A szerbiai választásokat is el akarták csalni Sorosék

Soros György Foglalkozás FOTÓ ÁLTALÁNOS konferencia SZEMÉLY üzletember
Brüsszel, 2016. június 30. Az Európai Parlament által közreadott képen Soros György magyar származású amerikai üzletember, a New York-i Soros Fund Management befektetési társaság elnöke az EP fejlesztési, költségvetési, bel- és igazságügyi bizottságainak közös konferenciáján Brüsszelben 2016. június 30-án. (MTI/Európai Parlament/Philippe Buissin)
Vágólapra másolva!
A Nyugat-Balkán mindig is egy stratégiailag fontos geopolitikai terület volt. Az illegális migráció 2015-ös beindulása óta azonban ez a térség különösen kiemelt szerepet játszik, és ezért Európa biztonsága szempontjából sem mindegy, hogy ki és hogyan gyakorolja a politikai hatalmat ezen területhez tartozó országok felett. Ezt pedig Sorosék is tudják, ezért is fordítottak kiemelt figyelmet a 2023. december 17-én megrendezésre került szerbiai választásokra.
Vágólapra másolva!

A Balkan Insight a Balkan Investigative Reporting Network (BIRN) angol nyelvű honlapja, amely napi híreket, valamint elemzéseket és mélyebb cikkeket is nyújt számos ország kulcsfontosságú kérdéseiről: ezek főleg Albánia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Horvátország, Koszovó, Észak-Macedónia, Moldova, Montenegró, Románia és Szerbia, valamint alkalmanként Törökország és Görögország.

A Balkan Insight 2019-től Ukrajnára, a Cseh Köztársaságra, Szlovákiára, Magyarországra és Lengyelországra is kiterjesztette tudósításait.

A csapat nagy részét a balkáni országok helyi újságírói alkotják. Évente több mint 200 helyi újságíró cikkeit publikálják, többnyire a programjaikban - a Balkan Fellowship for Journalistic Excellence, a Balkan Transitional Justice Initiative és a BIRN Summer School of Investigative Journalism - részt vett öregdiákok hálózatára támaszkodva.

Az ilyen szervezetek mindig összetartanak és hálózatosodnak: egymásra hivatkoznak és díjakat osztogatnak egymásnak. Nincs ez másképp a Balkan Insight esetében sem: a lap írásait idézték többek között az Európa Tanács, az Európai Parlament, a Human Rights Watch, az Amnesty International és a Freedom House által kiadott jelentésekben.

Amnesty International Forrás: Shutterstock

Az online lap évente közzéteszi az adott év „hőseit" felsoroló listáját. A 2021-es kiadásban szerepelt az a Nyomtassteismozgalom is, amely a 2022-es választásokon az azóta komoly külföldi befolyásolási botrányba keveredett ellenzéki összefogást segítette. A 2022-es listára pedig azt a Törley Katalint választották ki, aki a tanártüntetések egyik felbujtója volt.

A Nyomtass te is! egy 2017-ben indított ingyenes, közösségi terjesztésű hírújság. A saját magát XXI. századi szamizdatként bemutató lapot az eDemokrácia Műhely Egyesület adja ki.

A kezdeményezés célja, hogy baloldali hírportálok (például a 444, Telex, Átlátszó) lerövidített cikkeit minél szélesebb rétegekhez juttassa el, ezzel ellensúlyozva a kormányközeli sajtót.

A két A/4-es oldalból álló újságot bárki szabadon kinyomtathatja és terjesztheti saját környezetében.

Az eDemokrácia Műhely Egyesületet Soroshoz köthető liberális értelmiségiek alapították 1998-ban: L. László János újságíró, a Demszky-érában a Budapest Portál felelős szerkesztője volt, Sükösd Miklós, a Közép-Európai Egyetem docense (1996-2009) szakmai vezetője volt a szervezetnek. Partnereik között szerepel a Norvég Alap és az Ökotárs Alapítvány (LMP pártalapítványa volt). Eddig (legalább) három pályázatot nyertek a Soros Alapítványtól. Összegeket nem tüntettek fel, a 2002-es Soros Évkönyv szerint a „Kerepes-Szilasliget – Közérdekű adatok a kormányzati és önkormányzati honlapokon" tanulmány elkészítéséhez és az ehhez kapcsolódó hírlevél kiadásához összesen 2 millió 400 ezer forintot kaptak. Noha tevékenységük egy részét az átláthatóság megkövetelése képezi, a honlapjukon elérhető közhasznúsági jelentésekben (például 2016 és 2017) csak az szerepel, hogy nemzetközi forrásból kaptak támogatást. A támogató neve, a támogatott program megnevezése és a támogatási összeg (nem beszélve annak felhasználásáról) nem látható.

A Balkan Insight donorjai között ugyan nem virít ott rögtön a Nyílt Társadalom Alapítványok logója, de már megszokhattuk, hogy Sorosék gyakran egy másik szervezeten keresztül öntik a pénzt egyes NGO-kba illetve médiumokba, pontosan a figyelemelterelés miatt. Ebben az esetben ez az álca szervezet a Civitates, egy „filantróp kezdeményezés", melynek tagjai között ott van Sorosék alapítványa is – megjegyezzük, hogy más olyan NGO-kkal együtt, amelyek szintén kapnak finanszírozást a spekulánstól (így például a Stefan Bathory Foundation).

Soros György magyar származású amerikai üzletember Forrás: MTI/Európai Parlament/Philippe Buissin

Viszont a lapot kiadó szervezetnek, a BIRN-nek a partnerei között található az Átlátszó, a Belgrade Centre for SecurityPolicy (amelyet többek között az OSF is finanszíroz 400 ezer dollárral), a Belgrade Open School (amelyet a Fund for an Open Society Serbia pénzel), valamint a Direkt36 és a CEU is.De ami a lényeg, a térségben fellelhető valamennyi Nyílt Társadalom Alapítványok iroda fel van sorolva a partnerek között: a Kosovo Foundation for Open Society – KFOS, az Open Society Foundation Serbia, Open Society Fund Bosniaand Herzegovina, és végül az Open Society FoundationAlbania.

Ezért cseppet sem meglepő, hogy a szerbiai választások közeledtével, egészen pontosan 2023. december 11-én a Balkan Insight oldalán megjelent egy cikk „A szerbek egyre kevésbé félnek a rezsim választási ijesztgetéseitől" címmel. Ebben azt sugallják, hogy a kormányzó párt megfélemlít embereket, hogy rájuk szavazzanak – persze névtelen beszámolókra hivatkozva, illetve egy olyan, Centre for Research, Transparency and Accountability nevű szervezetre, amelyet a USAID-en és a National Endowment for Democracyn keresztül az amerikai demokraták pénzelnek. Ne feledjék, hazánkban is a demokrata párti körök próbálták meg befolyásolni a választásokat az Action for Democracy segítségével.

Nyugat-Balkán regionális szervezetet hoztak létre novemberben

Nem akarunk rosszindulatúnak hangzani, de kissé gyanús, hogy kicsit több mint egy hónappal a szerb időközi választás előtt, 2023. november 6-án nagy számban gyűltek össze Soros katonái Belgrádban. A Nyílt Társadalom Alapítványok-Nyugat-Balkán és a Rockefeller Testvérek Alapja a délkelet-európai régióban működő adományozók harmadik fórumát tartották meg.

A fórumon, amelynek címe „A polikrízisre adott válasz megvitatása" volt (Soros használta ezt a fogalmat 2023 januárjában egy Project Syndicate cikkben), több mint 120 állami- és magánadományozó, valamint a nyugat-balkáni „filantróp szervezetek" mintegy 150 képviselője vett részt, első alkalommal a legutóbbi, 2019-es szkopjei összejövetel óta.

A kétnapos zártkörű rendezvény plenáris ülések köré épült, amelyek az adományozói trendek feltérképezését, a változásokkal kapcsolatos reflexiókat és a régióra és Európára vonatkozó előrejelzéseket, valamint a prioritások és megközelítések egymás közötti újragondolását lehetővé tevő tematikus munkacsoportokat foglaltak magukban.

„Mi a Nyílt Társadalom Alapítványoknál úgy döntöttünk, hogy egy kompakt regionális egység, a Nyílt Társadalom Alapítványok Nyugat-Balkán elnevezésű szervezet elindításával fokozzuk hatásunkat. Ez az egység szorosan együtt fog működni más progresszív magán- és kormányzati szereplőkkel, hogy támogassa a digitális átalakulás, a zöld átmenet, az európai integráció, valamint a gazdasági és politikai együttműködés terén megvalósuló regionális kezdeményezéseket" - jelentette ki Andi Dobrushi, az újonnan létrejövő szervezeti egység igazgatója.

Mindez annak közepette zajlik, hogy egymás után építik le a Soros-féle szervezetek irodáit Berlinben, Londonban és Brüsszelben is, a barcelonai irodát pedig már bezárták. Ebből kiindulva joggal feltételezhetjük, hogy a birodalom örököse, Alex Soros befejezettnek tekinti a munkát Nyugat-Európában, és az erőforrásokat Közép-Európa és a Nyugat-Balkán átalakítására kívánja összpontosítani. Más magyarázat számunkra nehezen elképzelhető.

Nem először nyúlnak bele Sorosék a szerb belpolitikába

Ismerős lehet Szrgya Popović neve – a hivatalos felforgató még 2017-ben, a hasonlóan káros tevékenységeket végző Gulyás Márton meghívására járt Budapesten. Azonban régebb óta fiatal honfitársaink akár onnan is emlékezhetnek rá, hogy ő és CANVAS elnevezésű szervezete vezette 2000-ben Slobodan Milosevic szerb köztársasági elnök megbuktatását.

Popović eleinte a belgrádi politikailag aktív diákszervezet, az Otpor! (szerb szó, jelentése: ellenállás) alapítójaként vonta magára a nemzetközi figyelmet. 1998 októberében hozta létre a mozgalmat, melynek feladata a Belgrádi Egyetem diákjainak sérelmeivel való foglalkozás volt – a legelején legalábbis. Később ugyanis ő és az Otpor! többi alapítója kiképzést kaptak az amerikaiaktól. Popović kormányváltó specialista karrierjét egy olyan művelettel kezdte, amelyet a CIA, az USA kormánya és annak „civil" szervezetei (mint például az USAID), valamint Soros György Nyílt Társadalom Intézete finanszírozott - írja a tuzfalcsoport.blogstar.