Zelenszkij mindenkit besorozna, a nőket is, de lőszerből is alig van már

Események

Ukrajna, Ukrán, Orosz, Oroszország, háború, konfliktus, 2023.12.15.,
Ukrainian tank crews take part in a drill not far from the front line in the Bakhmut direction, in the Donetsk region, on December 15, 2023, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Anatolii Stepanov / AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 664. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül26 bejegyzés
05:36
december 19, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt hétfőn

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

05:39
december 19, 2023
Vágólapra másolva!

Idén még egy amerikai csomagot kap Ukrajna

Az amerikai kormányzat ebben az évben még egy katonai támogatási csomagot tud összeállítani Ukrajnának a rendelkezésre álló keretből, azt követően elfogy a pénz - jelentette ki a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője.

John Kirby elmondta, hogy a források megszűnése érinti az amerikai katonai készletek visszatöltését is, ugyanis az ukrajnai támogatások túlnyomó részét a hadsereg raktáraiban rendelkezésre álló eszközökből hívják le és juttatják el Ukrajnába. Azt is megállapította, hogy az Ukrajna számára elküldött katonai eszközök pótlása az amerikai védelmi ipar számára munkahelyeket teremt, és segít a gyártósorok bővítésében. (MTI)

05:41
december 19, 2023
Vágólapra másolva!

Csaknem 40 ezer elesett orosz katonát azonosítottak

A Mediazona a BBC Oroszországgal közösen, nyílt forrású kutatással megerősítette 39 424 orosz katona nevét, akiket Oroszország teljes körű ukrajnai inváziójának kezdete óta öltek meg - írta a Kyiv Independent. 

06:41
december 19, 2023
Vágólapra másolva!

Több mint nyolcezren jöttek tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 4957 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 3818 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság. 

A beléptetettek közül a rendőrség 52 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében - áll a tájékoztatásban. 

07:24
december 19, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán páncélosokon ütött rajta az orosz légierő

Az orosz légierő Szu-25-ös vadászgépekkel csapást mért ukrán katonákra és páncélozott járművekre Krasznoliman irányában - írta a TASZSZ az orosz védelmi minisztériumra hivatkozva.

08:13
december 19, 2023
Vágólapra másolva!

Itt próbál területet foglalni az orosz hadsereg

Az orosz hadsereg folytatja a támadó hadműveleteket a Kupjanszk-Szvatove-Kreminna vonal mentén - írta legfrissebb elemzésében az amerikai Háborús Tanulmányok Intézete. (ISW)

Az oroszok próbálják elfoglalni a Luhanszki terület fennmaradó részét, valamint próbálnak benyomulni Harkivi területre - írta az ISW. 

09:48
december 19, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán katonák elhagyták a védelmi állásokat

Az ukrán fegyveres erők Novomihajlovka közelében több állást is elhagytak. Yan Gagin vezető tanácsadó szerint Novomihajlovka közelében nehéz dolga van az ellenségnek.

Az ukrán csapatok felhagytak több pozícióval a védelmi vonalon, Novomikhailovka falu közelében.

Az ukrán fegyveres erők kénytelenek voltak visszavonulni számos pozícióból az első védelmi vonalnál.
Korábban az orosz védelmi minisztérium arról számolt be, hogy Novomihajlovka térségében az ukrán fegyveres erők hét támadását vertek vissza, és mintegy száz személyt és felszerelést semmisítettek meg.

10:15
december 19, 2023
Vágólapra másolva!

Hiány van a tüzérségi lőszerekből

Olekszandr Tarnavszkij dandártábornok, az ukrán hadsereg egyik magas rangú tábornoka, aki az oroszok elleni támadásokat vezette, a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy

a frontvonalbeli csapatoknak folyamatos hiánnyal küzdenek a tüzérségi lövedékekből

- különösen a szovjet 122 mm-es és 152 mm-es lőszerekből -, és a külföldi segítség hiánya miatt egyes katonai műveleteket megszakítottak.

10:45
december 19, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij szerint működni fognak a megszorítások

Zelenszkij szerint az Európai Unió által Moszkva ellen bevezetett új szankciók valóban csökkentenék Oroszország azon képességét, hogy finanszírozza ukrajnai invázióját.

Oroszország uniós diplomáciai képviselete szerint a legújabb intézkedés azt mutatja, hogy a korábbi erőfeszítések kudarcot vallottak.

A 12. szankciócsomag az orosz eredetű gyémántokra vonatkozó tilalmat, további import- és exporttilalmakat, valamint a kiskapuk bezárására és a szankciók kijátszása elleni küzdelemre vonatkozó szabályok szigorítását tartalmazza - közölte az EU.

11:15
december 19, 2023
Vágólapra másolva!

Dánia páncélozott harckocsit adományoz Ukrajnának

Dánia 1,8 milliárd dán koronát (264 millió dollár) különített el annak a svéd kezdeményezésnek a finanszírozására, amelynek keretében CV90-es páncélozott harcjárműveket adományoznak Ukrajnának - közölte a dán védelmi minisztérium egy közleményben.

11:50
december 19, 2023
Vágólapra másolva!

Félelmetes méreteket öltött a mozgósítás Ukrajnában

A kijevi parlament új mozgósítási törvényt készül elfogadni, amelynek értelmében sokan elveszíthetik a szolgálatteljesítés alóli mentességüket.

Jövőre katonai nyilvántartásba veszik a nőket is, akiknek kötelező alapkiképzésen kell majd részt venniük, és ezentúl be is sorozhatják őket.

Egyre kegyetlenebbül zajlik az embervadászat az ukrán városokban is: boltokat, piacokat, éttermeket és edzőtermeket vesznek körül a fegyveres toborzók, ahonnan minden hadkötelest magukkal hurcolnak.

12:31
december 19, 2023
Vágólapra másolva!

Éjszakai támadások Zaporizzsjában, Herszonban és Donyeckben

Két ember meghalt, lakóházak és üzletek megrongálódtak az éjszakai támadásokban Zaporizzsja, Herszon és Donyeck megyében - írta Gyunduz Mamedov, Ukrajna volt főügyészhelyettese az X-en.

13:04
december 19, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij év végi sajtótájékoztatót tart

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a mai nap folyamán év végi sajtótájékoztatón válaszol az újságírók kérdéseire. A tervek szerint délután 2 körül találkozik ukrán újságírókkal és külföldi riporterekkel.

A legutóbbi felmérések szerint a Zelenszkijben bízó ukránok aránya 62%-ra esett vissza az egy évvel ezelőtti 84%-hoz képest.

Az idei ellentámadás előretörése sokkal szerényebb volt, a déli és keleti frontvonalakon néhány falut foglaltak vissza a hónapokig tartó harcok után a megerősödött orosz erők ellen. A társadalom azonban még mindig túlnyomórészt a fegyveres erők és parancsnokuk, Valerij Zaluzsnij mögött áll.

13:31
december 19, 2023
Vágólapra másolva!

Ellenséges drón Moszkva felett

Az orosz légvédelem kedden Moszkva közelében lelőtt egy ellenséges drónt - közölte Szergej Szobjanyin, a város polgármestere.

Áldozatokról nem érkezett jelentés.

Két moszkvai repülőtéren, Vnukovóban és Domogyedovóban korlátozták a légi közlekedést.

14:08
december 19, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország nem nézi jó szemmel az új finn-amerikai megállapodást

Oroszország beidézte Finnország nagykövetét a Helsinki és Washington közötti új védelmi megállapodással kapcsolatos aggodalmak miatt - közölte az orosz külügyminisztérium.

- mondta Maria Zakharova, a minisztérium szóvivője.

Az Egyesült Államokkal kötött védelmi megállapodás célja, hogy konfliktus esetén gyors katonai hozzáférést és segítséget biztosítson az Oroszországgal 1340 km hosszú közös határon fekvő Finnországnak.

Vlagyimir Putyin. Forrás: AFP/Vyacheslav Prokofyev

Putyin a Rosszija állami televíziónak adott vasárnapi interjújában problémákra figyelmeztetett a szomszédos Finnországgal, miután az év elején csatlakozott a NATO-hoz.

- mondta Putyin.

14:42
december 19, 2023
Vágólapra másolva!

Korlátozások a moszkvai Vnukovo repülőtéren

A moszkvai Vnukovo repülőtér szóvivője közölte, hogy rajtuk kívül álló okok miatt ideiglenesen korlátozzák a járatokat. Ez bevált gyakorlat, ha ukrán dróntámadások érik az orosz fővárost.

15:03
december 19, 2023
Vágólapra másolva!

7000 négyzetkilométernyi aknamező

Oroszország védelmi minisztere, Szergej Sojgu elmondta, hogy Oroszország 7000 négyzetkilométernyi aknamezőt helyezett el a 2000 kilométeres frontvonal mentén.

A magas rangú védelmi tisztviselőkkel tartott megbeszélésen elmondta azt is, hogy Oroszország 5,6-szorosára növelte a harckocsik gyártását az ukrajnai különleges katonai művelet óta.

Ugyanezen a találkozón Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, hogy az orosz védelmi ipar gyorsabban reagált az ukrajnai konfliktusra, mint a nyugatiak.

15:35
december 19, 2023
Vágólapra másolva!

ENSZ-főbiztos: Ukrajna lépései sértik a vallásszabadságot

A főbiztos aggodalmát fejezte ki az ukrán hatóságoknak a kánoni (korábban a moszkvai patriarkátus alá tartozó) Ukrán Ortodox Egyházzal szembeni fellépése miatt.

Az intézkedésekkel a hatóságok az Oroszországgal esetlegesen kapcsolatokat ápoló intézmények ellehetetlenítését célozzák, Türk azonban kiemelte, hogy a lépések sértik a vallásszabadságot.

Kijevet Türk arra is felszólította, hogy fontolja meg a kollaborációval kapcsolatos vádakat, elsősorban az orosz erőktől visszafoglalt területek esetében, e gyanúval ugyanis többször illetnek olyanokat is, akik a megszállás alatt működő közintézményekben, például iskolában dolgoztak.

15:59
december 19, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz védelmi minisztérium mai hadijelentése

Az orosz védelmi minisztérium keddi hadijelentése szerint az elmúlt nap folyamán öt frontszakaszon 18 ukrán rohamot vertek vissza az orosz erők, az érintkezési vonal mentén mintegy 680 ukrán katona esett el, vagy sebesült meg.

A tárca szerint nyolc támadást Donyecknél kísérelt meg az ukrán fél, a legnagyobb veszteséget pedig, mintegy 185 főt, a Liman környéki harcokban szenvedte el.

Az összesítésben a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említettek meg egyebek között egy lőszerraktárt, egy Pelikan rádiólokációs állomást, egy harckocsit, hat páncélozott harcjárművet, két gyalogsági harcjárművet, három páncélozott személyszállítót, egy amerikai M777-es vontatott tarackot, valamint hat drónt.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek kedden ukrán tüzérségi és dróntámadást.

16:26
december 19, 2023
Vágólapra másolva!

Nem változtat az események menetén, ha Nyugaton Putyin vereségét kívánják

Nem változtatja meg az események valós menetét Ukrajnában az, hogy nyugati politikusok Vlagyimir Putyin orosz elnök vereségét kívánják - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz államfő sajtótitkára kedden újságíróknak.

Peszkov David Cameron brit külügyminiszter kijelentését kommentálta, miszerint Nagy-Britannia és Franciaország addig fogja támogatni Ukrajnát, amíg Oroszország nem veszít. Az orosz elnöki hivatal szóvivője szerint ez az irányvonal az erőforrások kimerüléséhez fog vezetni és ahhoz, hogy ezek az országok belesodródnak az ukrajnai konfliktusba.

"Jól ismerjük ezt az álláspontot, ez nem változtathatja meg az események menetét" - mondta.

17:26
december 19, 2023
Vágólapra másolva!

Vlagyimir Putyin: Az orosz hadseregé a kezdeményezés

Az orosz hadseregé a kezdeményezés a "különleges hadművelet" övezetében, az ukrán fél pedig súlyos veszteségeket szenved el - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök az orosz védelmi minisztérium kibővített vezetőségi ülésén.

"A jelenlegi helyzetet értékelve magabiztosan mondhatjuk, hogy a terepen, az érintkezési vonalon csapatainké a kezdeményezés" - mondta Putyin.

Az államfő szerint az orosz hadsereg lényegében azt teszi, amit "szükségesnek tart, amit akar, és ahol szükség van rá". Van, ahol az "aktív védelem" taktikáját alkalmazza, máshol pedig kedvezőbb állásokat foglal el.

"A nyugati haditechnika sebezhetetlenségéről szóló mítosz is összeomlott" - jelentette ki Putyin, aki szerint az ukrán hadsereg súlyos veszteséget szenved el, és felemészti tartalékait abban az igyekezetében, hogy "gazdáinak" eredményeket tudjon felmutatni.

18:49
december 19, 2023
Vágólapra másolva!

Szergej Sojgu: 383 ezer ukrán katona halt vagy sebesült meg

Az ukrán fegyveres erők veszteségei halottakban és sebesültekben a háború kezdete óta meghaladták a 383 ezret, a nyár elején elindított ellentámadás kezdete óta pedig a 159 ezret - közölte Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a tárca keddi kibővített vezetőségi ülésén.

Azt állította, hogy hivatásos NATO-katonák légvédelmi rendszereket, műveleti-taktikai rakétarendszereket és rakéta-sorozatvetőket kezelnek személyesen Ukrajnában.

"Az ezen eszközökkel történő csapások előkészítésekor a rádiólehallgatás során amerikai angol, lengyel és brit beszédet rögzítünk" - mondta, megemlítve, hogy a szövetség országainak 410 műholdja dolgozik Kijevnek.

A miniszter szerint az orosz hadsereg a háború kezdete óta több mint 5800 ukrán oldalon harcoló külföldi "zsoldost" ölt meg, köztük 1427 lengyelt, 466 amerikait és 344 britet. Mint mondta, Ukrajna területén 103 háborús bűnöst likvidáltak, akik különös kegyetlenséget tanúsítottak.

19:33
december 19, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz kormányfő kínai partnerével tárgyalt Pekingben

Újabb megbeszélést folytatott Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök kínai partnerével, Li Csiang kormányfővel kedden Pekingben, a találkozó alkalmából egy sor együttműködési dokumentumot írt alá a két ország miniszterelnöke.

A kormányfők közös nyilatkozatot adtak ki találkozójuk eredményeiről, ezen kívül pedig jelenlétükben aláírtak egy emlékeztetőt az orosz és a kínai vámszolgálat együttműködéséről, valamint egy jegyzőkönyvet az Oroszországból Kínába exportált állatokkal, kukoricával, rizzsel, szójával és repcével kapcsolatos egészségügyi követelményekről.

Úgyszintén jegyzőkönyvet írtak alá a Kínába exportált sertéshúsra vonatkozó állategészségügyi előírásokról.

20:17
december 19, 2023
Vágólapra másolva!

Kijev növeli a kamikaze drónok gyártását

Ukrajna növeli a kamikaze drónok gyártását, és olyan mennyiségben tervez 155 milliméter kaliberű lőszereket gyártani a területén, amely fedezni tudja a szükségletét és a partnerek által nyújtott segítség közötti különbséget - közölte Ivan Havriljuk ukrán védelmi miniszter-helyettes keddi sajtónyilatkozatában.

A tisztségviselő a BBC-nek adott kommentárjában kifejtette, hogy a lövedékhiány kompenzálása érdekében növeli Ukrajna a kamikaze drónok gyártását, emellett a szovjet időkben kifejlesztett lőszerek valamennyi típusából is többet készülnek előállítani.

A legtöbb nyugati rendszer, amelyet Ukrajna kapott a partnerektől, ezektől eltérő kaliberű lövedékeket használ, ami miatt Ukrajna a nyugati cégekkel együtt ilyenek gyártását is tervezi a területén - tette hozzá a miniszterhelyettes.

21:29
december 19, 2023
Vágólapra másolva!

Lengyelországban elítélték egy orosz kémhálózat tagjait

Egy Oroszország javára kémkedő hálózat tizenhárom tagját ítélte el kedden egy év és egy hónaptól hat évig terjedő szabadságvesztésre a kelet-lengyelországi Lublin város kerületi bírósága.

Egy további, 17 éves vádlottat egy nevelőintézetben helyeznek el.

Az egy orosz, két fehérorosz és tizenegy ukrán állampolgárságú elítélt közül többen húsz év körüli fiatalok, van közöttük egy egyetemista lány és egy jégkorongozó is.

Az elítélteket március és augusztus között vettek őrizetbe Lengyelország különböző településein.

22:13
december 19, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán elnök szerint Oroszország idén semmilyen harctéri sikert nem ért el

Oroszország semmilyen harci sikert nem ért el 2023-ban, így nem lehet Ukrajna vereségéről beszélni - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden, kijevi évértékelő sajtótájékoztatóján.

"Ami a csatateret illeti, az Oroszországi Föderáció idén nem ért el semmilyen eredményt. Nem az elmúlt, 2022-es évet jellemezem, hanem 2023-ról beszélek" - tette hozzá az államfő.

Szavai szerint Oroszország eredetileg kitűzött célja egész Ukrajna megszállása volt, majd változtattak retorikájukon, és a Donyec-medencében lévő Luhanszk és Donyeck megye közigazgatási határáig tartó terület megszerzéséről beszéltek. Zelenszkij leszögezte, hogy egyik céljukat sem sikerült elérniük.