Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 668. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül16 bejegyzés
07:32
december 23, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt pénteken

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

07:45
december 23, 2023
Vágólapra másolva!

Német lőszert, légvédelmi rendszert kap Ukrajna

Németország lőszert és aknamentesítési felszerelést küld Ukrajnának - írta a Kyiv Independent. A legutóbbi szállítmány a Leopard harckocsikhoz való lőszert, három további Gepard légvédelmi rendszert és két további aknamentesítő harckocsit tartalmaz.

07:49
december 23, 2023
Vágólapra másolva!

Robbanások a Krímben

Több robbanást hallottak a lakosok az észak-krími Armiansk városába, helyi idő szerint éjfél körül -írta a Kyiv Independent. Károkról, áldozatokról egyelőre nincs jelentés.

08:24
december 23, 2023
Vágólapra másolva!

Több mint 13 ezren jöttek tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 8271 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 4766 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság. 

A beléptetettek közül a rendőrség 62 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében - áll a tájékoztatásban. 

09:10
december 23, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz válasz az újabb amerikai szankciókra

Az amerikai hatóságok az újabb szankciós lépésekkel próbálják megfélemlíteni Oroszország partnereit, ezek lényegében kiiktatják annak lehetőségét, hogy Washington és Moszkva között helyreálljon a párbeszéd- mondta Anatolij Antonov amerikai orosz nagykövet.

"A helyi stratégák még a karácsonyi ünnepek előestéjén sem fognak megnyugodni. A Fehér Ház kitartóan próbálja demonstrálni azt a hírhedt vágyat, hogy stratégiai vereséget mérjen Oroszországra, beleértve a gazdasági szférát is - mondta a nagykövet.

Joe Biden amerikai elnök pénteken aláírta az Oroszországgal szembeni szankciók szigorítását célzó rendeletet, és lehetőséget biztosít korlátozások bevezetésére azon pénzintézetekkel szemben, amelyek Washington szerint az orosz hadiipari komplexum érdekében tranzakciókat hajtanak végre – írta az előzményekről a TASZSZ.

11:24
december 23, 2023
Vágólapra másolva!

Néhány napon belül megkapja Ukrajna az F16-osokat

 Ukrajna még az év végéig megkapja az F-16-os vadászrepülőgépek első tételét - számolt be az Institute for the Study of War (ISW) agytröszt friss összefoglalójában.

Az észt védelmi minisztérium dokumentumára hivatkozva azt írják: Hollandia, Dánia, Norvégia és Belgium vállalta, hogy F-16-osokat ad át Ukrajnának.

Anatolij Matvijcsuk orosz katonai szakértő szerint az összes orosz hadrendben álló vadászgép képes felvenni a harcot az amerikai F-16-osokkal a sebesség és a fegyverzet tekintetében is.

12:55
december 23, 2023
Vágólapra másolva!

Fegyverekre szánt 36 millió eurót sikkasztott el egy ukrán tisztviselő

Az ukrán titkosszolgálat jelentése szerint egy magas rangú védelmi minisztériumi tisztviselő több mint 36 millió eurót sikkasztott el. A horribilis összeget eredetileg fegyvervásárlásra – elengedhetetlenül fontos tüzérségi lövedékek beszerzésére - szánták volna.

Sajtóinformációk szerint a gyanúsított speciális „rendszert" dolgozott ki: túlárazva vásárolt tüzérségi lövedékeket. A lapok azt írják: a házkutatás során olyan dokumentumokat találtak a férfinél, amelyek ezt megerősítették.

15:04
december 23, 2023
Vágólapra másolva!

Környezetszennyező, leselejtezett járműveket küld Ukrajnának London

Sadiq Khan, London polgármestere bejelentette: támogatja, hogy a rossz károsanyag-kibocsátási normákkal rendelkező, leselejtezés előtt álló járműveket elküldjék Ukrajnának, ahol a harctéren vetnék be azokat. Jellemzően terepjárókról, pickupokról van szó.

Az akciót kiterjesztenék az egész országra. A környezetszennyező járműveket így könnyedén eltávolítják Nagy-Britannia utcáiról, és egyúttal nagy segítséget nyújtanak Ukrajnának – írja a Guardian.

15:33
december 23, 2023
Vágólapra másolva!

Teljesültek Ukrajna olimpiával kapcsolatos követelései

Thomas Bach elnök megvédte a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) határozatát, amelynek értelmében az orosz vagy fehérorosz útlevéllel rendelkező versenyzők semleges színekben ott lehetnek a jövő nyári játékokon. A NOB december 8-án közölte döntését azzal a kitétellel, hogy azok a versenyzők, akik aktívan támogatták az Ukrajna elleni háborút, nem vehetnek részt a párizsi seregszemlén, illetve a két ország képviselői kizárólag egyéni sportágakban szerepelhetnek.

"Nem értem, hogy ez a határozat miként befolyásolhatná a háború menetét Moszkva javára" - nyilatkozta a Welt am Sonntag című hetilapnak a NOB német vezetője.

Bach kitért arra, hogy nem tart Ukrajna bojkottjától a párizsi játékokon.

"Miért büntetnék meg a saját sportolóikat az orosz invázióért, és vennék el az olimpiai álmaikat? Nem támogatjuk a háborút azzal, hogy nem teljesítjük az ukránok összes követelését, ráadásul a szolidaritásunkról biztosítjuk az ukrán versenyzőket. Azzal, hogy mindkét fél elégedetlen, nyilvánvalóan jó középutat találtunk" - mondta a jövő pénteken 70 éves sportdiplomata.

17:07
december 23, 2023
Vágólapra másolva!

Félmillió ukrán menekültet akar begyűjteni Kijev

Az ellentámadás kudarca miatt az ukrán hadsereg további 450-500 ezer katonát akar mozgósítani, ami nehéz feladatnak bizonyul. A Tagesspiegel szerint az új védelmi miniszter, Rusztem Umjerov a külföldre menekült hadköteles korú férfiakat is be akarja hívni katonai szolgálatra.

A tervek szerint a külföldre menekült 25 és 60 év közötti, katonai szolgálatra alkalmas ukránokat felkérnék, hogy jelentkezzenek a fegyveres erők toborzóközpontjaiban. Umerjov világossá tette ugyanakkor, hogy szankciókat von maga után, ha valaki nem tesz eleget mindennek. (Az Origo korábbi cikke arról, hogy Észtország kiadja Ukrajnának a hadköteles menekülteket, itt olvasható.)

A sorozás pénzügyi és politikai keretfeltételei egyelőre nem tisztázottak.

18:07
december 23, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna egymillió drónt akar legyártani jövőre

Ukrajna saját gyártású modern fegyverekkel szeretne harcolni Oroszország ellen. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök év végi sajtótájékoztatóján bejelentette: jövőre egymillió drónt gyártanak le.

Kijev és Moszkva is nagy mennyiségben használ drónokat az ellenséges állások felderítésére, robbanóanyagok ledobására és célpontok támadására. Ukrán szakértők szerint a fegyveres erőknek havonta 100-120 ezer drónra van szükségük az orosz csapatok támadásainak kivédéséhez.

19:08
december 23, 2023
Vágólapra másolva!

Az Észtországban tartózkodó hadköteles korú ukrán férfiakat kiadhatják hazájuknak

Az Észtországban tartózkodó hadköteles korú ukrán férfiakat kiadhatják hazájuknak; az Észt Nemzeti Rádió (ERR) jelentése szerint a balti ország készen áll arra, hogy támogassa Ukrajnát abban a javaslatában, hogy külföldön élő ukrán férfiakat hazahívják katonai szolgálatra.

Az ERR jelentése szerint Ukrajna részéről nem érkezett hivatalos megkeresés a hadköteles állampolgárok kiadatásával kapcsolatban, de Észtország korábban már felajánlotta Kijevnek az Ukrajnából érkező menekültekről szóló információkat. Észtországban mintegy 7500 hadköteles korú ukrán férfi tartózkodik, akik regisztráltak az észt hatóságoknál.

A hatályos észt jogszabályok szerint a külföldiek csak büntetőeljárás esetén adhatók ki hazájuknak.

Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter tegnap azt mondta, hogy a Németországban és más országokban élő 25 és 60 év közötti ukránokat "felszólították", hogy jelentkezzenek Ukrajnában a sorozási központokban - írja a The Guardian.

20:10
december 23, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz dróntámadásban meghalt egy ember Herszon régióban

Orosz dróntámadásban meghalt egy 69 éves férfi az Ukrajna herszoni régiójában fekvő Sztanyiszlav faluban december 23-án - jelentette Oleksandr Prokudin ukrán kormányzó.

22:35
december 23, 2023
Vágólapra másolva!

Gorlovkát és Donyecket támadják az ukránok

Az ukrán csapatok Donyeckre és Gorlovka településre 17 NATO-kaliberű lövedéket lőttek ki szombat este.

00:37
december 23, 2023
Vágólapra másolva!

Robbanások voltak a Dnyipropetrovszk régióban

Ismét robbanások történtek szombaton az ukrajnai Dnyipropetrovszk régióban található Krivoj Rog városában – írja a Strana.ua ukrán kiadvány .
Szombaton korábban az ukrán média robbantásokról számolt be Krivoj Rogban és Dnyipropetrovszkban légiriadók közepette.

07:27
december 24, 2023
Vágólapra másolva!

Ez az élő közvetítés véget ért

Az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeit itt követheti.