Újult erővel támadják az oroszok Kijevet és Harkovot, több százezer új katona érkezhet a frontokra

Események

Ukrajna, Ukrán, Orosz, Oroszország, háború, konfliktus, 2023.12.20.,
Firefighters work to extinguish fire in a multi-storey residential building hit by recent shelling in Donetsk, Russian-controlled Ukraine, amid the Russia-Ukraine conflict on December 19, 2023. (Photo by STRINGER / AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 665. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül25 bejegyzés
05:40
december 20, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt kedden

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

05:44
december 20, 2023
Vágólapra másolva!

Félmillió új katonát akar Zelenszkij

450 ezer - 500 ezer új katona mozgósítását javasolja az ukrán elnök, az ehhez szükséges forrásokat a kormányzati kiadások jelentős csökkentésével akarják elérni - írta a Kyiv Independent.

05:47
december 20, 2023
Vágólapra másolva!

Herszon és Szumi területét támadták az oroszok

A Szumi és a Herszon elleni orosz támadásokban tegnap hat ember, köztük három gyermek sérült meg - jelentették helyi tisztviselők.

06:13
december 20, 2023
Vágólapra másolva!

Csaknem tízezren jöttek tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 5222 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 4468 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság. 

A beléptetettek közül a rendőrség 48 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében - áll a tájékoztatásban. 

07:23
december 20, 2023
Vágólapra másolva!

Rengeteg új katonával erősít jövőre az orosz hadsereg

 Az orosz hadsereg 2024 végéig akár 745 000 szerződéses katonát is alkalmazhat - jelentette be Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter.

08:24
december 20, 2023
Vágólapra másolva!

Amerikai szankciók iráni drónokat gyártó cégekre

Az amerikai pénzügyminisztérium egy sor korlátozást jelentett be olyan iráni és más országbeli személyekkel és szervezetekkel szemben, amelyek alkatrészeket szállítottak iráni katonai drónok gyártásához - írta a Kyiv Independent.

09:24
december 20, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz dróntámadás érte Kijevet és Harkov városát

Több orosz drón támadta kedd este az ukrán fővárost, Kijevet, legalább két csapás a kelet-ukrajnai Harkov városát vette célba, az ország déli részén fekvő Herszonban kilenc ember megsebesült a települést ért tüzérségi belövésekben - közölték a hatóságok.

Roman Mrocsko, Herszon polgármestere azt írta a Telegramon, hogy a települést ért ágyúzásban kilenc ember megsebesült, köztük négy gyermek. A sebesültek közül "egy anya és három gyermeke kórházba került. Az állapotuk közepesen súlyos. Zúzódásaik és robbanás okozta sebeik vannak" - írta a városi elöljáró, hozzátéve, hogy a másik öt sebesültet a helyszínen ellátták.
Több iráni gyártmányú, "Sahíd" robbanószerkezetű drónt is lelőtt az ukrán légvédelem, amint azok Kijev felé tartottak - közölte a fővárosi katonai közigazgatás vezetője, Szerhij Popko a Telegramon.
"Az előzetes adatok szerint (...) nincsenek áldozatok, sem károk" - írta. Megjegyezte: decemberben a főváros ellen ez volt az ötödik támadás, amelyet a Fekete-tenger irányából hajtottak végre.
Harkov polgármestere, Ihor Terehov legalább két tüzérségi lövedék becsapódásáról számolt be lakóházak közelében. "Az áldozatokról és a pusztításról szóló információk összegyűjtése folyamatban van" - közölte. (MTI)

10:04
december 20, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij újabb támogatásokat kér

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közölte, hogy a hadsereg további 500 000 ember mozgósítását kérte az orosz erők területéről való eltávolításáért folytatott harcban, és sürgette az Egyesült Államokat és Kijev más nyugati szövetségeseit, hogy továbbra is támogassák országát.

Reményét fejezte ki, hogy hamarosan folytatódnak a fogolycserék,

amelyek - mint mondta - az orosz fél által nem részletezett okok miatt késnek. A legutóbbi cserére augusztus elején került sor.

10:28
december 20, 2023
Vágólapra másolva!

Moszkva fejleszti nukleáris arzenálját

Vlagyimir Putyin orosz elnök a védelmi és katonai vezetőknek azt mondta, hogy Moszkva jó úton halad céljai eléréséhez, hisz a legyőzésére tett kísérletek kudarcot vallottak.
Putyin azt is elmondta, hogy Moszkva fejleszti nukleáris arzenálját és a legmagasabb szintű készenlétben tartja a hadsereget.

12:19
december 20, 2023
Vágólapra másolva!

Nehéz helyzetben az ukránok

Az ukrán fegyveres erők szárazföldi erőinek parancsnoka, Szirszkij "nehéz helyzetet" jelentett a keleti fronton.

Az orosz hadsereg Kupjanszk, Limanszk és Bahmut irányban támad, előnyben van a fegyverek és a személyzet szempontjából.

Bahhmut közelében az Orosz Föderáció célja, hogy offenzívát indítson Csaszov Jar ellen, hogy végül elérje a donyecki régió határait.

A harkovi régióban az oroszok folytatják támadásukat Sinkovka térségében azzal a céllal, hogy ugródeszkát teremtsenek a Kupjanszk elleni további támadáshoz.

"Csapataink mindhárom irányban tartják a védelmet és megsemmisítik az ellenséget. Az ellenség "súlyos veszteségeket szenved", amelyeket a volt foglyokból álló rohamzászlóaljak tartalékosai pótolnak," - jelentette Szirszkij.

12:52
december 20, 2023
Vágólapra másolva!

Kijev arra számít, hogy ezen a télen több új Patriot rendszert kap

Korábban Ukrajna egy Patriot rendszert kapott az Egyesült Államoktól és egyet Németországtól.

Ukrajna arra számít, hogy több új Patriot rendszert kap légterének védelmére ezen a télen - mondta Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök újságíróknak egy keddi sajtótájékoztatón – írja a TASS.

"Nem mondom meg, hány, de több új Patriot rendszer fogja megvédeni hazánkat télen. Megígértem, hogy nem hozom nyilvánosságra a számukat, amíg nem kapnak megfelelő védelmet" – mondta.

Korábban Ukrajna egy Patriot rendszert kapott az Egyesült Államoktól és egyet Németországtól. Később Berlin ígéretet tett arra, hogy adományoz egy másikat.

Az orosz védelmi minisztérium május 17-én arról számolt be, hogy május 16-án Kinzhal hiperszonikus rakétákkal csapást mért, megsemmisítve öt Patriot indítóállást és egy radart Kijevben. Később a Pentagon azt közölte, hogy a rendszereket teljesen megjavították.

13:15
december 20, 2023
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Királyság mini-nukleáris erőműveket akar építeni Ukrajnában

Ukrajna decentralizálhatja energiaellátási hálózatát egy sor "mini atomerőmű" építésével, véli a brit mérnöki óriásvállalat, a Rolls Royce – írja a Breitbart.

A Rolls Royce azt vizsgálja, hogy a tervezett kis moduláris reaktorokat (SMR) Ukrajnába telepíti, és a technológiát a korábbi széntüzelésű erőművek nukleárissá történő átalakítására használja. Míg a brit SMR koncepciója az olcsóbb, kisebb reaktorokról még nem bizonyított a gyakorlatban, a Rolls Royce reméli, hogy az erőműveket gyorsan és olcsóbb energiaegység-költséggel is üzembe helyezheti, mint a hagyományos, nagyobb erőműveket.

13:43
december 20, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna "lassítja" a katonai műveleteket, a külföldi segélyek hiányával okolja ezt

Ukrajna a "külföldi segítségnyújtás hiányát" kifogásolta, mivel lőszerhiánnyal küzd, ami arra kényszeríti, hogy "kisebb" katonai műveleteket hajtson végre az orosz megszállás elleni, nyugat által támogatott háborújában – írja a Breitbart.

Olekszandr Tarnavszkij tábornok az ukrán csapatok csökkent harckészültségének fő tényezőiként említette a "teljes frontvonalon" tapasztalható éhezést. 

14:08
december 20, 2023
Vágólapra másolva!

Az uniós bíróság fenntartja a Roman Abramovics elleni szankciókat

Az EU bírósága szerdán helybenhagyta a Roman Abramovics orosz milliárdos elleni szankciókat, amelyeket Oroszország ukrajnai inváziója után vezettek be ellene – írja a The Guardian. 

Abramovics jogi kifogást indított ez ellen, azonban: "A Törvényszék elutasítja Abramovics úr keresetét, és ezzel fenntartja az ellene hozott korlátozó intézkedéseket" – mondta ki ítéletében az EU bírósága. 

Abramovics, aki izraeli állampolgársággal is rendelkezik, és a Chelsea futballklub korábbi tulajdonosa, a Szovjetunió 1991-es felbomlása után a világ egyik legbefolyásosabb üzletemberévé vált. A Forbes becslése szerint nettó vagyona 9,2 milliárd dollár.

14:52
december 20, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna 30 katonát, 2 gyalogsági harcjárművet veszített Artyomovszk közelében

Az ukrán hadsereg 30 katonát és két gyalogsági harcjárművet veszített egy sikertelen kísérlet során, hogy visszafoglalja korábbi pozícióit Artyomovszk városától nyugatra - mondta Jan Gagin, a Donyecki Népköztársaság (DPR) vezetőjének tanácsadója a TASZSZ-nak. 

"Az ellenség tegnap úgy döntött, hogy támadást indít Artyomovszktól nyugatra. Arra számítottak, hogy visszafoglalják azokat a pozíciókat, amelyeket egy ideje elhagytak. Ennek eredményeként két gyalogsági harcjármű megsemmisült, és körülbelül 30 katona meghalt vagy megsebesült" - tette hozzá. 

Gagin hozzátette, hogy az orosz tüzérségi válasz tűz arra kényszerítette az ukrán csapatokat, hogy visszavonuljanak a térségben. 

15:26
december 20, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz kémeket ítéltek el Lengyelországban, akik a hadsereg vonatainak megsemmisítését tervezték

Lengyelországban 14 orosz kémet, köztük állítólagos "ukrán menekülteket" ítéltek el egy összeesküvés miatt, amelynek célja az Ukrajnába fegyvereket és segélyeket szállító infrastruktúra – köztük egy repülőtér, vasút és tengeri kikötő – utáni kémkedés és annak szabotálása volt - írja a Breitbart.

Lengyelország felszámolt egy orosz kémhálózatot, amely a bíróság szerint utasításokat kapott oroszországi tartóitól egy titkosított üzenetküldő alkalmazáson keresztül, és a munkákért kriptovalutával fizetett. A Rzeczpospolita országos napilap jelentése szerint a kifizetések 5 dollártól kezdődtek egy propaganda szórólap kihelyezéséért, 400 dollár egy térfigyelő kamera felszereléséért és 10 000 dollár egy vonat kisiklásáért.

16:07
december 20, 2023
Vágólapra másolva!

A Kreml így nem tárgyal

A Kreml reagált Zelenszkij szavaira az Oroszországgal folytatott tárgyalások irrelevanciájáról - írja a Ria.

Az Oroszország és Ukrajna közötti tárgyalásoknak most nincsenek meg az előfeltételei – mondta Dmitrij Peszkov, az elnök sajtótitkára, kommentálva Vlagyimir Zelenszkij szavait a Moszkvával folytatott párbeszéd irrelevanciájáról.

"Valóban úgy gondoljuk, hogy a tárgyalások témája most irreleváns, és többször megismételtük, hogy ezeknek a tárgyalásoknak nincs alapja, nincsenek előfeltételei" - jegyezte meg.

A Kreml szóvivője hozzátette, hogy a tárgyalások előfeltételei megszűntek, miután Ukrajna másfél évvel ezelőtt feladta a diplomáciai rendezés lehetőségét. Peszkov emlékeztetett, a kijevi rezsim képviselői maguk is elismerték, hogy ezt a lépést Nagy-Britannia rábeszélésére tették.

16:35
december 20, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij ki akarja rúgni, az embereknek nem tetszik az ötlet

A Reuters jelentése szerint az ukránok túlnyomó többsége nem támogatná Valerij Zaluzsnyij menesztését a fegyveres erők éléről – derült ki a Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet (KIIS) szerdán végzett közvélemény-kutatásából. 

Annak ellenére, hogy az Oroszországgal folytatott háború során megpróbáltak egységet demonstrálni, a Zaluzsnyij és Volodimir Zelenszkij elnök közötti súrlódás jelei hetek óta nyilvánvalóak, ami az ukrán médiaspekulációt gerjesztette, a hadsereg vezetőjének kirúgására - írja a The Guardian. 

17:00
december 20, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán erők "védekező pozícióba" fordulnak a frontvonal nagy részén, az Egyesült Királyság szerint

Az ukrán katonák erőiket arra fordítják, hogy megerősítsék védelmi pozícióikat a frontvonal nagy részén az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma szerint – írja a The Guardian. 

Napi hírszerzési tájékoztatóján a védelmi minisztérium azt mondta, hogy a lépés Zelenszkij 2023. november végi felhívását követi, amely "gyorsabb megerősítést kér a kulcsfontosságú ágazatokban". 

A védelmi minisztérium közölte: 

Az elmúlt hetekben Ukrajna összehangolt erőfeszítéseket tett az erődítmények fejlesztésére, mivel erői védekezőbb pozícióba fordulnak a frontvonal nagy részén. Hozzátette: 

A projekt egyik részében Ukrajna azon dolgozik, hogy 2023. december közepétől sárkányfogakkal, szögesdróttal és árkokkal fejlessze a védelmet a fehérorosz határ mentén. 

Oroszország több szektorban folytatja a helyi támadásokat, de az egyes támadó erők nagysága ritkán haladja meg egy szakasz méretét. Egy nagyobb orosz áttörés valószínűtlen, és összességében a frontot a már egy ideje állandósult állapot jellemzi. 

17:26
december 20, 2023
Vágólapra másolva!

Kiábrándító helyzet a harctéren, egyértelmű az ukrán erők számára — orosz diplomata

Az ukrán hadsereg június 4. óta sikertelen támadási kísérleteket tesz. A különleges katonai műveleti övezetben kialakult helyzet "kiábrándító és egyértelmű" az ukrán csapatok számára – mondta Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője – jelenti a TASS. 

"A harctéri helyzet kiábrándító és egyértelmű az ukrán neonácik számára" – mondta egy tájékoztatón. 

Az ukrán hadsereg június 4. óta sikertelen támadási kísérleteket tesz. Az orosz fél többször hangsúlyozta, hogy a súlyos veszteségek ellenére az ellentámadás nem hozott jelentős eredményeket Kijevnek. Annak érdekében, hogy igazolják a harci övezetben elért valódi győzelmek hiányát, az ukrán hatóságok többször is a NATO-t hibáztatták az elégtelen ellátásért, amelyre a szövetség tisztviselői azt válaszolták, hogy Kijev mindent megkapott, amire szüksége van. December 1-jén Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök elismerte, hogy az ukrán ellentámadás nem ért el eredményt. 

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kedden azt mondta, hogy az ukrán fegyveres erők több mint 159 ezer katonát vesztettek az úgynevezett ellentámadás során. Összességében Kijev több mint 383 000 embert veszített a különleges katonai művelet kezdete óta. 

17:50
december 20, 2023
Vágólapra másolva!

Nagy menetben az ukrán agrárium

Az ukrán mezőgazdasági vállalkozások 2023 eleje óta 41,3 milliárd hrivnya (1,1 milliárd dollár) állami hitelt kaptak. 

10 300 mezőgazdasági vállalkozást finanszíroztak a "Megfizethető hitelek 5-7-9" állami program keretében. 

Az ukrán parlament agrár- és földpolitikai bizottsága közleményében kijelentette, hogy "Oroszország Ukrajna elleni katonai agressziója ellenére az állam folyamatosan megtesz minden intézkedést Ukrajna agrár-ipari komplexumának és az élelmiszerbiztonságnak a támogatására". 

Írja a The Guardian. 

19:13
december 20, 2023
Vágólapra másolva!

Új elektronikus névjegyzék alapján a munkahelyükön is elérhetik a hadköteles ukránokat

A katonai szolgálatra kötelezettek nemrégiben elindított elektronikus nyilvántartása hamarosan lehetővé teszi annak nyomon követését, hogy egy személy hol dolgozik és fizet adót, ez pedig megkönnyíti a behívók kézbesítését - mondta el Volodimir Fityo, az ukrán szárazföldi erők tájékoztatási részlegének vezetője szerdán az RBK-Ukrajina hírportálnak adott interjújában.

A tisztségviselő kifejtette, hogy már működik a katonai szolgálatra kötelezettek Oberih elnevezésű elektronikus nyilvántartása, amely azonban még nincs szinkronban más állami nyilvántartásokkal. Kiemelte, hogy amint a vonatkozó törvényjavaslatot elfogadja a parlament, ez a lista összekapcsolódik más állami nyilvántartásokkal.

21:37
december 20, 2023
Vágólapra másolva!

Szlovákia blokkolni fogja Ukrajna NATO csatlakozását

A választások előtt azt mondtuk, hogy problémát jelentene számunkra, ha (Ukrajna) NATO-tagságára sor kerülne [...] Úgy vélem, ez soha nem fog megtörténni. Amíg lehetőségem van befolyásolni a szlovák politikai színteret, addig élni fogok a vétójogommal egy ilyen döntés ellen

- mondta Robert Fico szlovák miniszterelnök.

22:05
december 20, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna 150 millió euró uniós támogatást kap

Ukrajna 150 millió euró (57,6 milliárd forint)) uniós támogatást kapott a Support to Ukraine's Fast Recovery finanszírozási megállapodás keretében - jelentette be az ukrán pénzügyminisztérium.

05:29
december 21, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.