DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 11. szombat
Formula+

Ahol tarolt Alonso és az Aston – az év F1-es meglepetése

Nagy F1-es évértékelő sorozatunk harmadik részében azt vettük sorra, mely pilóták és/vagy csapatok teljesítménye okozta a legpozitívabb meglepetést 2023-ban.

Az év meglepetéseivel folytatjuk a Formula.hu hagyományos év végi szezonértékelő sorozatát: ezúttal azokra koncentráltunk, akik pozitív értelemben váratlan teljesítményt nyújtottak 2023-ban. Ahogy minden minden kategóriában, itt is felállítottuk a saját top 3-as rangsorunkat, majd ezeket pontozva – az első helyezettek 3, a másodikak 2, a harmadikak 1 egységet kaptak – összeállt a szerkesztőség listája.

 

Balogh Tamás: Az idény második felében látott viszonylagos hátracsúszásuk sem feledtetheti, hogy mennyire leesett az állunk, amikor a szezon első futamain kiderült, hogy az Aston Martin tényleg gyors lett, sőt ők tűntek a Red Bull fő üldözőinek. A McLaren az elmúlt sok-sok év legnagyobb évközi feltámadását produkálta, míg Liam Lawson esetén nem számítottam rá, hogy a mély vízbe szezon közben bedobva ennyire derekasan helytáll majd beugró újoncként.

1. Aston Martin

2. McLaren

3. Liam Lawson

f1-evmeglepetese-williams



Gellérfi Gergő: Bár nem sikerült a szezon első harmadában mutatott formát fenntartani, így sem férhet kétség ahhoz, hogy az Aston Martin érdemli ki az év meglepetése címet. A szezonközi beugrók hálatlan szerepét magára öltő Liam Lawson azonnal fel tudta venni a kesztyűt Tsunodával, és a várakozásokat felülmúlva debütált. A Williamstől pedig aligha várt bárki ennyire stabil fölényt a Haasszal és az Alfa Romeóval (illetve a szezon jó részében az AlphaTaurival) szemben azok után, hogy tavaly 8 pontot szereztek, miközben az Alfa és a Haas együtt 92-t – idén viszont 28–28 lett ugyanez a mérleg.

1. Aston Martin

2. Liam Lawson

3. Williams

 

Gobodics Tamás: Őszintén szólva, ha az egész éves teljesítményeket kell értékelni, akkor nem találni túl sok igazán nagy meglepetést – az Aston Martin első helye sokáig megkérdőjelezhetetlen lehetett volna ezen a listán, de az év második felében azért nagyjából oda süllyedt vissza a társaság, ahova várhattuk őket. Fernando Alonsót azért így is felírtam, a komplett csapatot nem, hiszen Alonso klasszisa az, ami igazán felemelte ezt az istállót idén, és nem igazán vártam azt, hogy őt ennyiszer láthatom dobogón, esetenként egészen kiemelkedő produkciókat nyújtva. Lewis Hamiltont is betettem a vonatkozó lista harmadik helyére, mert 2022 után, és a 2023-as év első egy-két hétvégéje után egyáltalán nem vártam, hogy ilyen simán lemossa George Russellt, és hogy ilyen mentalitással küzdi végig a szezont egy versenyképtelen autóval – nekem ez utóbbi mindenképpen pozitív meglepetés. Az élre mégis a Williamst írtam: a csapatfőnök-váltás, újoncigazolás, stb. után parádés teljesítmény az, hogy a konstruktőri hetedik helyre ugrottak előre a grove-iak – ezt egyáltalán nem láttam jönni, ahogy mondani szokás…

1. Williams

2. Fernando Alonso

3. Lewis Hamilton

f1-evmeglepetese-mclaren

Héjas Szilárd: Ez most komoly dilemma, ugyanis a McLaren és az Aston Martin is alaposan meglepett mindenkit. Az Aston azzal, ahogyan kezdték a szezont, a McLaren pedig azzal, hová jutottak azt követően, ahogyan kezdték a szezont. Oscar Piastri is felfér a listámra, mert nagyon beharangozták, arra mégsem számítottam tőle, hogy (sprint)futamot fog nyerni.

1. McLaren

2. Aston Martin

3. Oscar Piastri

 

Mészáros Sándor: Alonso a befutóm, de nem azért, mert dobogókért harcolt, sokkal inkább azért, mert a látottak alapján bátorkodom azt feltételezni, hogy megfelelő technikával a mezőny korelnökeként is képes lenne egy világbajnoki hadjáratra. Albon a továbbra is vérszegény Williamsszel tudta visszahelyezni magát a piacképes portékák közé, Hülkenberg pedig visszatérőként mutatta meg, hogy a tempója vélhetően jobb, mint néhány évvel korábban. Kár, hogy a Haas újabb kínszenvedései miatt csak az időmérőkön tudta megmutatni…

1. Fernando Alonso

2. Alexander Albon

3. Nico Hülkenberg

f1-evmeglepetese-alonso

Strommer Benjamin: Álmomban sem gondoltam volna, hogy Fernando Alonso végre jól kifog egy csapatváltást és utoljára Ferrarinál látott formáját idézi zöldben, és arra sem számítottam, hogy egy pocsék szezonkezdet után ennyire gyakori szereplői lesznek az élmezőnynek McLarenek. Szintén meglepetés volt, hogy Alex Albon ennyiszer feltűnt a mezőny első felében-harmadában a Williamsszel.

1. Fernando Alonso

2. McLaren

3. Alex Albon

 

Végeredmény: Tarolt az Aston Martin az év meglepetése kategóriában, hiszen a csapat váratlanul erős szereplésére és Alonso végre jól sikerülő átigazolására sem számítottunk előzetesen, így ebben az értékelésben meg tudták előzni a McLarent – ha már a konstruktőri vb-összetettben ez nem is jött össze nekik.

1. Aston Martin és Fernando Alonso 8-8 pont

3. McLaren 7 pont

4. Williams 4 pont

5. Alexander Albon és Liam Lawson 3-3 pont

8. Lewis Hamilton, Oscar Piastri és Nico Hülkenberg 1-1 pont

 

A korábbi kategóriák eredményei:

Az év versenyzője: 1. Max Verstappen, 2. Fernando Alonso, 3. Lewis Hamilton

Az év csapata: 1. Red Bull, 2. McLaren, 3. Aston Martin

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: