Nem adott ki titokban új Ryzent az AMD

Az így beharangozott Ryzen 7 5700 már az elmúlt év tavasza óta elérhető.

Az elmúlt napon több helyen is megírták, hogy az AMD titokban egy új Ryzent küld piacra, amely a Ryzen 7 5700 nevet viseli, és a Ryzen 7 5700G jelzésű modell, IGP-től megfosztott verziója lesz, továbbá az alapórajele is 3,7 GHz-ben csúcsosodik ki az IGP-s társának 3,8 GHz-e helyett.

Az egész furcsának tűnt, mivel korábbról úgy emlékeztünk, mintha feltűnt volna már a fejlesztés bizonyos OEM rendszerekben, így megkérdeztük az AMD-t, hogy a dobozos bevezetésről van-e szó. A vállalat szerint ugyanakkor nem új termék érkezett, valójában a Ryzen 7 5700 már az elmúlt év tavasza óta elérhető dobozos formában is.

Valószínűleg azért nem lehet az említett fejlesztéssel sűrűn találkozni, mert a Ryzen 7 5700X alig drágább, miközben asztali szinten jobb funkcionalitást kínál a PCI Express 4.0 elérhetőségének hála. Ezen túlmenően a Ryzen 7 5700 viszonylag kis mennyiségben készül, ugyanis csak az amúgy is letiltásra kerülő IGP szempontjából hibás Cezanne SoC APU-kat használják fel hozzá, manapság pedig már elég jó a szóban forgó rendszerchip kihozatala. A legtöbb Ryzen 7 5700-at elviszik az OEM-ek, így dobozos formában alig marad belőle, ami miatt úgy tűnhet, hogy ez a termék nem is létezett, de valójában lassan másfél éve elérhető.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Előzmények

Hirdetés