Elvesztették Marinkát az ukránok, egy kulcsfontosságú régió kerülhet az oroszok kezére

Események

war army TOPSHOTS Horizontal, Ukrajna, orosz-ukrán háború
A Ukrainian serviceman holds a MANPADS (Man-Portable Air-Defence Systems) "Stinger" anti-aircraft weapon as they scan for possible air targets, onboard a Maritime Guard of the State Border Service of Ukraine boat as it patrols in the northwestern part of the Black Sea on December 18, 2023, amid the Russian invasion of Ukraine. This boat is part of Kyiv's strategy aimed at keeping the Russian military fleet away from the Ukrainian coast, with the key mission of securing the corridor set up since August between Ukrainian ports in the Odessa region and the Bosphorus Strait, after Moscow slammed the door on an international grain agreement. (Photo by Anatolii Stepanov / AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 672. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül30 bejegyzés
07:08
december 27, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt kedden

Előző napi közvetítésünket itt találja.

07:09
december 27, 2023
Vágólapra másolva!

Több mint 9000 menekült érkezett kedden

Magyarország területére 2023. december 26-án 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 4214 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4798 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 52 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes.

Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

07:15
december 27, 2023
Vágólapra másolva!

Herszon megyét támadták az oroszok

Az egyik támadás Mykilske falut célozta, mondta Olekszandr Prokudin, Herszon megye kormányzója. Az egyik épület romjai alatt a mentők egy 71 éves férfi holttestét találták meg.

08:56
december 27, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán légierő: Kilőttek 2 rakétát Dnyipro megyében

Az ukrán légierő december 26-án lelőtt két orosz Kh-59 irányított légi rakétát Dnyipro megyében - jelentette a Keleti Légi Parancsnokság.

09:27
december 27, 2023
Vágólapra másolva!

Pályaudvart ért találat Herszonban

Legalább egy ember meghalt, négyen pedig megsebesültek - közölték ukrán tisztviselők.

09:52
december 27, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz hajók hagyták el a Krím-félszigeten lévő Feodosziját

Két orosz hajó elhagyta Feodosziját néhány órával azután, hogy az ukrán erők lecsaptak az oroszok Krím kikötőjére.

10:32
december 27, 2023
Vágólapra másolva!

Károk Herszon infrastruktúrájában

A Kijev által ellenőrzött Herszon városában megsérült az infrastruktúra és egyes vállalkozások – jelentette be Alekszandr Prokudin, az ukrán Herszoni Regionális Katonai Igazgatóság (OVA) vezetője a Telegram-csatornán.

Pontosította, hogy az objektumok éjszakai robbanások következtében sérültek meg.

11:04
december 27, 2023
Vágólapra másolva!

Marinka elfoglalása

Oroszország állítólag elfoglalta a Donyeck régiójában lévő Marinka települést, azonban ez számukra nem jelent taktikai nyereséget, és nem jár semmilyen jelentős előrenyomulási lehetőséggel - mondta a Háborútudományi Intézet (ISW).

Korábban Oroszország azt állította, hogy december 25-én teljesen elfoglalta a várost, de Valerij Zaluzsnyij ukrán főparancsnok másnap közölte, hogy az ukrán csapatok Marinka északi részén maradtak.

11:34
december 27, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország drónokkal támadta Odesszát

Az orosz katonák kamikaze drónokkal vették célba Odesszát, egy embert megöltek és legalább hárman megsebesültek, köztük egy 17 éves tinédzser – írta az ukrán déli védelmi erők.

12:10
december 27, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna 32 orosz drónt semmisített meg

Az ukrán légierő szerint Ukrajna egyik napról a másikra 32 orosz drónt lőtt le.
A légierő azt is elmondta, azok a drónok, melyeket nem tudtak elfogni, frontvonalbeli területeken csaptak le, elsősorban Herszon megyében.

12:45
december 27, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna kivonul egy donyecki településről

Ukrajna kivonul Kurakhove-ból is, ahová az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) egységei visszavonultak Marinka elvesztése után – jelentette be a Donyecki Népköztársaság vezetőjének tanácsadója, Jan Gagin.

13:15
december 27, 2023
Vágólapra másolva!

Ezért fontos Oroszországnak Marinka

Októberben Jurij Knutov nyugalmazott ezredes a Lenta.ru-val folytatott beszélgetésében Marinkát és Avdijivkát a különleges művelet legfontosabb területei közé sorolta.

„A legfontosabb irányok most a Marinka és Avdijivka, azaz Bahmut déli szárnya. Ezeken a helyeken nem az a cél, hogy csapataink előrenyomuljanak, a fő feladat Marinka felszabadítása azért, hogy megvédjük Donyecket a tüzérségi csapásoktól" – mondta.

13:46
december 27, 2023
Vágólapra másolva!

Putyin gratulált Marinka elfoglalásáért

Az orosz elnök Vlagyimir Putyin elmondta, hogy Marinka település átvétele sikeres volt. Putyin gratulált a védelmi osztály vezetőjének és a katonáknak.

Az orosz honvédelmi tárca vezetője Szergej Sojgu kifejtette, Marinka felszabadítása csökkenti az ukrán fegyveres erők védekezési képességét, és további fellépésekre ad lehetőséget az orosz hadseregnek.

Kulcsfontosságú, hogy a tüzérség [AFU] munkáját meglehetősen késleltettük Donyeck közelében (...), és ez lehetővé teszi, hogy hatékonyabban védjük meg Donyecket a támadásoktól - mondta.

14:13
december 27, 2023
Vágólapra másolva!

Kétségbeesett az ukrán főparancsnok

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) főparancsnoka, Valerij Zaluzsnij kétségbeesetten fordult katonai segítségért Ukrajnához - írja a Newsweek.

"Egy magas rangú ukrán tisztviselő kétségbeesett kérést intézett Ukrajnához, mivel Oroszország egyre nagyobb lendületet vesz a konfliktusban" - olvasható az anyagban.

Zaluzsnij azt mondta, hogy Kijevnek katonai személyzetre, fegyverekre és lőszerre van szüksége.

14:48
december 27, 2023
Vágólapra másolva!

Vasúti terrortámadás Oroszországban

Szamara régiójában az FSZB tisztjei megakadályoztak egy terrortámadást a Kujbisev-i vasúton – írja a RIA Novosztyi.

A minisztérium közölte, hogy a gyanúsítottat letartóztatták. Kiderült, hogy szamarai lakos, aki az Oroszországban betiltott „Oroszország szabadsága" terrorista légió támogatója.

15:22
december 27, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország SZu-57-es vadászgépeket kapott

Az Egyesült Repülőgépgyártó Vállalat (UAC) átadta az orosz védelmi minisztériumnak az ötödik generációs Szu-57-es vadászgépek utolsó tételét – jelentette be a miniszterelnök-helyettes és az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium vezetője Denis Manturov – írja a TASS .

„A repülőgépgyártók legyártották és átadták fegyveres erőinknek az összes, idén átadásra tervezett ötödik generációs Szu-57-es repülőgépeket – mondta Manturov.

Szergej Csemezov, a Rostec vezérigazgatója szerint a végső összeszerelő műhely már dolgozik azokon a repülőgépeken, amelyeket 2024-ben adnak át az orosz légierőhöz. Kiemelte, hogy a csapatokhoz szállított ötödik generációs vadászgépek száma évente csaknem megduplázódik.

15:58
december 27, 2023
Vágólapra másolva!

Nehéz helyzet keleten

Alekszandr Szirszkij, az Ukrán Fegyveres Erők szárazföldi erőinek (AFU) parancsnoka szerint jelenleg nehéz a helyzet a keleti csapatok számára.
Pontosította, hogy az ukrán fegyveres erőknek Krasznolimanszk, Kupjanszk, Szeverszk és Bahmut irányában vannak nehézségei – írja a Lenta.

16:37
december 27, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna egész területén légiriadót hirdettek

Megszólaltak a szirénák Ukrajna egész területén – derült ki a Köztársasági Digitális Transzformációs Minisztérium online térképének adataiból.

Helyi idő szerint 12 óra 54 perckor légiriadót hirdettek Kijevben, ezt követően a riasztórendszerek működésbe léptek az egész országban.

17:01
december 27, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz csapatok elfogtak egy JDAM irányított bombát

Az elmúlt 24 órában orosz katonák elfogtak egy JDAM légibombát a különleges katonai művelet (SVO) övezetében – jelentette be az orosz védelmi minisztérium hivatalos képviselője, Igor Konasenkov altábornagy.

Ezenkívül az orosz légvédelmi rendszerek elfogtak egy HARM radarellenes rakétát és hét amerikai HIMARS MLRS lövedéket.

A nap folyamán 17 ukrán drón is megsemmisült, melyeket Donyeck és Luhanszk, valamint Herszon és Zaporizzsja régiók felett fogtak el – pontosította a katonai osztály.

17:31
december 27, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán üzemanyagraktár került tűz alá

Az orosz katonaság megtámadta az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) üzemanyagraktárát és parancsnoki állásait – számolt be az orosz védelmi minisztérium.

Pontosították, hogy a csapásokat drónokkal és tüzérségi csapatokkal hajtották végre. Sikerült eltalálni az Ukrán Fegyveres Erők 67. gépesített dandárának, valamint az Ukrán Nemzeti Gárda 1. hadműveleti dandárának parancsnoki és megfigyelő állásait.

17:58
december 27, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz légvédelem lelőtt egy Mi-8-as helikoptert

Az orosz légvédelmi rendszerek lelőtték az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) Mi-8-as helikopterét – jelentette be az orosz védelmi minisztérium hivatalos képviselője, Igor Konasenkov altábornagy.

Pontosította, hogy a helikopter a Donyecki Népköztársaságban (DPR) Vodyane falu közelében semmisült meg.

18:29
december 27, 2023
Vágólapra másolva!

A következő célpont Avdijivka

Az orosz hadsereg mindent megtesz, hogy gyorsan elfoglalja Avdijivkát – jelentette ki Denis Pusilin, a Donyecki Népköztársaság (DPR) vezetője.

Pusilin a város felszabadítását kulcsfontosságúnak tartja annak érdekében, hogy átvegyék az irányítást Donyeck régiójában.

19:20
december 27, 2023
Vágólapra másolva!

Feszült helyzet Herszonban

Herszon régióban továbbra is feszült a helyzet, de az Orosz Fegyveres Erők (AF) urai a helyzetnek - nyilatkozta Vlagyimir Saldo regionális kormányzó.

Korábban a régió vezetője arról számolt be, hogy az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) HIMARS rakétákkal lőttek egy iskolát.

Vladimir Saldo azt is kijelentette, hogy az ukrán fegyveres erők civilek ellen vetnek be drónokat. Hangsúlyozta, hogy az ilyen támadásokat azért hajtják végre, hogy „azt az illúziót keltsék, hogy némi sikert értek el".

20:07
december 27, 2023
Vágólapra másolva!

Két ember meghalt az odesszai dróntámadásban

Két ember meghalt az Odesszát ért dróntámadásban – mondta el az odeszai terület kormányzója, Oleh Kiper.

A Reuters jelentése szerint egy 35 éves férfi meghalt amikor az egyik megsemmisített drón törmeléke lezuhant. Egy másik férfi pedig később a kórházban halt bele sérüléseibe. A sebesültek között volt egy 17 éves tinédzser is, aki továbbra is kórházban van – tette hozzá Kiper.

20:59
december 27, 2023
Vágólapra másolva!

Herszon áram nélkül maradt

Az orosz erők keddi ágyúzása súlyosan megrongálta Herszon város infrastruktúráját - állítja a város kormányzója. A Kijev Independent és a BBC orosz szolgálata által is idézett Telegram-posztban Oleksandr Prokudin, a Herszon terület kormányzója azt írta, hogy az előfizetők "70%-a" áram nélkül maradt.

Az energiamérnökök már dolgoznak. Most állapítják meg a kár mértékét, majd azonnal megkezdik a sürgősségi helyreállítási munkálatokat. Nehéz megmondani, hogy mikor fejezik be

– írta.

21:37
december 27, 2023
Vágólapra másolva!

Jóváhagyták az első női katonáknak szánt páncélt

Az ukrán hadseregben szolgáló nők először kapnak speciálisan kialakított testpáncélt, miután az ukrán védelmi minisztérium december 27-én bejelentette, hogy a női katonák számára készült golyóálló mellény mintáját hitelesítették azt.

22:46
december 27, 2023
Vágólapra másolva!

Donyecket és Gorlovkát lövik az ukránok

Ukrán katonák szerda este Donyeck és Gorlovka számos területét lőtték, és tíz 155 mm-es NATO-lövedéket is kilőttek – jelentette a DPR képviselete.

23:34
december 27, 2023
Vágólapra másolva!

Több régióban légiriadó van

Légiriadót rendeltek el Ukrajna Dnyipropetrovszk és Nyikolajevi régiójában, valamint a Herszon régió Kijev által ellenőrzött részében – derül ki az ukrán digitális átalakítási minisztérium online térképének adataiból.

00:20
december 27, 2023
Vágólapra másolva!

Robbanások voltak Zaporozsje városban

Robbanások hallatszottak a Kijev által ellenőrzött Zaporozsje városában egy légiriasztás közepette – írja a Strana.ua.
"
„Zaporozsjei robbanások hangjairól számolnak be" – áll a lap Telegram csatornáján megjelent üzenetben.

07:26
december 28, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.