DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 29. hétfő
F1

„Sírtam, amikor Schumacher kiesett” – Ocon gyerekkori példaképéről

Egy emlék a tévé előtt, egy helyszínen látott győzelem, egy nem épp pontosra sikerült replikasisak a gokartos időkből: F1-es kedvencéről, Michael Schumacherről beszélt Esteban Ocon.

Az egyszeres nagydíjgyőztesről eddig is tudtuk, hogy a hétszeres világbajnok volt gyerekkori példaképe, versenyzett már a német legenda előtt tisztelgő különleges sisakfestéssel is. A Formula1.com oldalán most gyerekkori rajongásából idézett fel több meghatározó pillanatot.

„Kisebb koromban a tévén keresztül csak azt láttam, mennyire uralja a sportot Schumacher azzal a piros autóval, egy gyerek számára pedig a piros igencsak jellegzetes szín. Apám mindig nézte a Formula-1-et. Akkoriban Franciaországban a TF1 adta, Jean-Louis Moncet volt a kommentátor. Vasárnaponként mindig a tévé előtt ültünk” – idézte fel az F1 Icons sorozatban Ocon.

A francia beazonosította az egyik első versenyt, amelyre konkrétan emlékszik a tévéből: a 2004-es Monacói Nagydíj volt. Ocon abban az évben lett nyolcéves.



„Emlékszem, hogy egy játékautóval játszottam, miközben a Monacói Nagydíj ment. A 2004-esnek kellett lennie, mivel a futamon Michael bement az alagútba – akkoriban nem készültek jó képek az alagúton belül –, amikor pedig kijött, már csak három kereke volt! Én pedig nem hittem a szememnek, mi történt? Nem értettem, szerintem sírtam is aznap. Igen, ennyire rossz volt.”

Az emlékezetes monacói eset ráadásul a biztonsági autó mögött történt: Schumacher gumimelegítés közben fékezett, a mögötte haladó Juan Pablo Montoya pedig eltalálta és a falnak lökte a Ferrarit. Az év első 13 futamából ezt az egyet nem nyerte meg a pályafutása egyik legdominánsabb szezonját teljesítő német.

Egyetlen versenyen látta élőben Schumachert

„Rajongóként egyetlen versenyre mentem el, a Francia Nagydíjra 2006-ban, Magny-Cours-ban. Emlékszem, a célvonal előtti harmadik kanyar, a 90 fokos jobbos lelátójában ültünk és michaeles póló volt rajtam” – beszélt arról, amikor nem csupán tévében, hanem a pályán is látta kedvencét.

„Emlékszem, mennyi szenvedélyes rajongó volt ott, vicces gesztusokat is tettek, főleg az időmérő után, amikor harc volt. Michael nem nyerte meg a bajnokságot abban az évben, de ezt a futamot megnyerte” – mondta Ocon, aki Schumacher 88. győzelmének volt szemtanúja: a német még hármat szerzett eredményes pályafutása során.

A félresikerült replikasisak

A fiatal Esteban annyira rajongott Schumacherért, hogy mikor gokartozni kezdett, őt utánozta overallja és sisakja színével – bár a házi készítésű replika nem sikerült tökéletesen:

„Biztos hogy mindenki látta már a képeket, a gokartozás idején vörös overallom és michaeles sisakom volt. Nagy szerencsém, hogy Apa festette a legelső sisakom. Csak nagyon rossz képeket találtunk Google-ben, mivel a számítógépek még gyerekkorukat élték, ezért nem igazán sikerült minden részletet eltalálnunk.”

„Rendkívül érzelmes pillanat volt Apám számára, amikor megmutathattam neki a valódi sisakot, mivel keményen dolgozott azon a dizájnon” – célzott a Schumacher-sisakra, melyet 2022-ben az Olasz Nagydíjon viselt.

Ocon az emlegetett sisakban Monzában, 2022-ben

Különleges pillanat volt Ocon számára, hogy első Formula-1-es tesztjét Schumacher egykori csapatával, a Ferrarival teljesíthette Fioranóban: a lehetőséget a Formula-3 2014-es Európa-bajnoki címének megnyeréséért kapta jutalomdíjként. Bár Oconnak Maranellóhoz csak ennyi köze volt – a Lotus, majd a Mercedes neveléséhez tartozott –, végül olyan csapatban kötött ki, amely szintén kapcsolódik Schumacherhez.

„Az Alpine-nál versenyzek, ahol Michael négy évet töltött és két bajnoki címet nyert, mikor a csapatot még Benettonnak hívták. Vannak még nálunk, akik dolgoztak vele, és ők is csak azt tudták megerősíteni, amit hallottam és a tévében láttam: hogy mennyire alázatos és elszánt volt, aprólékos minden tekintetben.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: