DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 12. vasárnap
Formula+

A spanyolok szállították az év F1-es pillanatait

Mely momentumok maradtak meg leginkább az emlékezetünkben a 2023-as idényből? Nagy év végi szezonértékelő sorozatunkban ezeket vettük ma sorra.

A Formula.hu hagyományos év végi F1-es szezonértékelőjének utolsó előtti felvonásában az év legemlékezetesebb pillanatait gyűjtöttük össze – amelyek persze némileg átfedésben vannak más kategóriákban említett eseményekkel is. Szokás szerint 3-2-1-es rendszerben pontoztuk és összegeztük a voksainkat, hogy összeálljon a listánk.

f1-evpillanata-alonso-bahrein



Balogh Tamás: Ha egy momentumot kell majd felidéznem évek múlták a 2023-as idényből, az alighanem az lesz, amikor a Bahreini Nagydíjon Fernando Alonso parádés versenyzésével és dobogójával bebizonyosodott, hogy nem csaltak a tesztek, tényleg gyors az Aston Martin – még gyorsabb is, mint azt bárki várhatta! Sainz szintén emlékezetes befutó után szállította a szezon egyetlen nem Red Bull-os győzelmét, Verstappen tízes sorozatát pedig főként azért emelem ki, mert így végre el lehetett hagyni a statisztikafanként évek óta bosszantó kis csillagot Alberto Ascari Indy 500-mentes szériájára vonatkozóan a rekordok könyvéből.

1. Alonso dobogón a szezonnyitón – tényleg gyors az Aston!

2. Sainz megtöri a Red Bull sorozatát Szingapúrban

3. Verstappen zsinórban tíz győzelme

 

Gellérfi Gergő: Sorozatunkban sok szubjektív kategória van, de ez mind közül talán a leginkább az: melyik események hagyták bennünk a legmélyebb nyomot. Bennem Fernando Alonso szezonjának két csúcspontja, valamint az a valószerűtlen pillanat, amikor Oscar Piastri megnyert egy F1-es versenyt – még ha csak sprintet is…

1. Alonso célfotóval harmadik Interlagosban

2. Piastri megnyeri a katari sprintet

3. Alonso dobogóra áll a szezonnyitón

f1-evpillanata-celfoto-alonso

Gobodics Tamás: Őszintén szólva igazából egyetlen olyan pillanat maradt meg bennem, amire úgy tekintek vissza, hogy „na ez igen”, mégpedig Fernando Alonso a dobogón – a szezon első fázisában rendszeresen előfordult, de a bahreini pódiumnak egészen különleges íze volt, tekintve hogy az Aston Martin kifejezetten versenyképesnek bizonyult. Nálam jelölést ér még az a pillanat, amikor Max Verstappen világbajnokká vált, de csak részben emiatt, részben pedig azért, mert az újonc Oscar Piastri „mini futamgyőzelmét” láthattuk – illetve felírtam még azt az egyetlen pillanatot, amikor a kockás zászló nem egy Red Bullt intett le győztesként egy nagydíj végén.

1. Alonso a bahreini dobogón

2. Piastrié a katari sprint

3. Sainz nyer Szingapúrban

 

Héjas Szilárd: Mindenki nagyon várta már azt a pillanatot, amikor végre megtörik a jég, és valaki legyőzi a Red Bullt 2023-ban. Aztán amikor már lassan elkönyveltük, hogy aligha láthatunk ilyet idén, Sainz Szingapúrban győzelemre vezette a Ferrarit. Sok rekordot átírt Verstappen 2023-ban, de talán a legnagyobb tette a zsinórban tíz futamgyőzelem volt, míg engem kellemes gyermeki nosztalgiával töltött el, mikor Alonso egy új csapat színeiben, jókedvűen állhatott fel a dobogóra Bahreinben.

1. Sainz győzelme

2. Verstappen zsinórban tízet nyer

3. Alonso először a dobogón

f1-evpillanata-verstappen-monza

Mészáros Sándor: A szingapúri négyesélyes végjáték igazi thriller volt, Russell drámájával és Sainz mestermunkájával – ezt még azok is élvezettel nézhették, akiket egyébként nem érdekel túlságosan az F1. Verstappen a tifosi előtt, Monzában húzta be a tizediket zsinórban, ami igazi, történelmi tett volt. Alonso idei dobogói csemegék voltak, Interlagost pedig azért választottam, mert az idénynek abban a szakaszában úgy tűnt, hogy az Aston Martin visszaesése miatt nem láthatjuk már a pódiumon a kétszeres világbajnok spanyolt. A Perez elleni utolsó körös előzésével azt mutatta meg a korelnök, hogy egyszerűen nem ismer irgalmat és egy arra alkalmas autóval akár egy teljes évadon át képes lenne harcolni a bajnoki titulusért is.

1. A szingapúri végjáték

2. Verstappen zsinórban tizedik győzelme

3. Alonso dobogója Interlagosban

 

Strommer Benjamin: A katari vasárnap agyonizzadt, végletekig kifáradt, földön fekvő pilótáit érdemes megmutatni azoknak, akik szerint az autóversenyzés fizikailag nem megterhelő sport – ezek a képek emlékeztettek arra, az F1 mennyire megterhelő lehet még manapság is, ezért választottam az év pillanatának. Két dobogós pillanat kívánkozik még ide: Alonso debütálása új csapatával és a Red Bull hibátlan évét megakadályozó Sainz-siker – ki gondolta volna, hogy éppen a Ferrarinak sikerül?

1. Kifulladt pilóták a Katari Nagydíj után

2. Alonso elsőre a dobogón az Astonnal

3. Ferrari-győzelem Szingapúrban

f1-evpillanata-sainz-szingapur

Végeredmény: Néhány eseménynek más-más megközelítéseit ugyan összevontuk, de kijelenthető, hogy a két spanyol, Fernando Alonso és Carlos Sainz szállította számunkra a 2023-as F1-es szezon legemlékezetesebb pillanatait – sőt, előbbi két momentummal is felkerült a listánkra.

1. Alonso bahreini dobogója és Sainz szingapúri győzelme 10-10 pont

3. Verstappen zsinórban tíz győzelme 5 pont

4. Alonso dobogón az interlagosi befutó után, Piastri nyeri a katari sprintet 4-4 pont

6. Kifulladt pilóták a Katari Nagydíj után 3 pont

 

A korábbi kategóriák eredményei:

Az év versenyzője: 1. Max Verstappen, 2. Fernando Alonso, 3. Lewis Hamilton

Az év csapata: 1. Red Bull, 2. McLaren, 3. Aston Martin

Az év meglepetése: 1. Aston Martin és Fernando Alonso, 3. McLaren

Az év csalódása: 1. Sergio Perez, 2. George Russell, 3. Nyck de Vries

Az év újonca: 1. Oscar Piastri, 2. Liam Lawson, 3. Logan Sargeant

Az év csapatvezetője: 1. Andrea Stella, 2. James Vowles, 3. Frederic Vasseur

Az év versenye: 1. Szingapúri Nagydíj, 2. Las Vegas-i Nagydíj, 3. Holland és Olasz Nagydíj

Az év előzése: 1. Alonso Perez ellen Interlagosban, 2. Alonso Hamilton ellen Bahreinben, 3. Leclerc Perez ellen Las Vegasban

Az év balesete: 1. Stroll a szingapúri időmérőn, 2. Norris Las Vegasban, 3. Melbourne-i rajtbaleset

Az év botránya: 1. Wolff-ügy, 2. Las Vegas-ügy, 3. Massa-ügy

Az év hírei: 1. Andretti-sztori, 2. Red Bull-Ford, 3. Magyar a Magyar Nagydíj

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: