A 16 éves csodagyerek bejutott a világbajnokság elődöntőjébe

2024.01.01. 17:46
A csoda 2024-ben is folytatódik: a világranglistán 164. helyen álló 16 éves Luke Littler 5:1-re legyőzte Brendan Dolant (28.), így bejutott a dartsvilágbajnokság elődöntőjébe.

Jóformán az elmúlt napokban minden Littlerről szólt a londoni Alexandra Palace-ban, miután a nyolc közé jutásért a nála 40 évvel idősebb, 2007-es világbajnok Raymond van Barneveldet megverte.

Dolan ellen rögvest elveszítette az első kezdését, de a szettet 0:2-ről is megfordította, majd egy simán, 121,86-os átlaggal megnyert játszma után a harmadikban ismét fordítani tudott. Ellenfele erejéből négy elveszített felvonás után szépítésre még futotta, az újabb csoda viszont nem jött össze január 1-jén (5:1).

Merthogy Littler ellenfele a fináléba jutásért az a Rob Cross lesz, akit négy szetten át Chris Dobey ledobott a pályáról (0:4). A negyedikben ráadásul utóbbi is 121,86-os háromnyilas átlaggal dolgozott. Ekkor nem sokan gondolhattak arra, ami ezt követte.

Cross brékkel szépített, majd egy újabb 3:1-es szettel kapaszkodott, de a hetedikben Dobey-nak volt egy meccsnyila az 50-esre – milliméterekkel tévesztett.

Hamarosan 4:4 lett, a döntő felvonásban pedig a hat évvel ezelőtti világbajnok gyorsan el is lépett 2:0-ra, hogy aztán Dobey tie-breakre mentse az összecsapást. Ebben viszont már Cross örülhetett, így 5:4-re nyert.

A negyeddöntő esti sávjában a háromszoros győztes Michael van Gerwen Scott Williamsszel, a 3. helyen kiemelt Luke Humphries pedig Dave Chisnall-lal találkozik az elődöntőbe jutásért, a két győztes itt is egymás ellen folytatja.