DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 11. szombat
F1

Horner szerint fel sem merült a Perez–Ricciardo csere

A Red Bull F1-es főnöke szerint csak a média spekulált a 2024-es ülésük sorsáról. Horner továbbra is hisz a mexikóiban, akit reális célok kitűzésére sarkall.

Hiába kezdte viszonylag erősen a 2023-as Formula-1-es idényt Sergio Perez, hamar elveszítette a fonalat és ezzel a vb-esélyt Max Verstappennel szemben – igaz, az összetettbeli ezüstérmet így is megkaparintotta, karrierje legjobb helyezését elérve ezzel.

A mexikói számára az ősz első szakasza jelentette a mélypontot, amikor Suzukában és Katarban is hibát hibára halmozott. Később maga Perez árulta el, hogy ezt követően több napot eltöltött a Red Bull szimulátorában a mérnökeivel, amely kulcsfontosságúnak bizonyult annak kapcsán, hogy az idény vége jobban sikerüljön számára.

f1-perez-redbull_7



Ezzel egyetértett Christian Horner is: „Szerintem az rendkívül fontos volt számára” – nyilatkozta az energiaitalosok F1-es csapatvezetője a RaceFans.net portálnak. „Mivel tudjuk, mire képes, és akkoriban nem láthattuk a legjobb Sergiót. Amit láttunk az év elején, ha visszagondolunk Azerbajdzsánra, Szaúd-Arábiára és a korai versenyekre, az fenomenális volt. Még Monzában is nagyszerű versenyt futott.”

„Aztán viszont az első tengerentúli futamokon minden kezdett szétesni számára. És sok versenyző összeroppant volna ilyen nyomástól és elvárásoktól. De ő leporolta magát és tovább dolgozott keményen. Jött és beült a szimulátorba a mérnökeivel. És szerintem ez volt a fordulat a szezonjában, igazán összeszedte magát és futott néhány remek versenyt.”

 

Reális célok kellenek Pereznek

Perez eddig mindhárom közös szezonjukban egyértelmű házon belüli vereséget szenvedett Verstappentől, de vajon ennek függvényében mi várható a mexikóitól 2024-ben?

„Szerintem ez csak annak a kérdése, hogy realistának kell lennie magával szemben” – vélekedett Horner. „Tudjuk, mire képes Checo, és tisztában van vele, hogy mik az elvárások – és közben egy generációs tehetség ellen versenyez. És ez kemény, nagyon kemény. De pontosan ugyanazokat a lehetőségeket kapja, mint Max. Tisztában is van ezzel. És úgy vélem, csak kiegyensúlyozottabb szinten kell teljesítenie majd a jövő évi 24 futam során.”

f1-perez-ricciardo-redbull_2

De vajon képesnek tartja-e erre Perezt? „Ó, úgy gondolom, meg tudja csinálni. Amilyen formában Max van, látható jelenleg, hogy megállíthatatlan. De realistának kell lenned a saját magad számára támasztott célokat illetően. És szerintem Checo tudja, mik ezek a célok.”

A szezon közben többször is felröppentek pletykák, hogy a Red Bull azért ültette Daniel Ricciardót a mindössze tíz nagydíj után elküldött Nyck de Vries helyére az AlphaTaurinál, hogy ha a régi formáját hozza, akkor lecseréljék az egyébként szerződéssel rendelkező Perezt 2024-re. Horner így reflektált ezekre a találgatásokra:

„Tőletek, srácok, igen” – utalt arra, hogy a médiától származtak az elméletek. „De a csapaton belül egyetlen beszélgetés sem zajlott erről. Szerintem csak nektek kellett néhány rovatot megtöltenetek. Nagyszerű, hogy Daniel újra a kötelékeinkben van, és jó munkát végez az AlphaTaurinál. És persze amire igazán figyelünk, hogy a mi legjobb választásunk 2025-re” – tette hozzá a csapatfőnök, jelezve, hogy 2025-re viszont még minden nyitott.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: