Évet zár Orbán Viktor - jön a rendkívüli Kormányinfó

Vágólapra másolva!
Gazdasági kérdések, szuverenitás, EP-választás, az ukrajnai háború, Ukrajna finanszírozása és uniós csatlakozása, az izraeli háború, a terrorfenyegetettség és az illegális migráció is a legfontosabb témák között lehet Orbán Viktor mai nemzetközi sajtótájékoztatóján. 
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor tartja az év utolsó Kormányinfóját, a miniszterelnök nemzetközi sajtótájékoztatót tart délelőtt 10 órától, amelyen

értékeli a 2023-as évet, illetve a hazai és külföldi újságírók kérdéseire is válaszol

– írta Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár közösségi oldalán.

Az év utolsó Kormányinfóját már tavaly is a miniszterelnök tartotta, ahol szintén fontos témák kerültek terítékre.

A mostani nemzetközi sajtótájékoztatón a 2023-as év értékelése mellett olyan aktuális kérdések is felmerülhetnek, mint a szuverenitásvédelmi törvény, a közelgő európai parlamenti választás, az ukrajnai és az izraeli háború és azok hatása Európára és hazánkra, a növekvő terrorfenyegetettség vagy a bevándorlás kérdése.

Az elmúlt napokban Orbán Viktor több interjút is adott, amelyek során részletesen is kitért a fontos kérdésekre, a hazánk előtt álló feladatokra.

Szuverenitásvédelmi törvény és kérdések

A miniszterelnök a Mandinernek adott interjújában kitért a szuverenitásvédelmi törvényre, és arra, hogy kitől vagy mitől kell megvédeni a magyar szuverenitást, a nemzeti függetlenséget.

– emelte ki Orbán Viktor.

A Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország! című műsorában pedig arról is beszélt, hogy bár tiltja a magyar alkotmányos rendszer, hogy külföldről fogadjon el forrást egy párt, 2022-ben mégis megtalálták a kiskapukat arra, hogy külföldről érkező pénzeket használjanak a baloldalon. A szuverenitásvédelmi törvény ezeket a kiskapukat bezárta, és azt remélik, nem tudnak dollárok begurulni a baloldalhoz - mondta a kormányfő.

Akik a törvény ellen szólalnak fel, azok egyfajta önfeljelentést tesznek, most a zsoldosok tiltakoznak, de nem is az volt a cél, hogy nekik tetsszen a törvény

– mondta.

Nemzetközi sajtótájékoztató – nemzetközi kérdések

„Három baj gyötör minket egyszerre: az orosz-ukrán háború, a növekvő terrorfenyegetettség az izraeli-palesztin háború miatt és a migráció” – fogalmazott Orbán Viktor a TV2 Tények című műsorában, ahol az ukrajnai háború kapcsán kiemelte:

Ez nem a mi háborúnk. Ez két szláv ország háborúja, ami a Szovjetunió felbomlásából következik. Lokalizálni kellett volna a válságot, ahogy a krími válságnál sikerült, de akkor Európa még erősebb volt.

Mint mondta, most egyedül Magyarország képviseli Európában azt a kezdetektől, hogy Ukrajnában tűzszünetre van szükség, és

korábban még soha sem fordult elő, hogy egy háborúban álló országot akarnának felvenni az Unióba.

Azt a Mandinernek adott interjújában is kiemelte, hogy Ukrajna uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdése nem időszerű.

Orbán Viktor a tavaly év végi nemzetközi sajtótájékoztatón Fotó: Polyák Attila - Origo

Mint fogalmazott: „A tagságnak, illetve a tárgyalásoknak világosan szabályozott feltételei, keretei és részletei vannak. Csak érdemi teljesítmény alapján lehet dönteni arról, hogy fölvesznek-e valakit. Már a csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez is szállítani kellene egy bizonyos minőséget. Az Unió most arra hivatkozva szakít ezzel a gyakorlattal, hogy ez geostratégiai kérdés”. Kiemelte:

Ukrajna nincs abban az állapotban, hogy meg lehessen vele kezdeni a tárgyalásokat, de politikai okokból mégis ezt akarják.

Megjegyezte, végül egy magyar–német egyezség keretében az a megoldás született, hogy Magyarország ebben a rossz döntésben nem vesz részt, annak a felelősségét sem vállalja.

Ukrajna további finanszírozásáról és a konfliktus lezárásáról Orbán Viktor elmondta, hogy Magyarország mindig be fogja húzni a kéziféket, amikor a nemzeti érdekeink sérülnének.

A Tényeknek nyilatkozva kifejtette:

- tette fel a miniszterelnök a kérdést, és hozzátette,

erről is szól a nemzeti konzultáció.