vagy hasonló.”

Tombazis arról is beszélt, hogy jó ideje szándékukban állt a hasonló vizsgálatokat végző személyzetük bővítése, s ezt mostanra sikerült is elérniük, így nagyjából 2-3 hetes rendszerességgel ellenőrizni tudják a csapatok működését.

Megjelent a Száguldás és cirkusz F1-es szezonösszefoglaló album és falinaptárunk, amelyek webshopunkban most nagy kedvezménnyel megvásárolhatóak!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: