Körvonalazódik az Intel új Gaudi gyorsítója

Az utolsó Habana dizájn a TSMC 5 nm-es node-ján készül.

Az Intel az AI gyorsítók piacán számos olyan megoldást kínál, amelyek gyakorlatilag keresztezik egymást a piacon, vagyis bizonyos szempontból ugyanazokat a szegmenseket célozzák. Gyakorlatilag a Ponte Vecchio kódnevű Max sorozat, illetve a Gaudi 2 nagyrészt használható ugyanarra, noha az előbbi kezét a cég már elengedte, míg az utóbbiét később engedik el.

Addig viszont még megjelenik a Gaudi 2 utódjának szánt Gaudi 3, amely a legutolsó Habana dizájn lesz, és a TSMC 5 nm-es node-ján készül. A start továbbra is a következő évre van időzítve, és ez tartható is, mivel már zajlanak a tokozással kapcsolatos munkafolyamatok.


[+]

A Gaudi 3 az elődjéhez viszonyítva négyszer nagyobb számítási kapacitást biztosít BF16 formátummal, elméleti szinten kétszer gyorsabb, illetve másfélszer nagyobb memóriakapacitást kínál a HBM szabvány által.

Az Intel egyébként nem rejti el a vásárlók elől, hogy hosszabb távon ők már a Falcon Shores kódnevű dizájnban gondolkodnak, amelyben majd feltűnik a Gaudi öröksége, vagyis a konkrét termékskála, előre bejelentett lelövésével nem dobja ki a cég technológiákat, inkább beolvasztásra kerülnek a reálisan hasznosítható részei.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés