Robbanások Gázában, izraeli razzia Ciszjordániában

Események

conflict TOPSHOTS Horizontal Izrael
Beásák magukat az izraeli tankok a gázai határnál
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az izraeli háború 83. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül27 bejegyzés
07:41
december 28, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt szerdán

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

07:47
december 28, 2023
Vágólapra másolva!

Lassan lejár a diplomácia ideje

Benny Gantz izraeli belügyminiszter szerint meg kell változtatni a helyzetet Izrael északi határán, és a diplomácia ideje lejár.

"Ha a világ és a libanoni kormány nem lép fel annak érdekében, hogy megakadályozza az Izrael északi lakosaira való lövöldözést, és nem távolítja el a Hezbollahot a határtól, az izraeli hadsereg megteszi azt" – mondta egy sajtótájékoztatón.

A libanoni székhelyű Hezbollah régóta a Hamászhoz és az Iszlám Dzsihádhoz csatlakozik, és a legutóbbi, október 7-i konfliktus óta gyakran összecsapott az IDF-erőkkel az izraeli-libanoni határon.

07:54
december 28, 2023
Vágólapra másolva!

Nyilvános vita Irán és a Hamász között

Az Iráni Forradalmi Gárda szóvivője nyilvános vitába keveredett a Hamásszal a közösségi médiában az október 7-i Izrael elleni támadás okai miatt.

Irán támogatja a Hamászt, és történelmileg fegyverekkel és kiképzéssel látta el harcosait, bár nincs közvetlen bizonyíték arra, hogy segített volna megtervezni az Izraelbe való behatolást, amely kiváltotta a legutóbbi háborút.

A félkatonai szervezet szóvivője, Ramazan Sharif azt mondta, hogy az október 7-i támadást megtorlásul indították el Kassem Szulejmáni tábornok halála miatt, akit egy amerikai dróncsapás ölt meg 2020-ban Irakban. Azt mondta, hogy a Hamász „al-Aksza vihar" kódnevű hadművelete „a bosszú egyik cselekménye" Szulejmáni meggyilkolása miatt.

A Hamász azonban azonnal visszautasította az állítást és kijelentette, hogy a műveletet a jeruzsálemi al-Aksza mecsetet ért fenyegetésekre, valamint a „cionista megszállásra és annak népünk és szent helyeink elleni folyamatos agressziójára" válaszul indították.

08:54
december 28, 2023
Vágólapra másolva!

Pszichiáter kezeli a túszokat

Egy vezető izraeli pszichiáter szerint a Hamász által novemberben elengedett túszok közül sokan még mindig intenzív kezelést igényelnek a fogságban töltött hetek során elszenvedett traumák miatt.
Renana Eitan, a tel-avivi egészségügyi központ pszichiátriai osztályának vezetője azt mondta, hogy a túszok a legrosszabb bántalmazáson és traumán mentek keresztül, aminek tanúja volt pályafutása során.

Elmondása szerint a központjában kezelt 14 túsz között voltak gyerekek, akiket fogva tartóik kábítószereztek – köztük ketaminnal is –, és elvonási tünetektől szenvedtek, mások szexuális zaklatásnak voltak kitéve vagy tanúi voltak annak. Volt, akit egy apró ketrecben, egy másik túszt napokig teljes sötétségben tartottak.

09:34
december 28, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb három katona halálát jelentették be

Az izraeli hadsereg újabb három katona halálát jelentette be a Gázai övezetben, így a területen október 7-e óta meghaltak száma 167-re nőtt. Egy 32, egy 24 és egy 22 éves katona haláláról érkezett jelentés.

10:08
december 28, 2023
Vágólapra másolva!

Izraeli razzia Ciszjordániában

Egy palesztin meghalt, és legalább 15-en megsebesültek az izraeli hadsereg által Ciszjordánia városaiban található pénzváltó üzletek elleni razziák során – írja az Al Jazeera. Összesen tíz razziát hajtottak végre olyan városokban, mint Ramallah, al-Bireh, Hebron, Halhul, Nablus, Jenin, Tulkarem és Jericho.
Izrael szerint a pénzváltók a palesztin ellenállási mozgalmat finanszírozzák.

10:40
december 28, 2023
Vágólapra másolva!

Lezuhant egy drón a Golán-fennsíkon

Lezuhant egy drón az Izrael által annektált Golán-fennsíkon egy falu közelében – közölte az izraeli hadsereg, miután a Hamász fegyvereseivel kapcsolatban álló Irán-barát fegyveres csoport, az Iraki Iszlám Ellenállás vállalta a felelősséget a térségben elkövetett támadásért.
Egy valószínűleg robbanóanyagot szállító, Szíriából indított drónt szerda késő este lőttek le Eliad településtől délre, sérülést, anyagi kárt nem okozott.

11:13
december 28, 2023
Vágólapra másolva!

30 napra börtönbe került egy izraeli fiatal

A 18 éves izraeli Tal Mitnicket 30 napos börtönbüntetésre ítélték, miután egy csoport tüntetővel a hadsereg toborzóközpontjába ment, hogy bejelentse: nem hajlandó bevonulni.
"Nem vagyok hajlandó elhinni, hogy a több erőszak biztonságot jelent, nem vagyok hajlandó részt venni egy bosszúháborúban. Olyan otthonban nőttem fel, ahol az élet szent, ahol megbecsülik a vitát, és ahol a diskurzus és a megértés mindig előbbre való, mint az erőszakos intézkedések meghozatala" - mondta a lelkiismereti okokból a katonai szolgálatot megtagadó fiatal.

11:46
december 28, 2023
Vágólapra másolva!

80 palesztin holttest

Izrael visszaszolgáltatta a harcok során megölt 80 palesztin holttestét - közölte szerdán a palesztin egészségügyi minisztérium.

Izrael azután adta vissza a holttesteket, miután megerősítette, hogy azok nem a Hamász által fogságba ejtett izraeli túszok voltak.

12:34
december 28, 2023
Vágólapra másolva!

Robbanások Gázában

Az Al Jazeera gázai tudósítója arról számolt be, hogy "hatalmas robbanások hallatszottak Gáza város északi részén". A jelentések szerint legalább egy palesztin meghalt és több másik megsebesült.

13:23
december 28, 2023
Vágólapra másolva!

Támadások Daraj és Tuffah térségében

Az izraeli hadsereg közleményében azt állítja, hogy az elmúlt két napban az IDF csapatai földi és légicsapásokat hajtottak végre Daraj és Tuffah térségében, és több terroristával is végeztek.

Az állításokat nem ellenőrizték függetlenül.

14:31
december 28, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael lakónegyedekre mért csapást

Legalább 50 ember meghalt, több tucatnyian megsebesültek a Gázai övezet lakónegyedeire mért izraeli csapások következtében – jelentette Aszraf al-Kudra, a palesztin enklávé egészségügyi minisztériumának szóvivője.

"50 halottja és több tucat sebesültje van az izraeli erők ma reggeli bombázásának. Izrael polgári lakásokat támadott Beit Lahiya, Khan Younis és al-Maghazi városában"- mondta al-Qudra a Telegram-csatornáján közzétett közleményében. Az áldozatok száma emelkedhet - tette hozzá.

15:14
december 28, 2023
Vágólapra másolva!

Moszkva a legtöbb oroszt ki tudta menteni a Hamász fogságából

Oroszországnak sikerült kimentenie a legtöbb orosz állampolgárt a Hamász radikális palesztin mozgalom fogságából - mondta Jurij Gorlach, az orosz külügyminisztérium helyzet- és válságközpont részlegének igazgatója egy tájékoztatón.

"A helyzet a régióban nem könnyű. (...) A túszok biztonságos kihozatala olyan feladat, amelyet rendkívül óvatosan, kiegyensúlyozottan kell megoldanunk. És szorosan együttműködünk mind Izrael, mind Katar hatóságaival" - mondta Gorlach.

Korábban Alekszandr Ben Zvi moszkvai izraeli nagykövet arról számolt be, hogy három orosz állampolgárt továbbra is fogva tart a Hamász radikális palesztin mozgalom. Mint Ben Zvi megjegyezte, összesen mintegy 130 túsz van még fogságban.

16:02
december 28, 2023
Vágólapra másolva!

Az ENSZ szerint 300 palesztin halt meg Ciszjordániában

Volker Türk, az ENSZ emberi jogi főbiztosa felszólította Izraelt, hogy vizsgálja ki az izraeli biztonsági erők és telepesek által a ciszjordániai palesztinok ellen elkövetett erőszakos cselekményeket. A Türk vezette hivatal (OHCHR) által közzétett jelentés szerint október 7. és december 27. között 300 palesztint, köztük 80 gyermeket öltek meg a térségben.

A dokumentum utal az izraeli biztonsági szolgálatok által Ciszjordániában végrehajtott "napi szintű tömeges letartóztatásokra". Az ilyen akciókat "rendszeresen a fogvatartottak fizikai és pszichológiai bántalmazása és megalázása kísérte", beleértve a "férfiak és nők elleni szexuális erőszakot". Október 7. óta "mintegy 4785 palesztint" tartóztattak le.

16:52
december 28, 2023
Vágólapra másolva!

Szirénák szólaltak meg Izrael déli részén

Rakétaszirénák szólaltak meg csütörtökön Izrael déli, a gázai határhoz közeli településein.

A riasztórendszer szerint két kibucot, Ein HaShlosha-t és Nirim-t vették célba a Gázai övezetből érkező rakéták – írja a BBC News.

18:00
december 28, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael lelőtt egy Libanonból érkező drónt

Izrael csütörtökön lelőtt egy drónt, amely Libanon felől érkezett a területére – írja a Reuters. Izrael északi részén megszólaltak a légvédelmi szirénák. Áldozatokról nem érkezett jelentés.

18:39
december 28, 2023
Vágólapra másolva!

Támadás történt Khan Yunes-ban egy kórház közelében

A Palesztin Vörös Félhold Társaság szerint 10 ember meghalt a Khan Yunes városban található al-Amal kórház közelében végrehajtott támadásban.

Az X-en közzétett bejegyzésben azt írták, hogy kevesebb mint egy óra alatt három támadás érte a kórház környékét.

19:27
december 28, 2023
Vágólapra másolva!

Ausztrál állampolgárok haltak meg a keddi dél-libanoni bombázásban

Az NNA libanoni állami hírügynökség szerdán jelentette, hogy egy Bint Dzsbeilben, Dél-Libanonban található épület elleni izraeli légicsapásban kedden hárman meghaltak. A Hezbollah síita fegyveres csoport tagja mellett annak testvére, egy libanoni származású ausztrál férfi, valamint annak libanoni felesége. A férfi azért ment vissza Libanonba, hogy a feleségét elvigye onnan.

Az ausztrál külgazdasági és külügyminisztérium csütörtökön megerősítette, hogy két ausztrál állampolgár is életét vesztette a Dél-Libanont kedden ért izraeli légicsapásokban.

20:32
december 28, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael ultimátumot küldött Törökországnak

Izrael nem hajlandó visszaküldeni nagykövetét Ankarába. Eli Cohen külügyminiszter ultimátumot intézett a török ??hatóságokhoz az X közösségi oldalon.

„Amíg [Recep Tayyip] Erdogan elnök van hatalmon Törökországban, nagykövetünk nem tér vissza Ankarába" – mondta a miniszter.

21:37
december 28, 2023
Vágólapra másolva!

Határmenti várost ágyúzott a Hezbollah

A Hezbollah a libanoni határtól 2,5 kilométerre fekvő Qiryat Shemona városát ágyúzta.

Az Al-Dzsazíra tévéállomás szerint a síita harcosok 20 lövedéket lőttek ki a határ menti településre. A támadás utóhatásairól nem közöltek részleteket.

22:00
december 28, 2023
Vágólapra másolva!

Sokan meghaltak egy izraeli bombázásban

Izrael a dél-gázai Rafhát bombázta. A támadásban a helyi szóvivő szerint 20 ember meghalt, 55 pedig megsérült. Egy helyi újságíró szerint a robbanásokban egy épület teljesen megsemmisült, amiben kitelepített palesztinok laktak.

22:57
december 28, 2023
Vágólapra másolva!

Lelőtték a jeruzsálemi késes támadás gyanusítottját

Az izraeli rendőrség Jeruzsálemben egy késeléses támadásról számolt be, amelyet - állításuk szerint - egy "terrorista" követett el.

Egy terrorista késsel felfegyverkezve érkezett a Jeruzsálem déli részén lévő Mazmoriya átkelőhöz, és a helyszínen megkéselt két embert, akik közül az egyik súlyosan, a másik könnyebben megsérült. Mindkettejüket kórházba szállították

- közölte egy rendőrségi szóvivő, hozzátéve:

A helyszínen lévő biztonsági erők tüzet nyitottak a terroristára, akit semlegesítettek.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a támadó túlélte-e az akciót.

23:50
december 28, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael rossz lőszert használhatott a Maghazi csapásnál

A karácsony esti Maghazi tábor elleni csapás során rossz lőszert használhatott Izrael - számolt be Eylon Levy izraeli kormányszóvivő a Sky News hírtelevíziónak.

A szóvivő azt mondta, azt nem tudja, hogy milyen lőszert használtak, de

úgy tűnik, hogy az nem a célponthoz való volt

- fogalmazott.

Ez egy sajnálatos hiba volt - ennek nem lett volna szabad megtörténnie, úgy tűnik, hogy a lőszer kiválasztása helytelen volt

- tette hozzá.
Izraeli hírügynökségek arról számoltak be, hogy az IDF állítólag beismerte, hogy túl nagy hatásfokú lőszert használt a bevetés során. Az ENSZ szerint mintegy 86 ember halálát okozta a támadás.

00:37
december 28, 2023
Vágólapra másolva!

Fogvatartásáról beszélt egy szabadon engedett túsz

Megszólalt egy szabadon engedett túsz, aki három gyermekével 51 napot töltött az őket elrabló Hamász fegyveresek kezében. Chen Almog-Goldstein a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy végignézte, ahogy férjét és legidősebb lányát lelőtték az október 7-i támadás során.

Magamhoz kellett térnem - a fegyveresek nem szeretik, ha sírunk

- mondta.

01:02
december 29, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb tűzszünetről kezdhetnek tárgyalásokat

A Hamász küldöttsége holnap Kairóba utazik, hogy észrevételeket tegyen a gázai tűzszünetre vonatkozó egyiptomi tervvel kapcsolatban - közölte az AFP hírügynökséggel egy Hamász-tisztviselő. A tervet a múlt héten terjesztették be a Hamász és az Iszlám Dzsihád palesztin csoport tisztségviselői elé, de várhatóan Izrael nem fogadja el. A terv a jelentések szerint a harcok szakaszos szüneteltetését és a foglyok fokozatos szabadon bocsátását írja elő a teljes tűzszünet felé haladva. A tisztviselő szerint a Hamász "a tervezett cserék módozataira és a szabadon bocsátandó palesztin foglyok számára, valamint a teljes izraeli katonai kivonulás garanciáinak megszerzésére összpontosít".

01:10
december 29, 2023
Vágólapra másolva!

Megerősítették a jeruzsálemi támadó halálát

Megerősítették, hogy meghalt az a támadó, aki késeléses merényletet követett el Jeruzsálemben.A gyanúsítottat "palesztin férfiként" azonosította a rendőrség. A hivatalos közlemény szerint a támadó megközelített egy jeruzsálemi ellenőrzőpontot, és "miután megállt járművével az ellenőrző állomás közelében, kiszállt és megkéselte a szolgálatban lévő két biztonsági őrt, egy 20 éves nőt és egy 25 éves férfit, akik könnyebb sérüléseket szenvedtek. A támadót a hatóságok lelőtték.

08:30
december 29, 2023
Vágólapra másolva!

Ez az élő közvetítés véget ért

Az izraeli háború legfrissebb eseményeit itt követheti.