DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 12. vasárnap
F1

Hamiltonnak a magyar pole adott reményt

A hungaroringi rajtelsőséget nevezte meg a 2023-as F1-es szezonja csúcspontjaként a Mercedes pilótája, de azt is tudja: még a végén sem volt győzelemre képes a W14-es.

Több mint tíz év után, egész pontosan 2011 óta először maradt futamgyőzelem nélkül egy egész szezonon át a Mercedes a Formula-1-ben. Dobogós helyezéseket persze azért szereztek, amelyre szükségük is volt ahhoz, hogy végül szoros küzdelemben felülmúlják a Ferrarit a konstruktőri világbajnoki ezüstéremért zajló csatában.

Ráadásul egy pole-pozíció is összejött, köszönhetően Lewis Hamilton remek körének az F1-es Magyar Nagydíj időmérőjének utolsó szakaszában. Nem véletlen, hogy a hétszeres világbajnok épp ezt a hungaroringi szombatot nevezte meg az idénye csúcspontjának, amikor arra is felcsillant a remény, hogy idővel elkaphatják a Red Bullt:

f1-hamilton-mercedes-hungaroring-pole



„Úgy gondolom, Budapest volt az idei legjobb momentum: egy pálya, amelyet imádok, ahol valahogy sikerült letaszítanunk a trónról a Red Bullt egy különleges pillanatban. Azt a reményt és érzést adta nekünk, hogy ha továbbra is keményen hajtunk, elérhetjük az ő szintjüket. Amikor februárban először vezettem az autót, sosem gondoltam volna, hogy lehetséges lesz elérni egy pole-pozíciót.”

 

Még nem elég a fejlődés

A Mercedes több jelentős fejlesztési csomagot is bevetett a 2023-as évad során: a leglátványosabb a monacói volt, amellyel szakítottak a közel másfél évig kudarcnak bizonyuló zéró oldaldobozos koncepcióval is, de például még az USA Nagydíjon is érkezett a W14-eshez egy új padlólemez. Hamilton azon a futamon a győzelemre is esélyesnek tűnt, végül második lett Max Verstappen – majd aztán kizárták, mivel túl vékonynak találták az autója alján a kopólemezt.

f1-hamilton-mercedes-austin

Mindenesetre az Austinban látottak bizakodással töltötték el a britet: „Az Austinban elért fejlődésnek köszönhetően még néhány kör esetén harcban lettünk volna a győzelemért. Ez azt mutatta, hogy apránként, de versenyképes géppé tettük az autót. Élvezetesebb lett vezetni az autót, és olyan helyzetbe kerültünk, amikor már inkább előre tekinthettünk, nem pedig hátra.”

Azzal ugyanakkor Hamilton is tisztában van, hogy még a 2023-as évad végén sem volt győzelemre esélyes az autójuk, éppen ezért bízik benne, hogy a Mercedes-vezetés nyilatkozatainak megfelelően valóban minden elemében megújul majd a konstrukció a jövő évi W15-össel:

„Biztató volt a fejlődés, de ez az autó még mindig nem képes győzelmekre, és ezen kell változtatnunk 2024-re. Az álom az, hogy amikor februárban nekikezdünk a szezonnak, az autó nem a 2023-as replikája lesz, amely ugyanolyan érzést nyújt, de biztos is vagyok benne, hogy nem ez lesz a helyzet.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: