DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 29. hétfő
F1

Az F1 élvez elsőbbséget Mick Schumacher számára 2024-ben

Egyszerre lesz az Alpine WEC-versenyzője és a Mercedes tartalékja a német: szerződése értelmében az F1 lesz prioritás, ha be kell ugrani.

Novemberben tisztázódott Mick Schumacher jövője: a Haasnál két Formula-1-est szezont töltő német 2023-ban nem versenyzett aktívan, a Mercedes (és kölcsönmegállapodás értelmében a McLaren) tartalékpilótája volt, a 2024-es szezonban azonban visszatér a pilótafülkébe, az Alpine Hypercar-felállásának tagjaként a WEC-ben. Annak ellenére, hogy a gyártó a Mercedes riválisa a Formula-1-ben, Schumacher maradhatott az Ezüst Nyilak kötelékében is a tartalékosi posztban.

Ez felveti a kérdést, mi történik az időpontütközések esetén, amiből öt is lesz a nyolc fordulóból álló WEC-szezon folyamán: rögtön március 1-2-án egybeesik a hosszútávú széria katari nyitánya a bahreini Formula-1-es kezdéssel. A választ Bruno Famin, az Alpine Motorsport alelnöke adta meg a Dailysportscar.com-nak:

„A szerződés világosan kimondja: abban állapodtunk meg Mickkel, hogy ha a Formula-ben lehetősége van George vagy Lewis autóját vezetni, akkor a Formula-1-be fog menni” – szögezte le Famin, aki egyben a megbízott F1-es csapatfőnök is az Alpine-nál.



Ebből nyilvánvaló, hogy ha a Mercedesnél egy nagydíjhétvége előtt kiderül, szükség van Schumacher beugrására, akkor a német az F1-ben fog versenyezni és kihagyhatja a WEC-t. Nem egyértelmű azonban, mi a helyzet akkor, ha Hamilton vagy Russell a nagydíjhétvége közben dől ki – hiszen ebben az esetben Schumacher nem lesz a helyszínen, ő is megkezdte már a WEC-hétvégét.

Az viszont egyértelmű, hogy az Alpine-nak is szüksége lesz egy tartalékpilótára, aki Schumachert tudja helyettesíteni. Egyelőre nincsen beugró a keretben, de Famin nem aggódik, azt ígéri, könnyedén találni fognak egyet.

Egyelőre még nincs bejelentve, kikkel osztozik egy autón Mick Schumacher: a két A424 legénységét a német mellett Charles Milesi, Ferdinand Habsburg, Nicolas Lapierre, Matthieu Vaxiviére és Paul-Loup Chatin alkotják, de nem tisztázott, milyen pilótahármasokban.

Schumachert alábecsülik az F1-ben

Ez Famin véleménye: az interjúban részletezte, miért esett az Alpine választása a királykategóriában csak két szezont kapó, most 24 éves versenyzőre.

„Meggyőződésem, hogy a Formula-1-ben alábecsülik őt. Nagyon jó és gyors versenyzőnek tartom. Ne feledjük, hogy Formula-2-ben és Formula-3-ban is bajnok lett, számos kiváló képessége van. Lehetőségünk adódott egy ilyen gyors és jó versenyzőre szert tenni, nem látom okát, hogy miért hagytuk volna ki” – indokolta meg a választást a francia vezető.

„Továbbra is a Mercedes tartalékversenyzője, nagy tapasztalata van már Formula-1-es topcsapatok szintjén. Két teljes szezont futott a Haasnál, ezért ötleteket és módszereket hoz hozzánk, melyekkel biztosan segít magasabbra tenni a lécet – ezt várjuk tőle. Nagyon-nagyon okos és képzett srác. Abszolút nincsenek kétségeim felőle” – magyarázta Schumacher választását, egyúttal dicsérte a németet Bruno Famin.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: