Régi várak előnyben – Thury Gábor jegyzete

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2023.12.27. 23:37

Ha az NB II őszi szezonja után tippelni kellene a 2024. nyári feljutókról, a Nyíregyházára és az ETO FC Győrre adnám a voksomat. Noha a győri labdarúgók a pálya használhatatlansága miatt csupán 17 mérkőzést játszottak, még így is öt ponttal vezetnek a harmadik Szeged előtt.

Szembeszökő a nyáron kieső két fővárosi klub, a negyedik Vasas, de különösen a 11. Bp. Honvéd gyengébb szereplése – utóbbi szó szerint vergődik. Talán ha a piros-kékeknek segít a csillagok állása, odaérhetnek az ezüst­érmes pozícióba. Ha az NB I-es újoncok őszi szezonjából indulunk ki, megéri feljutni, az MTK a hatodik, a Diósgyőr a hetedik helyen várja a folytatást az élvonalban, mindkettő stabil középcsapattá érett. Ami viszont a kiesést illeti, a 18 együttesből négy repül, ez azt jelenti, hogy a jelenleg utolsó hat helyezett veszélyeztetett, a kiesés réme fenyegeti a szebb napokat látott, 13. Haladást is... S bizony Ajkán sem örülnek, hogy az elmúlt idényben harmadik csapat jelenleg az utolsó előtti.

Ha a Nyíregyháza és a Győr jutna fel, két tradicionális klub térne vissza a legjobbak közé, mondhatni, két vidéki bázis. Ki ne emlékezne Győrben a Verebes-korszakra, a két bajnoki címre vagy a Nyírségben a Temesvári Miklós edző idejében verbuválódó együttesre, amely 1980-ban a klub történetében először feljutott az élvonalba, s rá egy évre rögtön hetedik lett?

A hazai meccseit Balmazújvárosban játszó Nyíregyháza kiváló szereplése azért is meglepetés, mert 2023 nyarán csak az osztályozón véglegesítette másodosztályú tagságát – akárcsak a várakozáson felül szereplő, ötödik helyezett Kozármisleny. Ne hallgassuk el a két szakvezető nevét, a listavezetőnél a négyszeres válogatott Tímár Krisztián tevékenykedik, a baranyaiaknál Aczél Zoltán.

Önmagában nem kellene foglalkozni a Csákvár hetedik helyével, ám a klubnál remekül menedzselik a fiatalokat: a Csákvár mondhatja magáénak a legtöbb fiatalpercet. Ennek a legfontosabb üzenete, hogy a másodosztály mégiscsak az utánpótlás kohója (kellene, hogy legyen...). Hol másutt erősödhetnének bele a felnőttmezőnybe? Ebben a tekintetben érdemes ismét a Honvédot citálni: noha Kispesten a keretet az utánpótlásból töltötték fel, szakmailag a szög mellé ütöttek, mert a helyezés méltatlan a klubhoz.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik