Hónapokig tarthat még a gázai háború, Izrael meg akarja tartani az elért eredményeket

Események

TOPSHOTS Horizontal, Izraeli háború
A smoke plume erupts over Khan Yunis from Rafah in the southern Gaza strip during Israeli bombardment on December 26, 2023, amid continuing battles between Israel and the Palestinian Hamas militant group. (Photo by SAID KHATIB / AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az izraeli háború 82. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül24 bejegyzés
06:57
december 27, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt kedden

Előző napi közvetítésünket itt találja.

07:55
december 27, 2023
Vágólapra másolva!

Hat halott

A megszállt Ciszjordánia északi részén egy palesztin menekülttáborban végrehajtott izraeli hadműveletben hat ember meghalt és többen megsebesültek szerda kora reggel - közölte a palesztin egészségügyi minisztérium. A Wafa hivatalos palesztin hírügynökség szerint a hat embert a Tulkarem városához közeli Nur Shams menekülttáborra mért izraeli légicsapásokban ölték meg, ahol izraeli katonák is állomásoztak.

07:56
december 27, 2023
Vágólapra másolva!

ENSZ-segítség

Sigrid Kaag holland politikus és veterán ENSZ-diplomata fogja irányítani a nemzetközi szervezet azon erőfeszítéseit, hogy humanitárius segélyt juttasson a háború sújtotta Gázába - jelentette be kedden az ENSZ főtitkára, és ezzel betölti az ENSZ Biztonsági Tanácsának ebben a hónapban hozott áttörést hozó határozatával létrehozott pozíciót. Az X-en közzétett bejegyzésében Kaag közölte, hogy lemond holland pénzügyminiszteri és miniszterelnök-helyettesi tisztségéről, hogy elvállalja az ENSZ vezető humanitárius és újjáépítési koordinátorának szerepét Gázában.

08:50
december 27, 2023
Vágólapra másolva!

Még több hónapig biztosan tart a háború

Izrael háborúja a Hamász ellen a Gázai övezetben még "több hónapig" folytatódni fog - mondta az izraeli hadsereg főnöke kedden, megismételve más izraeli vezetők közelmúltbeli hasonló kijelentéseit. Herzi Halevi, az Izraeli Védelmi Erők (IDF) vezérkari főnöke egy sajtótájékoztatón azt mondta, hogy mivel a háborút egy "bonyolult területen" vívják, az még több hónapig folytatódni fog, és azon fognak dolgozni különféle módokon, hogy az elért eredmények megmaradjanak.

09:46
december 27, 2023
Vágólapra másolva!

Komoly fenyegetésekről beszél a titkosszolgálat

Az izraeli titkosszolgálat szerint az izraeli hadsereg központi parancsnokságának vezetője, Jehuda Fox vezérőrnagy életveszélyben van. A szervezet vezetője levelet írt Benjamin Netanjahu miniszterelnöknek, Isaac Herzog elnöknek és a kormány összes miniszterének, amelyben azt részletezi, hogy szélsőséges csoportok Fox életére törhetnek.

10:31
december 27, 2023
Vágólapra másolva!

Hamász-katonákat és fegyverraktárt bombázott Izrael

Shejaiában lövéseket adtak le az IDF katonáira, akik válaszul légicsapást mértek a lövéseket leadó csoportra. A csapás az IDF közleménye szerint másodlagos robbanásokhoz vezetett, ami azt jelzi, hogy a területen már robbanóanyag volt. Az IDF csapatai Shejaia-ban azonosították a Hamász két ügynökét is egy járműben, amely egy ismert fegyverraktár felé tartott. Az izraeli hadsereg vadászgépe megölte a Hamász-terroristákat, majd lecsapott a fegyverraktárra.

11:34
december 27, 2023
Vágólapra másolva!

Támadást semlegesített az IDF

A Gázai övezet északi részén fekvő Daraj Tuffahban az izraeli erők azonosítottak egy terroristát, aki rövid hatótávolságú páncéltörő rakétát készült kilőni rájuk. Az IDF harckocsik kiiktatták a terroristát, mielőtt az kilőhette volna a rakétát.

12:41
december 27, 2023
Vágólapra másolva!

II. Abdullah jordán király Egyiptomba látogat

II. Abdullah jordán király Egyiptomba utazik, hogy találkozzon Abdel Fattah al-Sisi elnökkel - jelentette be a Hásemita Királyi Udvar az X-en. A felek várhatóan a gázai helyzetről és a tűzszünethez vezető útról is tárgyalni fognak - írta az Al Jazeera.

13:37
december 27, 2023
Vágólapra másolva!

Razziáztak Ciszjordániában, több embert őrizetbe vettek

Legalább 12 embert vettek őrizetbe az izraeli erők a megszállt Ciszjordániában éjszakai razziák során - közölték fogolyjogi csoportok közleményükben. A razziák Ciszjordániában, többek között Betlehemben, Rámalláhban és Tulkaremben zajlottak.

Az izraeli erők október 7. óta 4795 embert tartóztattak le

- tette hozzá a közlemény.

14:14
december 27, 2023
Vágólapra másolva!

A Hezbollah harcosa és két rokona meghalt a Bint Jbeil elleni izraeli csapásban

Egy Hezbollah-harcos is volt a három ember között, akik meghaltak a Bint Jbeil városára tegnap késő este mért izraeli csapásban - jelentette be a Hezbollah. A másik két áldozat a harcos testvére és sógornője volt a libanoni állami média szerint.

A harcos testvére, akit Ibrahim Bazzi néven neveztek meg, néhány napja érkezett Libanonba Ausztráliából, ahol évek óta élt. Azért tért vissza, hogy feleségével együtt utazhasson vissza Ausztráliába. A családtagokat megölő csapás egy másik rokonukat is megsebesítette - közölte a libanoni Nemzeti Hírügynökség.

15:01
december 27, 2023
Vágólapra másolva!

Bírálták a nemzetbiztonsági miniszter döntését

A Likud minisztere bírálta Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter döntését a Büntetés-végrehajtási Szolgálat vezetőjének felmentéséről. Miki Zohar Likud-miniszter szerint ez a döntés

árt a nemzetbiztonságnak és sérti a köztünk és a Nemzeti Egység Pártja között létrejött megállapodást.

15:48
december 27, 2023
Vágólapra másolva!

Földön, vízen, levegőben indított támadást Izrael

Izrael szerdán szárazföldön, tengeren és levegőben is bombázta Gáza középső részét, a palesztin hatóságok pedig több tucat újabb halálos áldozatról számoltak be a 11 hete tartó konfliktusban. Az izraeli vezérkari főnök, Herzi Halevi, a Hamász felszámolására irányuló izraeli elszántságot tükrözve, a tűzszünetre vonatkozó egyre növekvő nemzetközi felhívások ellenére, azt mondta, hogy a harcok "több hónapig" fognak tartani, és nincsenek "varázslatos megoldások" vagy "rövidítések".

16:42
december 27, 2023
Vágólapra másolva!

Már a háború utáni időszakot is tervezik

Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója és Ron Dermer izraeli stratégiai ügyekért felelős miniszter megvitatta az Izrael és a Hamász közötti háborút követő időszakra vonatkozó terveket, beleértve a gázai kormányzást és biztonságot - közölte a Fehér Ház egyik tisztségviselője.

Sullivan és Dermer a megmaradt túszok hazahozatalára irányuló erőfeszítésekről és a háború egy másik szakaszára való áttérésről is tárgyaltak, amelynek célja a fontosabb Hamász-célpontokra való összpontosítás.

17:05
december 27, 2023
Vágólapra másolva!

Felgyorsulhat a humanitárius segélyek szállítása

Az Egyesült Államok üdvözölte, hogy az ENSZ kinevezte a szervezet Gázai övezetben végzett humanitárius segítségnyújtási erőfeszítései koordinátorát.

Alig várjuk, hogy együttműködhessünk Kaag asszonnyal és az ENSZ Projekt Szolgáltatási Hivatalával a gázai palesztin civileknek nyújtott, életmentő humanitárius segélyek eljuttatásának felgyorsítására és egyszerűsítésére irányuló erőfeszítésekben

- közölte Matthew Miller, az Egyesült Államok külügyminisztériumi szóvivője nyilatkozatában.

17:51
december 27, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael két célpontot támadott a határ közelében

A Hezbollahhoz kötődő Al Mayadeen jelentése szerint az izraeli hadsereg légicsapásokat mért Dél-Libanonra. A jelentés szerint az IDF csapást mért Bint Jbeil és Yarine településekre, közel az izraeli határhoz.

18:29
december 27, 2023
Vágólapra másolva!

Húti kamikaze drónokat lőttek le a Vörös-tenger déli részén

A Vörös-tengeren egy tucat kamikaze drónt, három ballisztikus rakétát és két cirkálórakétát lőttek le - közölte az amerikai központi parancsnokság. Sérültekről nem érkezett jelentés.

19:20
december 27, 2023
Vágólapra másolva!

Libanon egyre veszélyesebbé válik a civilek számára

Alig egy órája a Hezbollah 30 rakétát lőtt ki Kiryat Shmona felé. A Hezbollah közleménye szerint ez megtorlás volt Izrael Bint Jbeil-i bombázásáért és az ottani civilek megöléséért.

A civil áldozatok száma egyre nő. Az Aljazeera tudósítója szerint Izrael valóban lakott területeket támad a határhoz közeli városokban, sőt még a határtól távol eső - 17 vagy 20 kilométerre lévő - városokban is.

A helyzet napról napra feszültebb, és egyre veszélyesebb a civilek számára - mondta a tudósító.

20:07
december 27, 2023
Vágólapra másolva!

A szállítmányozók elkerülik a Vörös-tengert

A Hapag-Lloyd AG, a világ egyik legnagyobb hajózási társasága közleményben tudatta, hogy konténerhajóit továbbra is az Afrika déli csücskénél lévő Jóreménység-fok körül küldi.

Az Egyesült Államok vezette koalíció hamarosan bevetésre kerül, hogy biztosítsa a kulcsfontosságú tengeri útvonal biztonságát a jemeni Houthik támadásaitól, de úgy tűnik, ez nem győzte meg a társaságot arról, hogy folytassa a szállításokat.

20:58
december 27, 2023
Vágólapra másolva!

Az amerikai külügyminiszter tárgyal Törökország külügyminiszterével

Antony Blinken amerikai külügyminiszter Hakan Fidan török külügyminiszterrel tárgyalt az Izrael és a Hamász közötti konfliktusról és

a Gázába irányuló humanitárius segítségnyújtás gyorsításának és mértékének növelésének fontosságáról

- közölte Matthew Miller amerikai szóvivő.

Fidan hangsúlyozta az azonnali gázai tűzszünet és a béketárgyalások mihamarabbi megkezdésének szükségességét.

21:37
december 27, 2023
Vágólapra másolva!

Az izraeliek frusztrációja egyre nő a háború elhúzódása miatt

Bár az izraeli közvélemény támogatja a háborút, az emberek nagyon frusztráltak.

Ott vannak a fogva tartott emberek családjai, akik azt akarják, hogy hozzák vissza őket, és ott van az a több tízezer ember, akik most itt vannak Tel-Avivban, a szállodákban, az északi és a déli határ menti városokból, akiket kitelepítettek.

Néhányan az északi határ menti városokból tüntettek tegnap és választ akartak kapni arra a kérdésre, hogy mikor térhetnek vissza.

Az izraeli kormány és a hadsereg azt mondja, hogy ez a háború nagyon sokáig fog tartani, a közvélemény pedig, még ha támogatja is a háborút, hihetetlenül frusztrált.

22:50
december 27, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael bejelentette a libanoni határon a magasabb szintű készültséget

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) vezérkari főnöke, Herzi Halevi szerdán azt mondta, hogy a hadsereg magas fokú készenléti állapotban van a libanoni határon, és készen áll a csapásra - jelentette az IDF sajtószolgálata.

Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter hétfőn nem zárta ki olyan megállapodások megkötését, amelyek biztosítanák az ország északi részének lakóinak visszatérését otthonaikba.

23:37
december 27, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael több terrorista alagutat is felrobbantott Gázában

Az Izraeli Védelmi Erők fissen megosztott felvételei szerint csapataik több Hamász-alagutat is megsemmisítettek Gáza városában.

"Az IDF megtalálta és megsemmisítette a Hamász terrorszervezethez tartozó három terroralagút aknát a Rantisi Kórház közelében és a közeli középiskolában" - olvasható egy frissítésben.

"A több tucat méter mély alagútaknákat a kórház alatt áthaladó földalatti hálózat köti össze, amely Gáza város szívébe vezet" - tette hozzá.

00:23
december 27, 2023
Vágólapra másolva!

Tartós tűzszünetet kért Macron

Emmanuel Macron és Benjamin Netanjahu korábban telefonbeszélgetést folytatott, amelynek során az izraeli miniszterelnököt arra kérte, hogy kössön "tartós tűzszünetet" a Hamászszal.

Macron emlékeztette az izraeli miniszterelnököt arra, hogy a tartós tűzszünet megteremtésén kell dolgozni "minden regionális és nemzetközi partner segítségével" - áll a francia vezető hivatala közleményében.

Franciaország a következő napokban Jordániával is együttműködik a gázai humanitárius műveletekben – tette hozzá.

07:59
december 28, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.