Több magyar utazik el az ünnepekre, mint tavaly

2023.12.20. 15:08
A karácsonyi időszak alatt is évről évre növekszik az utazókedv. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint az ünnepi hosszú hétvégét idén – tavalyhoz képest – 10 százalékkal több, közel 110 ezer turista tölti majd Magyarországon. Míg a külföldiek körében Budapest a legvonzóbb, addig a magyarok jellemzően vidéken pihennek, és a Balaton után a fürdőhelyek a legkedveltebb úti céljaik.

Több mint 60 ezer külföldi választotta Magyarországot ünnepi úti céljának. A legtöbben Spanyolországból, Olaszországból és az Egyesült Királyságból érkeznek, és főként Budapesten töltik majd a karácsonyt – derült ki a Magyar Turisztikai Ügynökség közleményéből. 

A hatvanháromezer külföldi vendégnek mintegy 70 százaléka ünnepel majd a fővárosban, a szűkebb réteg – akik leginkább a környező országokból és Németországból látogatnak hozzánk – pedig a vidéki tájakon tervezik a pihenést. 

Az ünnepek alatt a leglátogatottabb turisztikai térségek között szerepel a Balaton, Bük-Sárvár és Budapest környéke, a kedvenc települések dobogósai pedig Hévíz, Bük és Sárvár lettek.

Idén már a magyarok is szívesebben utaznak

A hazai vendégek szívesebben választanak vidéki kikapcsolódási helyszíneket az ünnepekre, és a legtöbb választás a 4-5 csillagos hotelekre esik leginkább. Az NTAK legfrissebb adatai szerint idén háromból két magyar foglalás felsőkategóriás szállodákba szól, ami növekedést mutat a tavalyi arányokhoz képest. 

A magyarok számára a legnépszerűbb kikapcsolódóhelynek továbbra is a fürdőhelyek számítanak, így nem meglepő, hogy az előfoglalások toplistáján olyan helyszínek szerepelnek, mint Hévíz, Hajdúszoboszló vagy Zalakaros.