Kormány

Orbán Viktor: nem akarunk hozzájárulni ahhoz, hogy a magyarok pénzét Ukrajnának adják oda

A TV2-nek adott interjút a miniszterelnök.

2023.12.20 20:00MTI

Fontos tudni, mit gondolnak az ukrán uniós csatlakozásról az európai és a magyar emberek - mondta a miniszterelnök szerdán a TV2 Tények című műsorának adott interjúban.

Orbán Viktor azt mondta, mégiscsak demokráciákban élnek az emberek Európában, tudni kell a véleményüket, a magyar kormány nem véletlenül helyezi a nemzeti konzultáció középpontjába az ukrán csatlakozási kérdést.

Hozzátette: Magyarországon kívül más nem akarja, nem tudja vagy nem meri megkérdezni saját polgárai véleményét.

A kormányfő megerősítette: nem támogatja Ukrajna uniós csatlakozását.

Elmondta azt is, hogy három baj gyötri Európát és Magyarországot: az orosz-ukrán háború, az izraeli terrorcselekmények miatti növekvő terrorfenyegetettség és a délről jövő migrációs nyomás növekedésére.

"Észnél kell lennünk a következő évben is" - fogalmazott Orbán Viktor.

Nem akarunk hozzájárulni ahhoz, hogy a magyarok pénzét Ukrajnának adják oda

Ukrajna pénzügyi támogatását az uniós költségvetésen kívül kell megoldani, máskülönben a tagok, köztük Magyarország is kárvallottja lesz az ország megsegítésének - mondta Orbán Viktor.

A kormányfő szerint "bonyolult és nehéz kérdés" Ukrajna pénzügyi támogatása az Európai Unió részéről, ugyanis ma még nem tudni, honnan lesz meg az erre fordítandó 50 milliárd euró.

Ha arról van szó, hogy - mint a mai tervek szerint - a költségvetésből akarják odaadni, az azt jelenti, hogy a többi ország számára megalkotott költségvetésből hiányozni fog, azaz "odaadjuk a magyarok pénzét is" Ukrajnának - mondta a kormányfő.

Kijelentette: ehhez nem akar hozzájárulni Magyarország, ezért tárgyalni kell arról, hogy mekkora összeget, milyen hosszú időre, milyen forrásokból és milyen technikával adjanak oda Ukrajnának.

Reális célkitűzés, hogy 2024-ben meginduljon a gazdasági növekedés

2024-re nézve reális célkitűzés, hogy a gazdasági növekedés meginduljon - mondta Orbán Viktor.

A kormányfő úgy fogalmazott: 2023-ban azért harcoltunk, hogy ne legyen rosszabb, 2024-ben azért tudunk dolgozni, hogy jobb legyen.

Ez egy más perspektíva, tehát ebből a szempontból 2024 jóval reményteljesebb évnek látszik most, mint amilyen a 2023-as volt - hangsúlyozta Orbán Viktor.

Büszkék lehetünk a Nobel-díjakra

A két magyar kutató Nobel-díját tette első helyre Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a TV2 Tények című műsorának adott interjújában, amikor arról kérdezték, hogy mire lehetünk nagyon büszkék 2023-ban.

A kormányfő úgy fogalmazott: nemcsak azért, mert a Nobel-díj nagy dolog, de van egy üzenete annak, hogy biológiai Nobel-díjat kap valaki, aki "valahol ott a Jászság-Kunság környékén született" egy olyan családban, ahol az apa hentesmester volt. A másik Nobel-díjasunk Mórról jön egy olyan családból, ahol az édesanya otthon nevelte a gyereket, az édesapa pedig fizikai munkából tartotta fenn a családot - hangsúlyozta.

Az ember első helyen a saját szüleinek hálás, aztán a tanárainak, akik megtanították írni-olvasni, kijárja a magyar iskolákat, elmegy külföldre, megkapja a kutatás lehetőségét, "pénzt, paripát, fegyvert, laboratóriumot, mestereket" és innen, a "magyar ugarról" egyszer csak itt van két Nobel-díj - mondta a miniszterelnök.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.