Jobban rárepül az exascale irányra Németország

Európa vezető gazdasága próbál lépést tartani az USA-val ezen a területen.

Az exascale szuperszámítógépek területén az USA abszolút fölényt birtokol, hiszen már a harmadik olyan rendszer befejezésén dolgoznak, amely 1 EFLOPS fölötti teljesítményszintet képvisel. Ez az irány tehát látványos stratégiává vált a tengerentúlon.

Európa sem akar azonban lemaradni, hiszen már bejelentették a Jupitert, amely Németországban készül, és mondhatni EU-n belüli technikára alapoz, hiszen a SiPearl nevű, EPI által támogatott francia cég adja a Rhea1 nevű processzorát, amelyet úgynevezett GPU Booster modulokban szállított NVIDIA gyorsítók egészítenek ki.

A Stuttgarti Egyetem most két szuperszámítógépet jelentett be, amelyek közül az egyik exascale megoldás lesz, bár ez készül el később. Előbb ugyanis egy kis projekt születik meg, méghozzá Hunter néven.

Maga a Hunter a Hawk nevű szuperszámítógépet váltja majd 2025-ben. A jelenlegi konstrukció 11 264 darab, Rome kódnevű EPYC processzorra épül, amelyet mindössze 192 darab Nvidia A100 gyorsító egészít ki. Ebből az aránytalanságból látható, hogy a Stuttgarti Egyetem nem igazán szerette eddig gyorsítók köré építeni a rendszert, amire jó okuk volt, mivel a memóriamásolások a feldolgozók között nem túl kedvező hatékonyságot adnak. Emiatt érthető a mostani választásuk is, ugyanis AMD Instinct MI300A APU-t igényeltek, a HPE Cray EX4000 alapkonfiguráción belülre.

A Hunter konkrétan 136 darab compute node-ot köt össze négy Slingshot interfésszel, és egy compute node négy darab Instinct MI300A APU-t rejt. A dupla pontosság melletti számítási kapacitás 33,3 TFLOPS lesz, ami érezhetően jobb a Hawk 26 TFLOPS-jánál, de Stuttgarti Egyetem szerint a Hunter igazi előnye, hogy ezt a tempót a jelenlegi rendszer fogyasztásának nagyjából az ötödéből is megoldja, miközben sokkal egyszerűbb programozni is az egységes memória miatt.

Később elkészül a Herder nevű szuperszámítógép is, amelyről egyelőre annyi biztos, hogy biztosan 1 EFLOPS fölötti teljesítményszintet képvisel majd, de arról csak 2025-ben döntenek, hogy konkrétan melyik AMD Instinct dizájn kerül bele a kiválasztott HPE konfiguráción belül. Valószínűleg a Hunter egyfajta nulladik generációs projekt is az APU koncepció kiértékelésére, illetve a szoftveres háttér felépítésére, így egy később érkező APU dizájn már eleve kialakított szoftverkörnyezetet fog kapni, ami megkönnyíti a skálázást. A Herder várhatóan 2027-ben készül el.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés