Döbbenetesen drágává válhat a 2 nm-es node

Brutális waferköltséggel számolnak az elemzők, mivel a gyárak felépítése sem lesz olcsó.

A Taiwan Economic Daily riportja szerint egészen komoly, 50%-os drágulásra lehet számítani a 2 nm-es node-ok kapcsán, ugyanis az egy waferre levetített költség elérheti a harmincezer dollárt. A manapság még erősen limitáltan terjedő 3 nm-es eljárásokon húszezer dollárral kell számolni, ami önmagában nagyon sok, de a következő szinthez viszonyítva egyáltalán nem tűnik annak.

A növekvő költségek nagy része abból ered, hogy a technológia alkalmazásához szükséges költségek drágulnak. Egy havi ötvenezer wafert megmunkáló üzem 2 nm-es node-ra tervezve 28 milliárd dollár alatt már nem jön ki, nagyrészt a telepítendő berendezések ára miatt.

Az International Business Strategies fenti ábrája szerint az is látszik, hogy az új gyártástechnológiák kapcsán az árak növekedése gyorsul, vagyis a 2 nm-en túli lépcső még nagyobb többletköltséget jelent, ami egy pontot túl felveti annak a kérdését is, hogy megéri-e egyáltalán újabb node-ra áttérni. Valószínűleg a klasszikus módszerrel egyre kevésbé célszerű a legfrissebb technológiákra ugrani, így a chiptervező cégek egyre inkább a chiplet felé fordulnak majd, hogy az adott dizájn nem kritikus részeit olcsóbb eljáráson tudják gyártatni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés