A legtöbb tudós nem tudja valójában mi a tudomány, de Occam borotvája világossá teszi

William of Occam, William of Ockam
Occam borotváját a Surreyben született ferences szerzetesnek, William Occamnak (1285 – 1347) tulajdonítják.
Vágólapra másolva!
Occam borotvája - az az elv, hogy ha versengő magyarázatokkal állunk szemben, azt a legegyszerűbbet kellene választanunk, ami megfelel a tényeknek - nem csak a tudomány egy eszköze. Occan borotvája tudomány, ezt bizonygatja a Surreyi Egyetem egy neves molekuláris genetikusa. - írja a Surreyi Egyetem honlapján.
Vágólapra másolva!

A New Yorki Tudományos Akadémia évkönyv által publikált dolgoatban Johnjoe McFadden professzor amellett érvel, hogy Occam borotvája az egyetlen jellemző, amit megkülönbözteti a tudományt a babonától, áltudománytól és hamis hírektől. Occam borotváját a Surreyben született ferences szerzetesnek, William Occamnak (1285 – 1347) tulajdonítják.

Az olyan faktorok, mint a kísérletezés, vagy a matematika, amikre gyakran hivatkoznak úgy, mint a tudomány lényege, széles körben használatosak a különféle tudományágban, például kertészet, könyvelés, főzés, vagy asztrológia.

Az alkimisták több ezer kísérletet végeztek, hogy közönséges fémből aranyat csináljanak, de nem jutottak semmire, míg az asztrológusok matematikát használnak, hogy kidolgozzák a horoszkópokat. Egyiket sem tekintjük tudománynak. Miért?

Occam borotváját a Surreyben született ferences szerzetesnek, William Occamnak (1285 – 1347) tulajdonítják. Forrás: https://www.newscientist.com/definition/occams-razor/

Occam azt mondta, a tudomány legegyszerűbb megoldások kutatása. Occam borotváját alkalmazta például Copernicus, Kepler, Galileo és Newton, azzal érvelve, hogy a Föld kering a Nap körül, nem pedig fordítva, mert ez egyszerűbb.

Arra használták a borotvát, hogy megtisztítsák az utat a misztikán, babonán, és valláson keresztül, hogy megalapozzák a modern tudományt.

A borotva továbbra is felbecsülhetetlen, például segített előrejelezni a Higgs bozont.

(Forrás: Surreyi Egyetem: https://www.surrey.ac.uk/)