Soros György egyik legfontosabb embere: Anne Applebaum

Anne Applebaum
Vágólapra másolva!
Anne Applebaum amerikai újságíró egy ideje már nem szerepel az Action for Democracy tanácsadó testületében, de a szervezet aktív volt a lengyel választási időszakban, és az eredmény máris jelentkezik a családi előmenetelben. A Magyar Nemzet sorozatának ebben a részében Soros György egyik újabb legfontosabb emberét mutatják be.
Vágólapra másolva!

A rendszeresen publikáló Anne Applebaum, történészként is ismert amerikai–lengyel újságíró nevével számos helyen találkozhatnak mindazok, akik követik a világsajtót és benne a Kelet-Közép-Európáról szóló beszámolókat. A Magyar Nemzet szerint korábban szerepelt az Action for Democracy (A4D) nemzetközi tanácsadó testületében, amelynek tagjai közül ötükről írtak már a napokban portrécikket. Az 59 éves, Pulitzer-díjas Applebaum nevét egy ideje már nem tüntetik fel honlapjukon, mégis bevették e sorozatba, mert példája azt mutatja, hogy családon belül is gyümölcsözhet az amerikai székhelyű szervezet tevékenysége.

A Korányi Dávid vezette A4D beavatkozott a 2022-es magyarországi választásokba – ezt a magyar titkosszolgálatok nemzetbiztonsági kockázatnak ítélték –, ahogyan a 2023-as lengyelországi parlamenti voksoláson is a centrista-liberális ellenzék mögötti erőket támogatta.

Legutóbb itthon a szuverenitásvédelmi törvényt támadták. Mindez megelőlegezi, hogy a 2026-os országgyűlési választásokon milyen beavatkozásra lehet majd itthon számítani.

Isten és haza helyett Applebaum család

Az A4D maga említette a négy fontos választási „csatatere" között Lengyelországot a demokrácia és a jogállamiság védelmére hivatkozva. A nemzeti-konzervatív Morawiecki-kormánnyal szemben a Donald Tusk vezette ellenzék holdudvarát támogatták, mint például a Strajk Kobiet (Női Sztrájk) elnevezésű feminista szervezetet, amely élen járt az abortuszpárti mozgósításban. Összesen tizenkét szervezetnek juttattak támogatást közleményük szerint.

A lengyel liberális körök egyébként a legutóbbi népszámlálás alkalmával arra buzdították a polgárokat, hogy ne vallják magukat katolikusnak a szinte színtiszta katolikus országban. A szuverenista kormányoldallal szemben a Tusk vezette ellenzék Brüsszel-párti álláspontra helyezkedett. Tusk korábban az Európai Tanács és az Európai Néppárt elnöke is volt Brüsszelben. Az őszi választások után Mateusz Morawiecki újabb kormánya már nem kapott bizalmat a lengyel parlamentben, Tuské viszont igen.

A jelenlegi kabinet külügyminisztere Anne Applebaum férje, Radoslaw (Radek) Sikorski lett, aki korábban, 2007 és 2014 között betöltötte már ezt a posztot Tusk előző kormányában.

Sikorski valaha konzervatív újságíró volt, sőt két éven keresztül – anélkül, hogy tagja lett volna a pártnak – a 2014 és 2023 között kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) szenátori csoportjához tartozott. De később ideológiailag hasonulhatott feleségéhez, aki szerint a PiS idegengyűlölő és nacionalista.

Az amerikai sajtóban Kelet-Európa-szakértőnek számító, és ezzel számos elismerést, köztük 2010-ben még Petőfi-díjat is besöpört Applebaum mindenkiről így gondolkodik, aki nem a globális fősodor érdekeit szolgálja.

Nem kivétel ez alól Magyarország és Orbán Viktor kormánya sem. Az alábbi tévéinterjúban, amelyet az MSNBC balliberális amerikai csatornának adott, Applebaum a minap azt mondta Orbánról, miután a kormányfő nem tette lehetővé, hogy az EU ötvenmilliárd eurós támogatást szavazzon meg Ukrajnának (a videón 5:00-tól 5:40-ig követhető):

Mrs. Globalista

Mindenesetre a hazai balliberális sajtóban gyakran hivatkozott Applebaum minden olyan helyen otthonosan mozog, ahol a globalista fősodor és a háttérhatalom megjelenik. Sőt 2016-ban – igaz, némiképp ironikusan – a 444.hu számolt be arról, hogy az Applebaum–Sikorski házaspár meghívást kapott a háttérhatalmi Bilderberg-csoport soros ülésére, „hogy zárt ajtók mögött vitassák meg a világ sorsfordító kérdéseit".

Néhány intézmény és szerkesztőség, ahol Applebaum tekintélyes pozíciókat foglalhatott el, kiváló hozományként a lengyelországi globalista oldalnak:

  • Johns Hopkins Egyetem felsőfokú tanulmányok iskolája, Washington (főmunkatárs). Nyilván merő véletlenség, hogy az A4D köreiből Korányi Dávid és Bajnai Gordon mellett Charles Gati és Francis Fukuyama is helyet kapott ott.
  • National Endowment for Democracy (NED), Washington (igazgatósági tag) – ez a szervezet az Action for Democracyhez köthető.
  • A NED lényegében a CIA (Központi Hírszerző Ügynökség) hivatalossá tett megjelenése külföldön – nyilvános közléseket idézve így írta le tömören az a nemzetbiztonsági dokumentum, amelyet a nyáron hozott nyilvánosságra az Országgyűlés szakbizottsága a dollárbaloldal-botránnyal összefüggésben.
  • Külkapcsolatok Tanácsa, New York (tag) – ez az egyik legbefolyásosabb külpolitikai agytröszt az Egyesült Államokban.
  • Minda de Gunzburg Európai Tanulmányok Központja, Harvard Egyetem, Cambridge, USA (vendégkutató).
  • American Enterprise Institute, Washington (külső munkatárs) – neokonzervatív agytröszt.
  • The Washington Post, The Economist, The New York Review of Books, The Atlantic, The Evening Standard, The Independent szerkesztőségei – különböző pozíciókban: tudósító, publicista, igazgatósági tag.
Anne Applebaum Forrás: Jakub Orzechowski / Agencja Wyborcza.pl

2016-ban Applebaum nyíltan kimondta a liberális 444.hu-nak, hogy mi a globalista oldal fő problémája a magyar és a lengyel kormánnyal, valamint a közép-európai és nemzeti érdekeket képviselő visegrádi négyekről:

Most az Action for Democracy „mikroadományainak" bevonásával is tudtak változtatni ezen Lengyelországban. A „megfelelő" lengyel álláspont kidolgozásában pedig mostantól oroszlánrészt vállal Applebaum férje.

A Magyar Nemzet megkereste e cikkhez e-mail-üzenetben Apple Applebaumot is, hogy kérdéseket tegyenek fel neki, de eddig nem válaszolt. Ha érdemben megteszi, frissítik cikküket.