Mutatjuk, mi lehet a nyerő megoldás a rosszul választott karácsonyi ajándékok esetében

karácsony, ajándék, ötlet, csomag, karácsonyfa
Ajándékok a fa alatt
Vágólapra másolva!
Habár a várva-várt karácsony véget ért, a plázákban és a nagyobb áruházakban ismét beindult a roham: ez a pár nap ugyanis a rosszul kiválasztott ajándékok visszaváltásáról szól. Ahogy arról az Origo már írt, ma már a korábbiakhoz képest a vásárlók számára kedvezőbb jótállási szabályok vonatkoznak a becserélni szándékozott karácsonyi ajándékok többségére. A Világgazdaság a Tudatos Vásárlók Egyesületét hívta segítségül, hogy megtudja, mi ennek a pontos menete, mit kell tudni a megvásárolt termékek cseréjéről, és milyen esetekben mit kell a kereskedőnek visszavennie.
Vágólapra másolva!

Az év vége kétféleképpen is csúcsidőszakot jelent a kiskereskedők számára: először a karácsonyi ajándékok, majd a hibásan (vagy eleve hibás) kiválasztott termékek visszaváltása, cseréje miatt. Ez utóbbi a karácsony utáni első munkanappal veszi kezdetét. De ekkor indulnak a nagyobb leárazások időszaka is.

A kép csak illusztráció Forrás: Pexels.com

A kötelező garanciaidőről és a sávos jótállásról az Origo már részletesen is írt, erről ITT olvashat.

A Világgazdaság most összefoglalta, hogy mire érdemes figyelni a leárazások idején, illetve, mi a teendő a nem tetsző, nem működő karácsonyi ajándékokkal.

Az első és legfontosabb, és az ideális az lenne, ha mindenki jól átgondoltan, és nem az utolsó percekben választana ajándékokat, mert ezzel nagyobb eséllyel lehetne elkerülni a tévedést. Rosszul elsült meglepetésekből ugyanis nemcsak a visszavitel gondja, hanem

minden évben rengeteg hulladék is keletkezik az ünnepek alatt.

Az ING nemzetközi kutatása szerint például 2018-ban megközelítőleg 10 millió darab nem kívánatos ajándékot kaptak az emberek világszerte karácsonykor, mintegy 400 millió dollár értékben. A listán vezető helyen végeztek a különféle gyertyák, a pizsamák, papucsok, fehérneműk és zoknik. A kimutatások szerint évente átlagosan 60 ezer balul elsült karácsonyi meglepetés kerül a szeméttelepekre.

Ha minden körültekintés ellenére mégsem jó döntést hozott az ajándékozó, jó ha tudjuk, hogy a karácsonyi ajándékok visszacserélése ugyanúgy működik mint bármilyen más terméké. Egy fizikai boltban vásárolt termék esetében a kereskedőt nem kötelezi jogszabály, hogy visszavegyen egy olyan árut, ami nem hibás. Így tehát, ha valaki például egy ruhát azért vinne vissza, mert nem volt jó arra, aki kapta, akkor a gyakorlat boltonként eltérő.

A vásárlási bizonylat bemutatásával azonban sok esetben akár 30 napon belül is ki lehet cserélni az adott terméket egy másikra.

Gyártási eredetű hiba esetén pedig meg lehet próbálkozni a minőségi kifogással abban a boltban, ahol azt vették. Abban az esetben pedig, ha a megvásárolt termékről lényegében azonnal kiderül, hogy hibás, akkor a garancia miatt a kereskedő három munkanapon belül köteles kicserélni a terméket. Fontos, hogy a panaszt mindenképp írásban és lehetőleg személyesen az adott üzletben nyújtsuk be, hogy nyoma maradjon a kifogásnak, és valóban intézkedjen is a kiskereskedő.

Az írásban benyújtott panasz esetén ugyanis jogszabály írja elő a pénzügyi szolgáltatók számára a meghatározott határidőn belüli, főszabályként 30 napos válaszadási kötelezettséget.

Ha a kereskedő nem bizonyul együttműködőnek, még mindig van remény: fogyasztóvédelmi jogszabálysértés esetén a fogyasztóvédelmi hatóság, egyéni ügyekben a békéltető testületek, határon átnyúló fogyasztói jogvita megoldásában pedig az Európai Fogyasztói Központ tud segíteni.

Más a helyzet az online vásárlásokkal: ebben az esetben jogszabály garantálja a 14 napos elállási jogot a vásárlónak a termék átvételétől számítva.

Az Origo összegyűjtötte a tíz legkínosabb karácsonyi ajándékötletet is, ami szinte biztosan hulladékként végezheti. Itt pedig arról olvashat, hogy egy férfi véletlenül horrorisztikus ajándékot vett kislányának.