Dömötör Csaba: Ezek a változások jönnek 2024-ben - videó

Dömötör Csaba, nemzeti konzultáció, háború, interjú
Vágólapra másolva!
A kormány számos olyan döntést hozott, amelyek az újévben lépnek majd életbe. Olyan intézkedésekről van szó, amelyek sok magyar családnak jelenthetnek majd segítséget. A részletekről Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára beszélt a Facebook-oldalára feltöltött videójában.
Vágólapra másolva!

Elindul az új CSOK Plusz program

Ez egy nagyon kedvezményes hitellehetőség - gyermeket vállaló párok vehetik igénybe. A vállalt gyermekek számától függően akár 50 millió forint értékben is.

Dömötör Csaba Forrás: Földházi Árpád

Folytatódik a babaváró program is

Ennek keretösszege 11 millió forintra nő. A babaváró összege 10 százalékkal nő tehát.

A vissza nem térítendő támogatás összege itt 50%-kal - egyes esetekben még nagyobb mértékben emelkedik.

A magyar családtámogatási rendszer még ebben a sokféle nehézséggel terhelt időszakban is erősödik.

Ezek mellett nő a GYED felső összeghatára, emelkedik a diplomás GYED és a gyermekek otthongondozási díjának összege is.

Pozitív változások a bérekkel kapcsolatban is

Az év végi megállapodásnak köszönhetően a minimálbérek is tovább emelkednek, januárban már az emelt összeg érkezik majd. A minimálbérek több mint három és félszeresükre nőnek a kormányzás kezdete óta. A minimálbérek növekedése a többi bérsávban is emelkedést szokott hozni.

Emelkednek a nyugdíjak

Januártól 6%-kal emelkednek a nyugdíjak, és idős honfitársaink februárban számíthatnak a 13. havi juttatásra is. Az infláció ellen továbbra is védelmet jelent majd a nyugdíjkorrekció.

Ha Brüsszelből megérkeznek a szükséges garanciák, akkor megvalósulhat a nagyobb arányú pedagógus-béremelés is. Ez januártól átlagosan 32%-os béremelést jelent, amit 2025-ben és 2026-ban további emelési hullámok követhetnek.

Az említett intézkedések mellett a kormánynak az is fontos célja, hogy támogassa a zöld energiát.

A napelemek hőmérséklet-leadását méri Kocsány Ivett doktorandusz a Gödöllői Agrártudományi Egyetem (GATE) Fizika és Folyamatirányítási Tanszékén (illusztráció) Forrás: MTI/Balaton József

Elindul az új napenergia-program

Ennek segítségével a családok akár 5 milliós támogatást is kaphatnak napenergia-felhasználásra és tárolásra. Sok előnye van ennek - hosszú távon csökkentheti a családok energiaköltségeit és a környezeti terheket is.

- mondta Dömötör Csaba.

A kormány továbbra is azon dolgozik, hogy ebben a rendkívüli helyzetben is minden lehetséges támogatást megadjon a családoknak. Nem titkolt cél, hogy Magyarország 2024-ben a gyarapodás útját járja, mindenki számára érzékelhető módon úgy, hogy közben továbbra is fenntartjuk a biztonságunkat

- ezzel a meggyőződéssel kívánt boldog és eredményekben gazdag új évet Dömötör Csaba.