DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 17. péntek
F1

Ricciardo újra nyertes autóba ülne, a Red Bull az álom

De a forgatókönyv jelenleg csak tündérmese, addig az AlphaTaurival nagy céljai vannak. Az ausztrál dicséri az F1 jelenlegi tehetségeit, akik egyre fiatalabbak.

Nagyot fordult a világ Daniel Ricciardo körül egy év alatt: az ausztrálon tavaly ilyenkor érződött, hogy elfogyott motivációja a Formula-1-ben versenyzéshez, örömmel készül kihagyni a 2023-as szezont – és talán nem is látjuk már többé versenyezni. Alig fél évvel ezelőtt már újra F1-es versenygépben ült, pillanatnyilag pedig lelkesedése megkérdőjelezhetetlen, régen látott tűz tért vissza belé.

„Tudom, hogy az elmúlt 12 hónapban történtek után egy lépést kellett hátrafelé tennem, hogy kettőt léphessek előre. Ezt nem negatív értelemben mondom az AlphaTaurira nézve. Végső soron újra kellett állítanom magam, és most jobban érzem magam itt, mint hittem” – beszélt ugyanerről a Racingnews365 lapnak adott interjúban Ricciardo.

„Most építem újra fel magam, a magabiztosságom, egy olyan csapatban, ahol megkapom, ami ehhez kell. Nagy terveik vannak a következő évre, mivel távolodunk a juniorcsapat státusztól és a középmezőny elején akarunk küzdeni. A Red Bulltól is kicsit több támogatást kapunk, az energia a megfelelő módon áramlik” – beszélt Ricciardo a két csapat közti szorosabb együttműködésről, amelyet a paddockban nem mindenki néz jó szemmel, Zak Brown és Fred Vasseur is hangot adott ellenérzéseinek.

Ricciardo szezon elején, harmadik pilótaként még Red Bull-ruházatban


Daniel Ricciardo 13 Formula-1-es szezonjából ötöt a Red Bullnál töltött, nyolc győzelméből hetet a Milton Keynes-i csapattal szerzett. Nem titkolja, az AlphaTaurinál versenyezve motiválja, hogy egy napon ismét a nagycsapathoz kerüljön, és ott fejezze majd be pályafutását – de nem épít arra, hogy ez garantáltan meg fog történni.

„Nyilvánvalóan az a célom, hogy egy nap visszatérjek a Red Bullhoz. Ez lenne a tündérmese, ott szeretném befejezni a pályafutásom, de megpróbálom nem beleélni magam. Ezért is hívom tündérmesének, mert nem realitás vagy bizonyosság addig, amíg meg nem történik. Teljesíteni akarok ezzel a csapattal, és az olyan eredmények, mint az időmérős negyedik helyezés Mexikóban nagyon boldoggá tesznek” – beszélt arról, hogy az esetleges Red Bull-os felkérést egyelőre álomnak tekinti.

„Nagyszerű lenne újra győzelemre képes autót vezetni. De ezt leszámítva egyszerűen újra olyan helyen akarok lenni, ahol a legjobban érzem magam. Ez fog boldoggá tenni.”

Jönnek a fiatalok – egyre többen és egyre tehetségesebbek

Ha Ricciardo visszatérne a Red Bullhoz, neki is jóval fiatalabb ellenfelekkel szemben kellene bizonyítania: az ausztrál már 34 éves, míg a feltörekvő korosztály jó tízessel fiatalabb nála. Elismerően beszél az új generációról:

„Az érkező fiatal versenyzők különösen tehetségesek. Nem hiszem, hogy ne lenne bármelyikük gyors, a sebesség és a technikai visszajelzés szintje fejlődött a tíz évvel előttihez képest. Az olyan pilóták miatt, mint Lando Norris vagy Oscar Piastri, aki újoncként már sprintet nyert, az F1 szintje nagyon magas, ha pedig az embernek nincs elegendő önbizalma az autóban, nagyon gyorsan elmaradhat a csapattársától. Lando is egyre jobb és jobb lett, mellette pedig úgy tűntem, mintha én lennék egyre rosszabb” – utalt a McLarennél töltött szezonokra, melyek gyengébb szereplését az AlphaTaurinál sikerült feledtetnie.

Ott lesznek tehát a fiatal kihívók – Ricciardo azonban erőt merít abból, hogy két nála is idősebb versenyző még mindig fel tudja venni a versenyt a trónkövetelőkkel.

„Érdekes, hogy az újoncok sok más sporthoz hasonlóan egyre fiatalabbak. Ugyanakkor még ott vannak az öregfiúk, mint Fernando Alono és Lewis Hamilton, akik azt bizonyítják, hogy ha igazán akarod, akkor meg tudod csinálni.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: