DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 3. péntek
Hírösszefoglaló

Nem Verstappen az év holland sportolója, az eltűnt Hill trófeája – pénteki F1-es hírek

Amerikából is fejlesztik majd az Aston Martin-Hondát, a magyar aszfalt volt a legforróbb idén, górcső alatt a Mercedes és a Dakar – december 22. hírei egy helyen.

Péntek este, csaknem percre pontosan egyszerre posztolt két F1-es csapat arról, hogy egy napon, 2024. február 5-én tartja majd új versenygépének bemutatóját.

A sejtelmes, elmosódott, fekete autóról posztoló Sauberről – amely visszaveszi „leánykori” nevét az Alfa Romeóval töltött évek után –, valamint a rövid videót közzétevő Williamsről van szó.

Azok után, hogy lemaradt a BBC „az év nemzetközi sportolója” díjáról, Max Verstappent hazájában sem választották meg 2023 legjobb sportolójának. A férfi sportolók közül a történelemben egyedüliként gyorskorcsolyázásban és kerékpározásban is világbajnoki címet szerző Jaap Edenről elnevezett díjat karrierje során másodszor az idén több egynapost megnyerő és világbajnoki címet is szerző kerékpáros Mathieu van der Poel nyerte – a hölgyek között egyébként a Budapesten kétszeres világbajnokká váló futó, Femke Bol győzött.

Verstappent egyébként korábban már háromszor, 2016-ban, valamint az elmúlt két évben is az év sportolójának választották hazájában.



A háromszoros világbajnok hollandot ráadásul apja is visszautasította: Max Verstappen vetette fel, hogy Magnussenékhez hasonlóan közösen indulhatnának a Le Mans-i 24 óráson, Jos Verstappen ehhez azonban túl öregnek tartja magát – részletek itt.

HRC US (Honda Racing Corporation – Egyesült Államok) névre keresztelték az eddig HPD (Honda Performance Development) néven futó leányvállalatot, a megnyitó eseményen pedig elhangzott, hogy a kaliforniai székhelyű cég, amely az IndyCarban és IMSA-ban érdekelt, 2026-tól beszáll a Honda F1-es motorprogramjába is fejlesztéssel és versenytámogatással – attól az évtől, amelytől a japán gyártó az Aston Martinhoz csatlakozik.

A Pirelli számos statisztikai érdekességet közzétett, többek között az F1-es versenyzők leghosszabb etapjait, a kerékcseréket és a hőmérsékleteket illetően, ebben a cikkben ezekből válogattunk. Csak kettő közülük: 53,6 Celsius-fokkal a Hungaroringen mérték a legforróbb aszfalthőmérsékletet, a C0 keveréket pedig egyetlenegy alkalommal sem használták az évben.

Pierre Gasly szerint sem a motorerő, sem az aerodinamikai fejlesztés terén nem érték el a céljaikat 2023-ban, ezért maradt el a kívánt végeredmény is. „Ennél többet vártunk, arra akartunk építkezni, amit a csapat az előző évben elért, és legalább a negyedik helyet megszerezni. Sajnos az autó nem teljesítette az elvárásokat, vagy a többiek jobb munkát végeztek: a McLaren és az Aston Martin egyértelműen megelőzött minket” – mondta Gasly az Auto Motor und Sportnak adott interjújában. Bővebben itt.

Főnöke nem akart volna a McLarennél maradni Norris helyében. „Ha az év eleji utat jártuk volna tovább, akkor én nem akartam volna itt vezetni” – mondta Zak Brown. Részletek.

Formula Plusz: Mercedes, csalódások és Dakar

Két év távlatából már kijelenthető, hogy a Mercedes technikai csapata nem találta meg a 2022-ben bevezetett új F1-es szabályrendszer igazi kulcsait: a zero sidepod koncepció csak papíron nézett ki jól, a valóságban nem működött, és a 2023 közben áttervezett B verzió sem hozott igazán nagy eredményeket.

2024-re a tervek szerint gyökeresen megváltozik a koncepció, és a cél természetesen az, hogy újra harcban lehessenek a világbajnoki címért – de mit rontottak el eddig? Erről James Allison technikai igazgató beszélt, aki a korábbi sikerautók tervezését vezette, az utóbbi két évben viszont hátrébb lépett – 2024-re azonban már ismét az ő irányításával készül az istálló. Részletek a Plusz rovatban.

Mely csapatok és/vagy versenyzők múlták alul előzetes várakozásainkat az idei szezonban? Nagy F1-es évértékelőnk mai felvonásában ezt jártuk körül. Botladozás, elszürkülés, kirúgás – az csalódása.

Január 5-én veszi majd kezdetét a 2024-es Dakar Rali Szaúd-Arábiában, addig pedig több felvezető anyaggal is készülünk a legendás sivatagi száguldással kapcsolatban. Az első részben a legnagyobb érdeklődést kiváltó autós kategória esélyeseit mutatjuk be.

Az eltűnt Hill trófeája, Ecclestone karácsonyi beszólása, tiltott szex

Vegyes és könnyed hírek a végére. „Hova tűnt Damon Hill?” Az álomszerű győzelem helyett Hill második helyet szerzett az 1997-es Magyar Nagydíjon – szezonja egyetlen dobogós eredményéért kapta a fotón látható trófeát, amely az utoljára top 3-ban végző Arrows vitrinjében landolt. Az 50 centiméter magas trófeát a csapat egyéb ingóságaival együtt elárverezték 2003-ban, miután az Arrows csődbe ment. Jelenlegi tulajdonosa egy éve tett szert rá, de most árverésre bocsátotta egy aukciós oldalon.

Az F1 világában az ünnepi időszak egyik nélkülözhetetlen eleme Bernie Ecclestone karácsonyi képeslapja, mely rendszerint az év valamilyen különleges, humoros eseményét karikírozza ki. Idén azonban a 93 éves egykori F1-vezér csavart egyet a dolgon, s képeslapján egy átlagos téli jelenet szerepel.

A magyarázatot a képhez csatolt szöveg adja meg: „Sajnálom, de semmi izgalmas vagy különleges nem jut eszembe az idei évből, amit feltehetnék a megszokott képeslapomra. Épp ezért szeretnék békés évvégi időszakot kívánni mindenkinek, s 2024 hozzon nektek minden jót egy nyugodtabb világban. Bernie.”

Aki megtiltotta nagydíj előtt a szexet: Időben ágyban kellett lenni (méghozzá egyedül!), tilos volt az arcszőr és a rövidnadrág – a Lotus-vezért viszont simán bevágta egy medencébe. Ken Tyrrellről sztorizgatott a veterán újságíró.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: