Balog Zoltán: Karácsony üzenete, hogy Isten családjába tartozhatunk

BALOG Zoltán, A megújult dunamelléki püspöki székház és az újjáépített kollégium átadása,
Budapest, 2022. október 1. Balog Zoltán püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke a megújult dunamelléki püspöki székház, református teológia és újjáépített kollégium átadása alkalmából tartott ünnepi istentiszteleten a Kálvin téri református templomban 2022. október 1-jén. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Karácsony üzenete, hogy Isten családjába tartozhatunk, és ehhez nem kell mást tenni, mint viszonozni az ősbizalmat, amivel Isten megajándékoz bennünket - mondta Balog Zoltán református püspök karácsony napján Budapesten.
Vágólapra másolva!

A Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke a Szilágyi Dezső téri református templomban tartott istentiszteleten arról beszélt: János evangéliuma szerint a világ kettéválik karácsonykor is. Azokra, akik befogadták Jézust, és azokra, akik nem, pedig a saját világába jött. Ugyanakkor karácsony üzenete az is, hogy van átjárás a két csoport között.

- tette hozzá.

Balog Zoltán püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke. Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Kiemelte: karácsony üzenete, hogy velünk az Isten, nem ellenünk, nem nélkülünk van és nem is általunk van, hanem mi vagyunk általa azok, akik lehetnénk. Valójában az első karácsony óta Istent Jézus nélkül csak félreérteni lehet.

- mondta.

Megjegyezte, aki Jézus Krisztusban szólítja meg Istent, az olyanhoz szól, aki ismeri a születés titkát, a gyermekség örömét, ismeri az elutasítás fájdalmát, a betegség, a bűn terhét, ismeri a teremtett világ szépségét, de ismeri a halál fenyegetését, a döntés súlyát és a megérkezést is Isten akaratába.

Jézus nem úgy ismeri az embert, mint akinek van egy információgyűjteménye, leírása róla, hanem mint az élete társa, aki vele megy az úton.

Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke. Forrás: MTI/Bruzák Noémi

- mondta.

Balog Zoltán arról is beszélt, sokkal könnyebb lenne elhinni ezt az üzenetet Isten öröméről, Isten ajándékáról, ha több lenne a derűs arcú keresztény, és arra kérte a híveket, tegyenek azért karácsony után is, hogy minél több örvendező, vonzó életű keresztény ember és család legyen az országban, a Kárpát-medencében és az egész világon.

Az istentisztelet, amelyen jelen volt Novák Katalin köztársasági elnök is, úrvacsoraosztással zárult.