Kiderült, mi állhat II. Margit dán királynő lemondása mögött

2024.01.01. 17:06
A dán királynő december 31-én újévi köszöntője során jelentette be, hogy lemond a trónról, amelyet fiára, Frigyes hercegre hagy. A szakértők szerint ugyanakkor az uralkodó terve az lehetett, hogy ezáltal járuljon hozzá fia házasságának megmentéséhez.

Bár a királyi családok tekintetében Nagy-Britannia arisztokrata famíliájáról esik a legtöbbször szó, azonban összesen 42 olyan állam létezik a világon, amely egy uralkodót ismer el a fejeként. Európában II. Erzsébet unokatestvére, a dán II. Margit volt az utolsó királynő, aki december 31-én jelentette be, lemond, és a trónt a fiára, Frigyes hercegre hagyja.

Tekintve, hogy II. Margit 52 éven át állt Dánia élén, és a közvélemény-kutatások szerint a nép döntő többsége van róla pozitív véleménnyel, sokakat meglepett a bejelentése. Ráadásul ő az első dán uralkodó, aki lemondott, ezért egyesekben megfogalmazódhat a kérdés, a királynő idős kora okolható-e emiatt, vagy pedig más indokok állnak emögött. 

A Daily Mail információi szerint királyi szakértők úgy vélik, II. Margit abból a célból mondott búcsút az uralkodásnak, hogy fiát előtérbe helyezve megmenthesse annak házasságát, illetve ezzel együtt a monarchiát. Úgy tudni, Mária hercegnével amiatt áll most hadilábon a házasságuk, mivel különböző pletykák keltek szárnyra a herceg hűtlenségét illetően. A királynő így abban bízhatott, ez majd újra összehozza a feleket.

Az előbbi elméletet támaszthatná alá többek között, hogy az ausztrál származású Mária hercegnét nemrég kisírt szemekkel kapták lencsevégre a fotósok, illetve egy különös bejegyzést osztott meg a közösségi oldalán, amelyben a magányról írt. Ez néhány héttel azután történt, hogy férjét, Frigyes herceget Madridban fényképezték le egy mexikói színésznővel, Genoveva Casanovával, akivel a híresztelések szerint viszonya lehet. 

Szerintem Margit aggódhatott amiatt, hogy a házasságuk bajban van, ezért cselekednie kellett. A királynő mindig is úgy gondolta, hogy Mária fantasztikus érték a királyi család számára, így ha azon gondolkodott volna, hogy elhagyná azt, az katasztrófával ért volna fel. Most abban reménykedik, hogy Frigyes és Mária megbeszélik a nézeteltéréseket, és együtt dolgoznak majd királyként és királynéként

– fejtette ki Phil Dampier szakértő, hozzátéve, Mária hercegné – aki az első ausztrál származású királyné lesz – rendkívül népszerű a dánok körében, és gyakran hasonlítják őt Katalin hercegnéhez. 

Mint kiemelte, soha nem gondolta volna, hogy II. Margit valaha lemond a trónról, így őt is sokként érte, és erős a gyanúja, hogy ennek köze van ahhoz, hogy Frigyes herceget egy másik nő társaságában látták. Kapcsolatuk zátonyra futására utalhat továbbá, hogy Mária hercegné nemrég Ausztráliában járt gyerekeivel, viszont férje csak néhány nappal később csatlakozott hozzájuk.

Hasonlóképp vélekedik egy másik szakértő, Richard Fitzwilliams királyi kommentátor, aki kifejtette, a herceg és a színésznő állítólagos viszonyával kapcsolatban előkerült fényképes bizonyítékok rendkívül károsak voltak a királyi családra nézve. Emellett kihangsúlyozta, II. Margit nem szerette volna, hogy a dán monarchiát réginek és elavultnak tekintsék.

Úgy véli, az előbbiekben felsorakoztatott érveken kívül befolyásolhatta a döntését az életkora és nemrégiben elvégzett hátműtéte. Mint mondta, azt szintén érdemes hozzátenni, hogy a királynő eddig mindig elvetette még csak a lemondás gondolatát is, így minden bizonnyal nyomós ok kellett ahhoz, hogy mégis így tegyen. 

(Borítókép: Getty Images)