Elképesztő adatokat publikált az MNB a fizetési szokásokról, megszólaltak Csányi Sándorék is

2023.12.19. 13:34
Töretlen a tendencia, idén a harmadik negyedévében is folytatódott az elektronikus pénzforgalom bővülése. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb összesítése szerint az átutalások, a kártyás vásárlások és az elfogadóhelyek száma egyaránt növekedett, miközben a készpénzfelvételek száma csökkent A harmadik negyedévben a mobiltárcás megoldásoknál mérték a legnagyobb, három hónap alatt 14 százalékos bővülést – összegzett az OTP.

A bank közleménye szerint az elektronikus forgalom bővülését jól mutatja, hogy az egyedi forintátutalások száma 4, értéke pedig 25 százalékkal bővült a megelőző év azonos időszakához képest a harmadik negyedévben.

A hazai kibocsátású fizetési kártyákkal lebonyolított vásárlások száma több mint 11, az értéke csaknem 18 százalékkal emelkedett egy év alatt. Ez már több mint 1,2 milliárd tranzakciót jelent az év első kilenc hónapjában.

A fizetési kártyákkal lebonyolított pénztári készpénzfelvételek száma több mint félmillióval esett vissza.

A fizetésikártya-elfogadási hálózat folyamatosan bővül, a fizikai kereskedői elfogadóhelyek száma egy év alatt több mint 10 ezerrel, az előző negyedévhez képest nagyjából ezerrel növekedett, így szeptember végére megközelítette a 152 ezret.

Egyre népszerűbb az elektronikus fizetés

Az online térben ennél is erőteljesebb volt a bővülés. Az internetes elfogadóhelyek száma egy év alatt 8, a harmadik negyedévben 2 ezerrel emelkedett, így az időszak végére maghaladta a 48 ezret. A POS-terminálok száma szeptember végén átlépte a negyedmilliót.

A jegybank jelentése is megerősíti, hogy a vásárlók és az elfogadóhelyek körében is egyre népszerűbbek az elektronikus fizetési megoldások. Idén is érvényesülni látszik az a trend, hogy az adott éven belül folyamatosan emelkedik, majd az év végi ünnepi időszakhoz közeledve ér fel a csúcsra a forgalom. Idén nem számítunk nagy kiugrásra, de bízunk abban, hogy a már most javuló gazdasági mutatók további emelkedése 2024-ben hozzájárul az e-fizetések terjedésének felgyorsulásához is

– mondta Hideg Noémi, az OTP Bank Kártyaelfogadás Szolgáltatás és ATM-menedzsment-vezetője. 

Az MNB összesítése szerint kiugró volt a növekedés a mobiltárcás megoldások használatában, egy negyedév alatt több mint 300 ezerrel, vagyis több mint 16 százalékkal nőtt a regisztrált fizetési kártyák száma. A szeptember végével zárult három hónapban már több mint 100 millió tranzakciót bonyolítottak le ezzel a megoldással – összegezte az OTP.

A bank közleménye szerint 30 millió forint feletti éves árbevétellel rendelkező vállalkozásoknak az OTP-csoport POS-terminál igénylését, míg a kezdő vagy alacsonyabb forgalmú vállalkozások számára a SimpleBusiness mobilalkalmazás használatát javasolja. Ez utóbbi megoldással többféle elektronikus fizetési lehetőség is felkínálható a vásárlók számára, mivel az applikáció a bankkártyás mellett lehetővé teszi az azonnali fizetés lehetőségét is – tették hozzá.