Tiltakozás

Gazdák zárták le a berlini utcákat - videó

A tüntetők attól tartanak, hogy a német kormány megszorító intézkedései bezárására kényszerítik a gazdaságokat.

2023.12.19 14:09ma.hu

Németország-szerte traktorokkal vonultak hétfőn Berlinbe a gazdák, hogy tiltakozzanak a kormány azon tervei ellen, amelyek a dízel-támogatások és a mezőgazdasági járművek adókedvezményeinek csökkentését tervezik. Berlin a közelmúltban jelentette be a 2024-re tervezett megszorító intézkedéseket a több milliárd eurós költségvetési hiány leküzdésére tett erőfeszítésekkel összhangban.

A feldühödött gazdák lezárták a Brandenburgi kapu melletti központi utcát, "Az Önök politikája hadüzenet a gazdák ellen" és "Elég volt!" feliratú plakátokat tartva. A tüntetők attól tartanak, hogy a tervezett költségvetési megszorítások miatt a német mezőgazdaság jövőre közel 1 milliárd euróval lesz rosszabb helyzetben. A berlini rendőrség közlése szerint a tüntetésen mintegy 1700 traktoros és 6600 gazdálkodó vett részt.

A Német Gazdaszövetség (DBV) és a Land Creates Connection (LsV) lobby a tüntetések kiterjesztésével fenyegetőzött, ha a megszorító intézkedéseket végrehajtják. Joachim Rukwied, a DBV elnöke a gyűlésen arra figyelmeztetett, hogy "január 8-tól mindenütt olyan módon leszünk jelen, amilyet az ország még soha nem tapasztalt. Ezt nem fogjuk elfogadni".

Cem Özdemir német mezőgazdasági miniszter az ARD televíziónak nyilatkozva a tüntetésen azt mondta, hogy a gazdáknak "nincs alternatívája" a gázolajjal szemben.

"Nem zárkózom el attól, hogy spórolnunk kelljen, de ezt úgy kell megtenni, hogy az embereket is magunkkal visszük - és a gazdák azok, akik ellátnak minket élelmiszerrel" - mondta Özdemir. "Ezek a megszorítások ... túlterhelik az ágazatot".

Berlin kénytelen volt betömni a költségvetésében tátongó lyukat, miután egy novemberi alkotmánybírósági ítélet alkotmányellenesnek nyilvánította a Covid-19 során fel nem használt 60 milliárd euró (65,7 milliárd dollár) támogatásának átcsoportosítási kísérletét.

Olaf Scholz kancellár kabinetje válaszút elé került: vagy felfüggeszti az úgynevezett adósságféket (amely a GDP 0,35%-ában korlátozza az államháztartási hiányt), vagy mintegy 17 milliárd euró (18,6 milliárd dollár) megtakarítást és adócsökkentést talál.

Steffen Hebestreit államtitkár hétfőn azt mondta, hogy a 2024-es költségvetésről szóló döntéseket már véglegesítették, és nem nyitják meg újra, bár a végrehajtás részleteit még vizsgálják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.