Új orosz fegyverek a fronton, összeomlóban az ukrán költségvetés

conflict Horizontal Ukrajna
Ukrán hackocsizók gyakorlatoznak a bahmuti front közelében
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 673. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül24 bejegyzés
07:15
december 28, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt szerdán

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

07:18
december 28, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. december 27-én az ukrán-magyar határszakaszon 6251 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 6297 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 59 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

07:26
december 28, 2023
Vágólapra másolva!

Felpörgött az ukrán védelmi ipar

Ukrán hadiipari cégek vezetőivel találkozott Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök napi videójában lelkesen számolt be arról, hogy az ukrán védelmi ipar közel 300 ezer embernek ad munkát, egyben olyan produktívvá válik, amennyire szükség van egy modern, technológia által vezérelt hadviseléshez.

"Számos magánkezdeményezés működik már: védelmi iparunkban ötből négy vállalat magánvállalkozás. Számos, évtizedek óta inaktív állami vállalat mára elindította a gyártást, beleértve az új típusú fegyvereket" - mondta Zelenszkij.

08:43
december 28, 2023
Vágólapra másolva!

Tárgyalóasztalhoz kényszerülhet Ukrajna

Sean Bell, a Sky News katonai elemzője szerint az Ukrajnának nyújtott nyugati támogatás stagnálásával a nyomás fokozódni kezd az ellenségeskedések megszüntetésére irányuló tárgyalásokra, még akkor is, ha Zelenszkij elnök számára hihetetlenül nehéz lesz bármilyen kompromisszumot fontolóra venni.

09:34
december 28, 2023
Vágólapra másolva!

Kiapadt a kongresszusi jóváhagyás nélkül adható amerikai forrás

A Fehér Ház jóváhagyta az Egyesült Államok katonai segélyének újabb részletét Ukrajnának mintegy 250 millió dollár értékben. A legújabb csomag légvédelmi eszközöket, tüzérségi és kézi lőfegyvereket, valamint páncéltörő fegyvereket tartalmaz – közölték amerikai tisztviselők. Ez az utolsó finanszírozás, amely a Kongresszus új jóváhagyása nélkül elérhető.

Ukrajna arra figyelmeztetett, hogy a háborús erőfeszítések és államháztartása veszélybe kerül, ha nem érkezik további nyugati segítség.

10:08
december 28, 2023
Vágólapra másolva!

Összeomlóban az ukrán költségvetés

Ukrajnának 43 milliárd dolláros költségvetési hiánnyal kell szembenéznie, és tisztviselők azt mondják, hogy el kell halasztani a kormányzati alkalmazottak fizetését és nyugdíját, ha nem érkezik hamarosan további segély a Nyugattól.
"A partnerek támogatása rendkívül kritikus" - mondta a Financial Timesnak adott interjújában szerdán Julija Szviridenko, Ukrajna miniszterelnök-helyettese, aki egyben az ország gazdasági minisztere is. – Sürgősen szükségünk van rá.

10:40
december 28, 2023
Vágólapra másolva!

A 2024-es háborúnak másnak kell lennie

A 2024-es háborúnak másnak kell lennie, mint 2023-ban – mondta az ukrán fegyveres erők vezetője. Valerij Zaluzsnyij úgy fogalmazott: „Sajnos az ellenség nincs messze mögöttünk. Az elmúlt napokban erőteljes konfrontációban volt részünk a modern technológiák alkalmazásával. De nem kíméljük az erőfeszítéseket. A fő hibám az volt, hogy azt hittem, hogy az ellenségnek okozott veszteségek mennyisége bárkit megállít. De nem az Orosz Föderációt."

11:13
december 28, 2023
Vágólapra másolva!

Lassan két hónapja tart a lengyel kamionosok blokádja

Donald Tusk miniszterelnök szerint Lengyelország egyre közelebb kerül ahhoz, hogy felszámolja a kamionsofőrök blokádját több ukrajnai határátkelőnél. A lengyel sofőrök november 6-a óta több átkelőt is elzártak, és azt követelik, hogy az EU állítsa vissza azt a rendszert, amely szerint az ukrán cégek csak előre - pénzért - kiváltott engedéllyel fuvarozhassanak Európában.

11:47
december 28, 2023
Vágólapra másolva!

Nem indulhat az orosz elnökválasztáson Jekatyerina Duncova

Az orosz központi választási bizottság formai, köztük helyesírási hibákra hivatkozva megtagadta Jekatyerina Duncova volt regionális törvényhozó elnökjelölti nyilvántartásba vételét, így nem indulhat az orosz elnökválasztáson. Miután elveszítette a bizottsági határozat elleni fellebbezést, Duncova kijelentette, hogy elkezd dolgozni egy saját politikai párt létrehozásán.

12:33
december 28, 2023
Vágólapra másolva!

Új orosz fegyverek kerülnek a frontra

Oroszország azt állítja, hogy legújabb tarackjait hamarosan bevetik az ukrán erők ellen. A Rosztec állami védelmi konszern vezetője, Szergej Csemezov a RIA hírügynökségnek azt mondta, hogy a Coalition-SV névre keresztelt új önjáró tüzérségi egységek tesztelése befejeződött, a tömeggyártás megkezdődött, a kísérleti tétel pedig elkészült. Ezt az év végéig le is szállítják.

13:24
december 28, 2023
Vágólapra másolva!

Drónt fedeztek fel Donyeck régiójában

Oroszország a Donyecki Népköztársaságban (DPR) végzett felderítés során egy repülőgép típusú pilóta nélküli légi járművet (UAV) fedezett fel a légtérben – számolt be az orosz sajtószolgálat a Lenta.ru-nak.

Az orosz egységek megsemmisítették a drónt.

14:30
december 28, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna Belgorodot ágyúzta

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) Belgorod régióját ágyúzták - jelentette be a régió kormányzója, Vjacseszlav Gladkov a Telegram-csatornáján.

Az ellenséges lövedékek miatt megsérültek a gáz- és áramellátó vezetékek – tette hozzá Gladkov. Az operatív és sürgősségi szolgálatok munkatársai hamarosan megkezdik a következmények felszámolását.

15:15
december 28, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország Donyecket és Herszont támadta

Donyeck és Herszon régiójában történt orosz támadásokban egy ember meghalt, nyolcan pedig megsebesültek – jelentették a regionális hatóságok december 28-án.

16:01
december 28, 2023
Vágólapra másolva!

Drónok a Krím felett

Az orosz légvédelem lelőtt két ukrán drónt a Krím-félsziget felett december 28-án a hajnali órákban – közölte az orosz védelmi minisztérium a Telegramon.

16:41
december 28, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz taposóaknák 277 embert, köztük 14 gyermeket öltek meg

Az ukrán állami katasztrófavédelmi szolgálat megerősítette, hogy Oroszország 2022. februári teljes körű inváziójának kezdete óta 277 embert, köztük 14 gyermeket öltek meg orosz taposóaknák és más robbanószerkezetek - jelentette az Ukrinform december 27-én.

17:57
december 28, 2023
Vágólapra másolva!

Négy civil megsebesült az orosz támadásokban

Az orosz csapatok december 28-án csapást mértek a Herszon megyei Zolota Balka és a Harkov megyei Hluskivka településekre. A támadások során négy civil megsebesült – jelentették a regionális hatóságok.

18:44
december 28, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna megsemmisített nyolc Shahed drónt

Ukrajna légvédelmi rendszere a nyolc Oroszországból indított Shahed drónból hetet lelőtt - közölte csütörtökön az ország légiereje.

A drónokat három középső és déli régióban lőtték le - közölte a légierő a Telegram csatornán. Nem tudni, hogy a maradék egy drón elérte-e a célját.

19:37
december 28, 2023
Vágólapra másolva!

Robbanás törént egy ukrán régióban

Robbanás történt az ukrán Mirgorod városában található Poltava régióban – számolt be a Zerkalo Nedeli a Telegram csatornáján.

A hatóságok egyelőre nem kommentálták a robbanásról szóló híreket. A kiadvány viszont megjegyezte, hogy a légvédelmi rendszereket aktiválták.

20:14
december 28, 2023
Vágólapra másolva!

Támadás Brjanszkban

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) megtámadták a Sztrela rádiógyárat Brjanszk régiójában – írta a Mash a Telegramon .

A kiadvány szerint az ágyúzás következtében egy 45 éves nő megsérült és kórházba került.

Ráadásul az egyik lövedék egy, a rádiógyár melletti lakóépületet is eltalálta, és tűz keletkezett. A regionális hatóságok és a hivatalos osztályok egyelőre nem kommentálták az esetet.

21:26
december 28, 2023
Vágólapra másolva!

Drónokkal támadtak Nikopolt, egy ember meghalt

Kilenc drónnal támadták Nikopolt és környékét az oroszok, valamint bombzázták is a területet. A régió vezetője elmondta, hogy a támadások főleg Nikopol városát érték, ahol egy fiatal meghalt, egy 70 éves nő pedig megsérült. A bombázásban 17 ház megsérült.

22:04
december 28, 2023
Vágólapra másolva!

Zaporizzsja bombázásában két ember meghalt

Az orosz katonák Zaporizzsja megyét bombázták, emiatt egy egyik faluban, Bilenkében két ember meghalt, öten pedig megsérültek.

23:11
december 28, 2023
Vágólapra másolva!

Halálos áldozata is volt a harkovi támadásnak

Egy ember meghalt, egy másik pedig megsérült az orosz támadás után a harkovi területen - közölték a hatóságok. Az oroszok reggel csapást mértek Vovcsanszkra, amelyben egy 66 éves nő meghalt, egy másik 63 éves nő pedig megsérült, őt a helyszínen ellátták - tájékoztatott Oleh Szinyehubov, a régió kormányzója. A támadás során - amelyet valószínűleg több rakétával hajtottak végre - egy autó kigyulladt.

00:13
december 28, 2023
Vágólapra másolva!

Változik sorozási korhatár Oroszországban

2024. január 1-jétől lép hatályba a sorozási kor felső határának megemeléséről szóló törvény Oroszországban. Mostantól 18 és 30 év között kötelező lesz szolgálatra menni. Korábban 18 és 27 év között volt a kötelező katonai szolgálat korhatára - mondta Alekszandr Pereruk jogász a Lenta.ru-nak.

A behívási korhatár emelése egylépcsős emelés lesz.

Azok a polgárok, akik 2024. január 1-jéig nem töltötték be a 27. életévüket, 30 éves korukig lesznek sorkötelesek, vagyis az utolsó év, amikor valaki besorozható, 29 éves korától kezdődik

- magyarázta az újítások lényegét Alexander Peredruk.

07:22
december 29, 2023
Vágólapra másolva!

Ez az élő közvetítés véget ért

Az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeit itt követheti.