Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 667. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül21 bejegyzés
05:07
december 22, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt csütörtökön

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

05:08
december 22, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. december 21-én az ukrán-magyar határszakaszon 6995 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5086 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 81 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

05:14
december 22, 2023
Vágólapra másolva!

Maximális figyelem

Napi videójában az ukrán elnök arra figyelmeztetett, hogy az országban mindenkinek emlékeznie kell arra, hogy ez az idő a koncentráció ideje, a munka ideje.

"Harkov, Luhanszk, Donyeck, Zaporizzsja, Herszon és minden más régiónk, ahol jelenleg az állam sorsa dől el harcosaink, egész népünk által. Maximális figyelmet kell fordítani a védekezésre. Maximális erőfeszítés az állam érdekében. Maximális energia kell Ukrajnának, hogy el tudja érni céljait. Köszönöm mindenkinek, aki így él, aki harcol és dolgozik Ukrajna érdekében!" - mondta Volodimir Zelenszkij.

07:10
december 22, 2023
Vágólapra másolva!

"Meghívást" kaptak a hadseregbe a külföldön élő ukrán férfiak

A 25 és 60 év közötti, külföldön élő ukrán férfiakat katonai szolgálatra kérik – közölte Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter. Ezt „meghívásnak" minősítette – de azt sugallta, aki nem tesz eleget, szankciókra számíthat. Később egy szóvivő pontosította, hogy nem fontolgatják a behívást.

Zelenszkij elnök kedden azt mondta újságíróknak, hogy 450-500 ezer új katonára van szükség, de ennek elérése "kényes kérdés".

08:02
december 22, 2023
Vágólapra másolva!

Egyre több ukrán tér haza karácsonyra

Noha az ukrán fővárost még mindig fenyegeti az orosz rakéták és dróntámadások veszélye, egyre több, a háború kezdetén külföldre menekült ukrán tervezi meglátogatni otthon maradt rokonait karácsony alkalmából.

A honvágy és a családtagok hiánya erősebb, mint a háborútól való félelem, ugyanakkor túlnyomó többségük csak néhány napra tervezi a látogatást, nem gondolják, hogy tartósan visszaköltöznének.

08:36
december 22, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz dróncsapás ért egy kijevi épületet

Orosz dróntámadás ért egy lakóépületet, és egy ember megsebesült csütörtökön Kijevben - közölték a hatóságok. Vitalij Klicsko polgármester a Telegramon azt mondta, hogy az incidens a Szolomijanszkij kerületben történt, és a jelentések szerint "lángok a felső emeleteken csaptak fel", és egy férfit kórházba szállítottak.

09:12
december 22, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán hírszerzési jelentés

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, Ukrajna olyan hírszerzésijelzéseket kap, hogy Oroszország katonai tervezése és tevékenysége lassul. „Az ellenség tervei, az orosz védelmi ipar munkája lassulást jeleznek. Továbbra is támogatni fogjuk a lassulásukat" – mondta Zelenszkij éjszakai videóbeszédében a katonai hírszerzési igazgatóság (HUR) jelentésére hivatkozva. Nem derült ki azonnal, hogy az elnök konkrétan az orosz védelmi iparra vagy tágabb értelemben vett orosz taktikára és célkitűzésekre utalt-e.

09:51
december 22, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz rakéták és drónok felét sem sikerült lelőni

Oroszország mintegy 7400 rakétát és 3700 Shahed drónt lőtt ki ukrajnai célpontokra 22 hónapos inváziója során – közölte Kijev, ami jól illusztrálja Moszkva légi támadásainak hatalmas mértékét. Az ukrán légvédelem 1600 rakétát és 2900 drónt tudott lelőni – közölte Jurij Ihnat, a légierő szóvivője.

10:46
december 22, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán-lengyel párbeszéd a határblokádról

Olekszandr Kubrakov ukrán infrastrukturális miniszter találkozott újonnan kinevezett lengyel kollégájával, hogy megvitassák a lengyel kamionosok határblokádja miatt kialakult helyzetet. A kamionosok több mint egy hónapja blokkolják a határt, hogy az Európai Unióba való beutazási korlátozások újbóli bevezetését követeljék ukrán versenytársaik számára.

11:19
december 22, 2023
Vágólapra másolva!

Több mint háromezer háztartás áram nélkül

Több mint három és félezer háztartás maradt áram nélkül a Belgorod régióban található Krasznojarszkij kerületben az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) ágyúzása miatt – jelentette be az orosz régió kormányzója, Vjacseszlav Gladkov a VKontakte oldalán.

„Reggel az energetikai mérnökök megkezdik a helyreállítási munkálatokat. Bízom benne, hogy a helyreállítási munkák a lehető leggyorsabban megtörténnek" – írta a régióvezető.

12:04
december 22, 2023
Vágólapra másolva!

Drón Kurszkban

A légvédelmi rendszerek lelőttek az éjszaka egy második drónt is Kurszk régiójában – számolt be az orosz védelmi minisztérium a Telegram csatornáján .

A drónt helyi idő szerint 23:30 körül lőtték le.

12:51
december 22, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország Szumit ágyúzta

Az orosz erők december 21-én megtámadták Szumi megye határ menti területeit és településeit, 24-szer lőttek, és legalább 86 robbanás történt - jelentette a helyi katonai adminisztráció a Telegramon.

14:06
december 22, 2023
Vágólapra másolva!

Óvodát támadtak Donyeckben

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) egy óvodát lőttek Donyeckben, a Kirovszkij kerületben – számolt be Alekszej Kulemzin, a város polgármestere Telegram csatornáján

Kulemzin szerint Donyeck délnyugati részén az ukrán hadsereg lövöldözése során egy lövedék zuhant az óvoda területére. Az épület kerítése és ablakai megsérültek.

A polgármester hozzátette: az eset következtében senki sem sérült meg.

15:04
december 22, 2023
Vágólapra másolva!

Drónt fogtak az orosz határvidéken

Az orosz hadseregnek sikerült leszállítania az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) egyik drónját anélkül, hogy a lőszer utólag felrobbant volna – számolt be Vjacseszlav Gladkov, Belgorod terület kormányzója Telegram-csatornáján.

Gladkov szerint a drónt Valuiki körzetében semlegesítették.

15:44
december 22, 2023
Vágólapra másolva!

Robbanások történtek Herszonban

Számos robbanás történt a Kijev által ellenőrzött Herszonban – számolt be a város vezetője, Roman Marocsko a Telegramon.

„Robbanások hallhatók Herszon központi részén" – írta és felszólította a város lakóit, hogy ne tartózkodjanak nyílt terepen, és menjenek biztonságos helyre.

16:46
december 22, 2023
Vágólapra másolva!

Hollandia vadászrepülőgépeket küld Ukrajnának

A holland kormány úgy döntött, hogy előkészíti az első 18 db F-16-os vadászrepülőgépet, hogy leszállíthassa Ukrajnának - közölte pénteken Mark Rutte holland ügyvezető miniszterelnök.

Az F-16-osok szállítása, az Ukrajnának nyújtott katonai támogatás egyik legfontosabb eleme

- írta Rutte az X-en közzétett bejegyzésében.

Volodimir Zelenszkij elnök köszönetet mondott Hollandiának a döntésért.

17:52
december 22, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna azt állítja, az éjszaka folyamán 24 drónt semmisített meg

Ukrajna az éjszaka folyamán 28 támadó orosz drónból 24-et megsemmisített - közölte az ország légiereje.

Az iráni gyártmányú drónokat Közép-, Dél- és Nyugat-Ukrajna területei felett lőtték le - tették hozzá.

18:41
december 22, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz települést ágyúzott Ukrajna

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) a Belgorod megyei Sebekinó városát ágyúzták – jelentette be a régió vezetője, Vjacseszlav Gladkov a Telegramon.

A robbanás során az egyik lakóépület ablakai betörtek, emellett az épület homlokzata is megsérült.

20:51
december 22, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna több orosz szuperszonikus repülőgépet is lelőtt

Ukrajna három orosz Szu-34-es szuperszonikus vadászbombázót lőtt le a déli fronton - jelentette be Mykola Olescsuk, a légierő parancsnoka december 22-én.

21:42
december 22, 2023
Vágólapra másolva!

Biden szigorítaná az oroszok elleni szankciókat

Joe Biden amerikai elnök december 22-én új rendeletet ír alá, ami újabb az Oroszország elleni amerikai szankciókat jelent és célba veszi az orosz háborús költségvetést - közölte a Fehér Ház.

22:38
december 22, 2023
Vágólapra másolva!

Az EU 500 generátort küld Ukrajnának

A generátorok segítenek az áramellátás biztosításában és a kritikus szolgáltatások, köztük a kórházak működésének fenntartásában. Az 500 db generátorból 40-et iskoláknak szánnak.