DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
Retro

F1-Archív: Villeneuve lehülyézte a két ferrarist

A kanadai szerint Rubens Barrichello és Michael Schumacher is viccet csinált a sportból 2002-ben. Lauda 52 évesen tesztelni akar, Alonso a McLarenhez igazol, Rosbergnek vécépapírra van szüksége: ezek voltak a hírek december 19-én.

2023: A Prema és a Hitech is jönne az F1-be? A Formula.hu saját forrásai alapján írja meg, hogy két, utánpótlásból ismert alakulat is erősen kopogtat az F1 kapuján. Ugyan a hírek már ekkor is az Andretti terveiről szólnak, de ez a két istálló is mindent megtesz annak érdekében, hogy beszállhasson a száguldó cirkuszba. Közben az Alpine csapatfőnöke, Otmar Szafnauer megint megszólal Oscar Piastrival kapcsolatban: „Az olyan fajok, melyek képesek együtt élni a többivel, túlélnek. Az önző fajok kihalnak – ezt tanúsítja a történelem” – mondja.

2021: Miután a Formula-2-ben és a Formula-3-ban is Ausztráliából érkező pilóta vitézkedett, hiszen egyikük bajnok lett, másikuk pedig majdnem, Daniel Ricciardo elégedett hazája utánpótlásával. A McLaren versenyzője örömmel konstatálta a szezon végén, mennyire jól teljesített fiatal kollégái. 

2020: Nem fogja favorizálni egyik pilótáját sem a Ferrari. Mattia Binotto megígéri, Charles Leclerc és Carlos Sainz egyenlő felekként kezdhetik majd meg a közös munkát a vörösöknél.

2019: Valtteri Bottas arról vall, egyszer már kiszeretett a Formula-1-ből, a csapnivaló 2018-as szezonja után. Szerencséjére a következő évad jobban sikerült.

2018: Otmar Szafnauer, a Racing Point vezetője elmondta, nyáron, mikor a csapat csődeljárás alá került, lettek volna lehetőségei a váltásra, de képmutatásnak érezte volna, ha összetartásra buzdítja a többieket, aztán elhagyja a süllyedő hajót. A jutalma a csapatfőnöki poszt lett.

2017: A 2018-as szezon az utolsó lehetőség lesz Kimi Raikkönennek, hogy megtalálja formáját, beszélt a Ferrari pilótájáról Sergio Marchionne elnök. Burkoltan azt taglalta, ha a finn most sem teljesít, lecserélik egy fiatal versenyzőre.

2016: A GP2-es ezüstérmes Antonio Giovinazzit harmadik pilótajaként nevezte meg a Ferrari: a szerepkör szimulátoros munkát és a fiatal versenyzőknek járó tesztnapokat takarja.

2014: A Mercedest igazgató Toto Wolff szerint a klasszikus Formula-1-es vezetési struktúra egyetlen csapatfőnökkel már a múlté. A brackley-i istállónál megosztják a vezetői feladatokat: Wolff a kereskedelmi és sportszakmai ügyeket, Paddy Lowe a technikai oldalt viszi a szezon kezdete óta.

2013: A Mercedes bahreini gumitesztje defekttel ért véget: Nico Rosberg Pirellije 320 km/h tempónál durrant el. „Ennek köszönhetően szükségem van némi vécépapírra” – vallotta be férfiasan Rosberg.

2011: A McLaren február 1-jén bemutatja új autóját, amely készen fog állni a szezon első tesztjére, közölte a csapat. Mivel 2012-ben szigorúbb előírások lépnek életbe a törésteszteken, az első két teszt között pedig két hét szünet lesz, több csapat úgy dönthet – a Mercedes már meg is erősítette –, hogy kihagyja az első gyakorlást és tovább fejleszti versenygépét.



2010: A thaiföldi király 84. születésnapján rendezett parádén bemutatózott Mark Webber a Red Bull-lal. Az istálló a szezon során olyan szokatlan helyszínekre vitte el autóját, mint Dubaj, Lengyelország, Litvánia, a Dominikai Köztársaság vagy Kolumbia.

2008: Ejtették a McLaren-mérnökök, Paddy Lowe, Jonathan Neale és Rob Taylor, valamint a már nem csapattal dolgozó Mike Coughlan elleni vádakat a modenai ügyészségen. A megegyezés értelmében a négy vádlottnak összesen több mint 600 ezer eurót kellett fizetnie az olasz hatóságoknak. A 2007-es kémbotrány következtében megindult jogi eljárás hamarosan teljesen lezárulhat.

2007: Luca di Montezemolo Ferrari-elnök meghívta Maranellóba azt a brit fénymásolóüzletben dolgozó alkalmazottat, akinek alapvető szerepe volt a McLaren ipari kémkedésének felszínre kerülésében. Az alkalmazott kapcsolatba lépett a Ferrarival, miután felfigyelt arra, hogy valaki az olasz istálló vaskos technikai dossziéját fénymásolta le az üzletben. A szemfüles munkatárs nélkül valószínűleg a kémbotrány sosem robbant volna ki.

2006: A Ferrari, McLaren, Toyota, Williams és Red Bull is a Sypker mellé állt az ügyfélautók kérdésében. A kiscsapat vezetője, Colin Kolles kezdett kampányba annak érdekében, hogy a Super Aguri és Toro Rosso ne használhassák partnereik, a Honda és Red Bull által épített karosszériát a következő szezontól.

2005: A friss világbajnok Fernando Alonso még egy szezont lehúz a Renault-nál, aztán csapatot vált és a McLarennél versenyez 2007-től, jelentette be a wokingi istálló.

2004: A következő évben dől el a Formula-1- jövője, mondta Luca di Montezemolo. A Ferrari vezetésével rivális széria indulhat, ha nem sikerül megegyezni Bernie Ecclestone-nal. Montezemolo kijelentette, 2008-tól csak egyetlen Formula-1-es széria lesz, akkor is, ha máshogy hívják, mert a név Ecclestone-nál marad.

2003: Furcsa okból távozik a Toyota csapatfőnöke, Ove Andersson: a japán vállalatnál szabály, hogy minden vezető alkalmazottnak 65 évesen nyugdíjba kell vonulnia. Andersson még haladékot is kapott, hogy felkészítse utódját, Tsutomu Tomitát.

2002: A Ferrari mindkét versenyzőjét, Michael Schumachert és Rubens Barrichellót is hülyének nevezte Jacques Villeneuve. Az 1997-es világbajnok szerint a csapatutasítás ténye meg hagyján, de amit Ausztriában és az USA-ban a két pilóta művelt a befutónál és dobogón, viccet csinált a sportból.

2001: A Jaguar csapatfőnöke, az 52 éves Niki Lauda tesztelni akarja istállója autóját, hogy jobban megértse működését.

2000: Két pályán is tesztel egyidejűleg a Formula-1: Barcelonában Nick Heidfeld a Sauberrel, Estorilban Ralf Schumacher a Williamsszel bizonyult a leggyorsabbnak.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: