Először azt hittük, valahol focimeccset néznek – ilyen volt a prágai mészárlás belülről

2023-12-21T175909Z 993698730 RC2T15AZUMJY RTRMADP 3 CZECH-SHOOTI
2023.12.21. 21:55
Percekig nem tudták beazonosítani, mi miatt kiabálhatnak az emberek. Először azt hitték, valahol focimeccset néznek. Ugyanakkor egyre több rendőrautó jelent meg a Károly Egyetem Jan Palach téri épülete mellett, az emberek az épület tetejét bámulták. A bent tanuló hallgatók ekkor jöttek rá, hogy minden az épület falain belül zajlik, és mindannyian veszélyben vannak.

A lövöldözés idején a Károly Egyetem Bölcsészettudományi Karán tartózkodó egyetemista élményeiről számol be a Seznam Zprávy cseh hírportál, miután december 21-én, csütörtökön eddig ismeretlen okokból egy 24 éves egyetemista felfegyverkezve belépett a prágai egyetem Jach Palach téri kampuszára, ahol lövöldözésbe kezdett.

Két perc után hagyták abba az előadást

A lapnak Jana, egy történelem szakos hallgató osztotta meg élményeit a mészárlásról. Azt mondta, hogy először nem is tulajdonítottak nagy jelentőséget a lövöldözés okozta hangzavaroknak.

Először azt hittük, focimeccset néznek valahol, mert srácok ordibáltak. Csak úgy két perc után hagytuk abba az előadást, miután az üvöltözés nem szűnt meg

– így emlékezik vissza az egyetemista, aki a lap tudósítása szerint még az eset után több órával is elcsukló hangon beszélt az esetről.

Ezután érkezett meg az első rendőrautó az egyetem mellé, amit az ablakokból is lehetett látni – Jana szerint több hallgatótársa is az ablakokhoz szaladt, hogy megnézzék, mi történik, azonban az oktató arra kérte őket, ne tegyenek így. Nyugodt hangon közölte, hogy senki se lépjen ki a folyosóra.

A fegyver hangját ekkor még nem lehetett hallani az egyetemista szerint. Semmi hír nem volt arról, mi történik, csak az érhetetlen, beazonosíthatatlan hangokat hallották.

Még mindig azt hittem, hogy valahol a téren vagy egy szomszédos épületben történik valami

– emlékszik vissza, azonban öt percen belül egyre több és több rendőrautó érkezett a helyszínre. Ekkor látták, hogy a téren mindenki a kar épületének a tetejét nézi – Jana szerint ekkor jöttek rá, hogy minden az épületben történik.

Túl gyakoriak voltak a lövések

Az oktató ekkor nyitotta ki az ajtót, a folyosón egy kommandóst látott meg. A hallgató elmondása szerint a kommandós benézett a terembe, hogy lássa, hányan vannak ott, majd kis tétovázás után ezt mondta: rendben, gyertek, tegyétek fel a kezeteket, aztán fussatok!

Azt kiabálták nekünk, hogy fussunk olyan gyorsan, ahogy csak tudunk. Valószínűleg ez volt a legrosszabb pillanat – egy tömegben futsz másokkal, miközben a hátad mögött lövöldöznek.

A lépcsőn és az épület körül ekkor már fegyveres rendőrök álltak, akik folyamatosan azt mondták a hallgatóknak, hogy a kezüket tegyék fel az égbe. Miután Janáék már az egyetem előtti tér közepén voltak, akkor hallottak egy fegyverdörrenést, amit újabb és újabb követett a következő öt-hét percben.

Amikor az újságíró azt kérdezte, körülbelül mennyi fegyverdörrenést hallott, bocsánatkérően azt mondta, hogy nem tudja, „elég gyakoriak voltak”.

Ezután érkeztek az első mentőautók az egyetemhez, miközben Jana telefonján keresztül próbált rákeresni arra, mi is történik az egyetem épületén belül, de hírek még nem voltak.

Mint meséli, soha nem gondolta volna, hogy ilyen megtörténhet Csehországban, és csak a szabadulás után negyedórával jött rá, milyen szerencsés is volt,

mivel a mészárlás pillanatában mindössze 2 emelettel lentebb tartózkodott.

Halottak és sérültek

Mint arról korábban beszámoltunk, egy 24 éves férfi több embert is megölt, még többet megsebesített december 21-én a prágai Károly Egyetemen. A rendőrség legfrissebb közlései szerint 15 ember vesztette életét, miközben további 24-en sérültek meg – őket jelenleg Prága különböző kórházaiban ápolják.

Az eset után a rendőrség azonnal lezárta az egyetem környékét, és azóta az elkövető otthonában is házkutatást tartottak. A nyomozás jelenlegi, igen korai szakasza szerint az elkövető – aki egyébként szintén a Károly Egyetem hallgatója volt – egy, a mostanihoz hasonló orosz lövöldözésből inspirálódhatott.

A rendőrség a lövöldözés kezdete után tizenkét perccel ért a helyszínre, miközben a lövöldözés előtt egy órával figyelmeztették az egyetemet a lehetséges veszélyre.

UGYANAKKOR AZ ELKÖVETŐ NEM ABBA AZ ÉPÜLETBE MENT BE, AHOL EGYÉBKÉNT ÓRÁJA LETT VOLNA,

az egyetem Celetná utcai épülete helyett a Jan Palach téribe lépett be, ahol tömegmészárlásba kezdett.

Az eset után az egyetem bejelentette, csütörtökön és pénteken elmarad minden olyan vizsga és előadás, amin húsznál többen vesznek részt, a vizsgák és az osztályzás kapcsán pedig arra kérték az oktatókat, vegyék figyelembe a mai esetet.

A mostani volt az eddig legtöbb áldozattal járó mészárlás Csehország történetében – az elmúlt két eset során nyolc–nyolc ember vesztette életét.

(Borítókép: Emberek a prágai Károly Egyetem tetején 2023. december 21-én. Fotó: Ivo Havranek / Reuters)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport