Teljes családját ki akarta irtani szenteste egy nyíregyházi férfi

Nyíregyháza városkép, ÉPÜLET épületfotó FOTÓ FOTÓTÉMA templom városkép
Nyíregyháza, 2020. augusztus 9. Nyíregyháza belvárosa, középen balra a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház 2020. augusztus 9-én. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Kis híján végzetes családi tragédia történt 43 évvel ezelőtt Nyíregyházán karácsonykor. Egy 16 éves fiú fejszével megtámadta a saját édesapját, miután az rátámadt az édesanyjára. Ezzel gyakorlatilag megelőzte, hogy az apja kiirtsa az egész családot a szeretet ünnepén. A fiút bíróság elé állították emberölési kísérlet miatt.
Vágólapra másolva!

1980. december 24-én 16 órakor ért haza F. Attila. A férfi az egész napot a kocsmában töltötte, amíg a családja otthon volt és az ünnepre készült.

Mivel a felesége csak húslevest tálalt fel neki, nagyon dühös lett és mindent lesöpört az asztalról.

Ettől a háziasszony és kisebbik gyermekük annyira megijedt, hogy kiszaladt a lakásból. Fél órával később viszont mindketten visszatértek azzal, hogy végül is karácsony van, és szenteste csak megbékül a ház ura.

A család 1964-ben költözött Budapestről Nyíregyházára. A családfő pár évig józan volt, de aztán inni kezdett, és ha ivott, rendszerint agresszívvá, erőszakossá vált. Ilyenkor annyira durván bántotta a vele egy fedél alatt élőket, hogy Attila 1978-ban már szinte könyörgött az anyjának, hogy hagyja el a férfit, váljon el az egyfolytában részeg és kötekedő apjától.

- idézte fel történetet a Magyar Rendőr 1981. október 10-i száma.

A kamasz egyre rosszabbul viselte apja kitöréseit. Már az iskolában is feltűnt a tanároknak, hogy ideges és nem tanul jól családi problémáik miatt. Hogy ne kelljen otthon lennie, inkább elkezdett dolgozni. Szabad óráit, napjait a munkahelyén, nyugodt körülmények között tölthette. Szenteste viszont otthon volt, és apja a szeretet ünnepén sem volt más, mint amilyen máskor volt. Verbálisan megalázta, vagyis mindennek lehordta a feleségét, majd azt követelte tőle, hogy azonnal adja oda a táskáját, amelyben a takarékbetétkönyvet tartja. Az asszony úgy tett, mint aki elmegy érte, de nem azért, hogy átadja a pénzt jelentő papírost, mivel tudta, mit tenne vele a férje. Korábban dobott már tűzbe pénzt is.

Lángok közé vetette az egész fizetését és a ruháját is el akarta égetni, természetesen részegen.

Az asszony édesanyja, a férfi anyósa tanúja volt a szentestén történteknek, de mivel félt a vejétől, nem tett semmit. Még megszólalni sem mert. Végül F. Antalné úgy döntött, nem marad otthon. A férje utána ment és visszarángatta a kerítésen belülre. Eközben a 16 éves fiú a kertben volt. Végignézte, hogy bánik az apja az anyjával, amitől „elborult az agya".

Felkapta a fejszét, és a fokával odavágott a férfinek, aki az ütéstől súlyosan megsérült.

A kamaszt emberölési kísérlet gyanújával hallgatták ki. A bíróságon ismerősei mind mellé álltak, mivel mindenki tudta, milyen az apja részegen. A nyomozók arra jutottak, a gyerek nem kapott elég szeretetet, ráadásul a két felnőtt egymás ellen uszította a fiút. Végül a Nyíregyházi Megyei Bíróság dr. Rajka Sándor vezetésével működő tanácsa erős felindulásban elkövetett emberölés kísérletében bűnösnek találta F. Attilát, amiért jogerősen 1 évnyi, 2 évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte.